8 Ιουλ 2013

Εσείς Πόσα Έντομα Φάγατε Σήμερα?

 
Σίγουρα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς όταν χρησιμοποιούμε τροφές με φυσικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα - συντηρητικά, βαφές ενισχυτικά γεύσης κ.α. Είναι όμως ενδιαφέρον όταν μιλάμε για φυσικές χρωστικές ουσίες να ξέρουμε από που προέρχονται.

 Όταν λοιπόν τρώτε κάτι με έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και περιέχει φυσικές χρωστικές τότε σίγουρα πρόκειται για κοχενίλλη, δηλαδή τα έντομα (Dactylopius coccus) που ζουν πάνω στους κάκτους φραγκόσυκου και τρέφονται με τους χυμούς των κάκτων. Το σώμα και τα αυγά των εντόμων παράγουν καρμινικό οξύ το οποίο αναμιγνύεται με αλουμίνιο ή άλατα ασβεστίου για το τελικό προϊόν : Την βαφή καρμίνη ή κοχενίλλη. Τα έντομα θανατώνονται σε βραστό νερό και μετά ξηραίνονται στον ήλιο ή σε φούρνους. Στεγνώνοντας έχουν χάσει περίπου το 30% του αρχικού σωματικού βάρους και χρειάζονται περίπου 80.000 εως 100.000 έντομα για την παραγωγή ενός κιλού βαφής.

Αν ανυσηχείτε για το τι τρώτε θα πρέπει να διαβάσετε τα πολύ ψιλά γράμματα των συστατικών. Πάντως κοχενίλλη θα βρείτε σε γιαούρτια, χυμούς, παγωτά, καραμέλες, τσίχλες, γλυκά, σιρόπια, γρανίτες, κέτσαπ, φρούτα σε κονσέρβα και μαρμελάδες, ποτά, τεχνητό κρέας καβουριών, καλλυντικά είδη, φαρμακευτικά είδη (χάπια, σιρόπια, αλοιφές) και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Υπολογίζεται πως ο κάθε άνθρωπος του δυτικού κόσμου καταναλώνει περίπου μισό με ένα κιλό τον χρόνο από αυτά τα έντομα χωρίς να το γνωρίζει.

Η κοχενίλλη έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 2.500 χρόνια από τους κατοίκους του Περού, από τους Μάγιας και τους Αζτέκους σαν βαφή για ρούχα και υφάσματα λόγω της μεγάλης αντοχής της στο χρόνο και του έντονου χρώματος, με τόσο μεγάλη αξία που ισοδυναμούσε με την αξία του χρυσού. Στην συνέχεια τα έντομα και την κοχενίλλη εκμεταλλεύονταν αποκλειστικά οι Ισπανοί κατακτητές και μετέπειτα οι Άγγλοι. Στο σήμερα, οι συνθετικές βαφές σχεδόν εξαφάνισαν τη κοχενίλλη μέχρι που παρουσιάστηκε ενδιαφέρον για μια πιο φυσική βαφή χωρίς τις καρκινογόνες παρενέργειες των χημικών βαφών και χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Η αλήθεια είναι πως η κοχενίλλη δεν έχει κινδύνους για όσους την καταναλώνουν, εκτός ίσως για κάποιους με αλλεργικά προβλήματα και τροφικές ευαισθησίες.

Η "Ένωση Υποστήριξης Υπερκινητικών Παιδιών" της Αμερικής πάντως, συνιστά στους γονείς με υπερκινητικά παιδιά να σταματήσουν να δίνουν στα απιδιά τους τροφές με την συγκεκριμένη χρωστική ουσία - συν όλα τα υπόλοιπα πρόσθετα. Επίσης οι χορτοφάγοι, οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι δεν τρώνε καθόλου προϊόντα με κοχενίλλη.

Αν ανησυχείτε για το πόσα έντομα τρώτε καθημερινά δείτε τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνετε. Η συγκεκριμένη χρωστική αναγράφεται σαν : φυσικό κόκκινο 4, εκχύλισμα κοχενίλλης, καρμίνιο, Ε120, CI 75470, ή απλά φυσικά χρωματισμένο.

Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : EOL, Encyclopedia of Life.
Photo Credit: Mitchell Hearns Bishop via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου