26 Ιουλ 2013

Ιδέες για Υγιεινό Πρωινό!

Τα πρωινά ξυπνήματα είναι κάποιες φορές δύσκολα. Μπορεί να χρειαστεί να πατήσετε πολλές φορές το ξυπνητήρι πριν αποφασίσετε τελικά να σηκωθείτε και το μόνο που σκέφτεστε είναι ένα φλιτζάνι καφές και αυτός στα γρήγορα.
 
 
Είναι δύσκολο να βρει κανείς χρόνο για το μαγείρεμα του πρωινού αλλά σε όλους είναι γνωστή η σημασία του. Ιδίως για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, που χρειάζονται τα απαραίτητα καύσιμα για να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Δηλαδή υδατάνθρακες, ίνες και θρεπτικά συστατικά.
 
 
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition προσθέτει ακόμα ένα λόγο για να τρώτε καλό πρωινό. Σε αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι άνδρες που δεν τρώνε πρωινό έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 στην διάρκεια της ζωής τους. Σε άλλη έρευνα φάνηκε πως όσοι καταναλώνουν υδατάνθρακες στο πρωινό, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης.
 
 
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν υδατάνθρακες όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη και το αλεύρι που θα εκτοξεύσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πολύ γρήγορα η πτώση τους θα σας κάνουν να ξαναπεινάσετε. Και υπάρχουν υγιεινοί υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, βρώμη, κριθάρι, παράγωγα από αλεύρι ολικής άλεσης) που θα δώσουν ενέργεια στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
 
Όταν οργανώνετε το πρωινό σας, πρέπει να συμπεριλαμβάνετε σε αυτό πρωτεΐνες, λιπαρά και υγιεινούς υδατάνθρακες. Αυτός ο σωστός συνδυασμός θα σας κρατήσεις πλήρεις για αρκετές ώρες χωρίς να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα .  
Δείτε μερικές ιδέες :
·         Κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης συνδυασμένο με τυρί cottage ή ανθότυρο.
·         Ρυζόγαλο με αναποφλοίωτο ρύζι, ξηρούς καρπούς και μέλι.
·         Ένα ή δυο αυγά με φρυγανιά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.
·         Κρύο γάλα λίγων λιπαρών με δημητριακά ολικής ή πλιγούρι βρώμης.
·         Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς και φρυγανιά ή ψωμί ολικής άλεσης.
·         Αν έχετε περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία του πρωινού σας τότε δοκιμάστε μια τορτίγια ολικής άλεσης στην οποία θα προσθέσετε κάποιο από τα παραπάνω ή και ότι σας έχει περισσέψει από προηγούμενη ημέρα.
 
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Photo Credit: Vassilis Online via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου