8 Ιουλ 2013

Το Ξέρετε πως Υπάρχουν Λαχανικά που Περιέχουν Νικοτίνη?


Έχετε ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν λαχανικά τα οποία περιέχουν νικοτίνη? Σύμφωνα με έρευνες και μετρήσεις του "The New England Journal of Medicine" όντως υπάρχουν λαχανικά με κάποια ποσότητα νικοτίνης!
 
 
Στην προσπάθεια τους να μας δώσουν να καταλάβουμε την ακριβή ποσότητα, δημιούργησαν ένα πίνακα. Αν λοιπόν βρισκόμασταν σε ένα δωμάτιο γεμάτο καπνό για τρείς ώρες, τότε θα απορροφούσαμε 1 μικρογραμμάριο νικοτίνης. Ένα τσιγάρο περιέχει κατά μέσο όρο 7mg νικοτίνης από τα οποία απορροφάται το 1mg. Με λίγα λόγια 100 γραμμάρια μελιτζάνας περιέχουν 0.01mg νικοτίνης και χρειάζεται κανείς να καταναλώσει 10 κιλά μελιτζάνες για να ισοδυναμούν με ένα τσιγάρο. Παρόμοια πρέπει κανείς να φάει :
60 - 263 κιλά κουνουπίδι
65 - 140 κιλά πατάτες
93 - 244 κιλά τομάτες
για να σκεφτεί ότι κατανάλωσε την νικοτίνη ενός τσιγάρου.
 
 
Και πάλι βέβαια τα ποσοστά απορρόφησης μέσω της τροφής είναι χαμηλά οπότε μην ανησυχείτε, το αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο με αυτό του καπνίσματος.
 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσω της δικής τους εργασίας αλλά και από προηγούμενες ότι η νικοτίνη είναι παρούσα σε πολλές ανθρώπινες τροφές. Πατάτες, τομάτες και μελιτζάνες είχαν όλες μετρήσιμες ποσότητες νικοτίνης και ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae)!



Σύμφωνα με άλλη έρευνα το μαύρο και πράσινο τσάι περιέχει σχεδόν ανιχνεύσιμη ποσότητα νικοτίνης και συγκριτικά το στιγμιαίο τσάι λίγο περισσότερο από το τσάι που θέλει βράσιμο. Οι πιπεριές γλυκές και καυτερές είναι άλλη μια κατηγορία λαχανικών που επίσης περιέχουν ελάχιστες ποσότητες νικοτίνης.
 
 
Μην βιαστείτε να βγάλετε τα συγκεκριμένα λαχανικά από το διαιτολόγιο σας. Είναι αλήθεια ότι η νικοτίνη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, αλλά αυτές οι τροφές συνεχίζουν παρόλα αυτά να είναι φαγώσιμες και να έχουν πολλά καλά να προσφέρουν. Μην ανησυχείτε ότι θα εθιστείτε στην νικοτίνη τους γιατί αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Και αυτό γιατί η περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη είναι μηδαμινή μπροστά σε αυτή του καπνού.
 
Υγειοφάγος
Πηγή : The New England Journal of Medicine.


Photo Credit: garlandcannon via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου