5 Ιουλ 2013

Εσείς Πετάτε τα Φύλλα Των Καρότων?


Τα πράσινα φύλλα του καρότου θεωρούνται βρώσιμα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος Πεδάνιος Διοσκουρίδης(40-90μ.χ), ο οποίος θεωρείται και ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος, στις σημειώσεις του περιλάμβανε τα φύλλα των καρότων ως φάρμακο ενάντια στους καρκινικούς όγκους.


Περιέχουν έξι φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι η ρίζα που συνήθως καταναλώνουμε καθώς και κάλιο και ασβέστιο. Το κάλιο στα φύλλα του καρότου είναι αυτό που τους δίνει μια πικρή γεύση, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα πικρά ραδίκια που τόσο καλό κάνουν στην υγεία μας.
Αυτά τα πράσινα φύλλα είναι γεμάτα χλωροφύλλη, το φυτοχημικό που τους δίνει το χρώμα τους και αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, για υγιή πίεση του αίματος δυνατά οστά και μύες. Η χλωροφύλλη έχει σημειωθεί πως αποτοξινώνει όλο τον οργανισμό, καθαρίζει το αίμα, τους λεμφαδένες και τα επινεφρίδια, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Τα φύλλα των καρότων έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και αν τα βάλετε στο multi και στραγγίξετε τον χυμό τους μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν στοματικό διάλυμα για μολύνσεις και πληγές στο στόμα, για την κακή αναπνοή προερχόμενη από βακτήρια, και για την αιμορραγία των ούλων.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση, εξισορροπεί την ποσότητα των υγρών στο σώμα σαν ένα ήπιο διουρητικό, υποστηρίζει τον μεταβολισμό και ενισχύει τα οστά ενάντια στην οστεοπόρωση.
Επιπλέον τα φύλλα των καρότων περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία δεν περιέχεται σε τέτοια ποσότητα στην ρίζα, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Εκτός από αυτό η βιταμίνη Κ είναι σημαντική στην πήξη του αίματος ειδικά στην ανάρρωση από κοψίματα, μώλωπες και τραυματισμούς.
 
 
Είναι σημαντικό να προτιμάτε πάντα βιολογικά καρότα και φύλλα καρότων γιατί έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα νιτρικά ιόντα από το έδαφος, που σημαίνει πως αν το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται δεν είναι καθαρό, τα καρότα θα ρουφήξουν όλη την ρύπανση από αυτό. Γι' αυτό πάντα βιολογικά καρότα.
  • Ένας εύκολος τρόπος να τα καταναλώσετε είναι να τα ανακατέψετε με την πράσινη σαλάτα σας. Μπορείτε να κρύψετε την πικρή τους γεύση με λίγο ξύδι μπαλσάμικο και μέλι.
  • Δοκιμάστε να τα βάλετε στον αποχυμωτή μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά της επιλογής σας.
  • Φτιάξτε μια αλλιώτικη σάλτσα πέστο με : φύλλα καρότων (όχι τα κοτσάνια), μια χούφτα καρύδια, τρείς σκελίδες σκόρδο (ή και περισσότερο), παρμεζάνα και το πιο καλό ελαιόλαδο που έχετε. Όλα μαζί στο multi και στολίστε με αυτήν τα μακαρόνια σας.
Γενικά η μαγειρική θέλει τόλμη και φαντασία. Πειραματιστείτε και την επόμενη φορά μην πετάξετε τα φύλλα των καρότων.
Υγειοφάγος
Πηγή : The Great Naturalists, Thames & Hudson


Photo Credit: muztiko via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου