4 Ιουλ 2013

Φτιάξτε Μόνοι σας Εύκολα Ποτά Ηλεκτρολυτών!


Είναι αλήθεια ότι ο σωστά ενυδατωμένος οργανισμός είναι και ένας πιο υγιής οργανισμός. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά και ειδικά τώρα το καλοκαίρι! Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο αίμα και σε άλλα υγρά του σώματος που μεταφέρουν ένα ηλεκτρικό φορτίο. Επηρεάζουν την ποσότητα του νερού στο σώμα, την οξύτητα του αίματος (ΡΗ), την λειτουργία των μυών και άλλες σημαντικές διαδικασίες. Χάνετε ηλεκτρολύτες όταν χάνετε ιδρώτα, των οποίων η αντικατάσταση γίνεται με την κατανάλωση υγρών. Οι πιο κοινοί ηλεκτρολύτες είναι : το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ της μόδας τα βιταμινούχα και εμπλουτισμένα με ηλεκρολύτες ποτά-αναψυκτικά. Πρόκειται για ποτά κατασκευασμένα με χημική επεξεργασία και προσθήκη ζάχαρης, τεχνητών αρωμάτων και χρωμάτων. Και αφού όλα αυτά είναι "εξορισμένα" από την διατροφή μας και επιλέγουμε να μην τα τρώμε, γιατί θα πρέπει να τα πιούμε?
Ο οργανισμός είναι σε θέση με άφθονο, καθαρό, απλό νερό και διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, να αναπληρώσει όσο νερό έχασε κατά την διάρκεια μιας ζεστής μέρας, μιας σωματικής άσκησης ή μιας μέρας στην παραλία.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η εφίδρωση μπορεί να είναι πιο έντονη, το ίδιο και η σωματική άσκηση ή να αισθάνεστε ότι "στραγγίσατε", οπότε εκεί ένα δροσερό ποτό με ηλεκτρολύτες θα επαναφέρει άμεσα την ισορροπία στα στοιχεία αυτά του οργανισμού. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξετε το δικό σας ποτό ηλεκτρολυτών στο σπίτι, με υλικά που εσείς θα επιλέξετε, τα οποία περιέχουν και τους βασικούς ηλεκτρολύτες, κάνοντας το ποιοτικά ανώτερο από οποιοδήποτε αντίστοιχο του εμπορίου?
  • Μια απλή και εύκολη λύση είναι το νερό καρύδας. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο νερό καρύδας μιμείται την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του ανθρώπινου αίματος και αυτό το κάνει άμεσα αναζωογονητικό. Μπορείτε να του προσθέσετε και κάποιους από τους αγαπημένους σας χυμούς για έξτρα γεύση.
  • Μια άλλη λύση είναι η σπιτική εκδοχή των χυμών τύπου "V8". Με έναν αποχυμωτή φτιάξτε το δικό σας ποτό βιταμινών-ηλεκτρολυτών βάζοντας : τομάτες, σέλινο, καρότα, σπανάκι, μαρούλι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Επιπλέον για τους πιο τολμηρούς σκόρδο και κρεμμύδι.
  • Αν δεν έχετε σπίτι όλα αυτά τα λαχανικά τότε μια πιο απλή εκδοχή είναι σέλερι, μήλο και λεμόνι, όλα στον αποχυμωτή.
  • Μια γλυκόξινη εκδοχή είναι : μισή κούπα χυμό πορτοκάλι, μισή κούπα χυμό λεμόνι, δυο κούπες νερό, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και λίγο αλάτι. Βάλτε τα στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και το μέλι.
Μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό συστατικό για όλα τα παραπάνω : παγάκια!
 
 
Υγειοφάγος


Photo Credit: Breville USA via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου