29 Ιουλ 2013

Κέλπιες! Πως σας Βοηθούν να Αδυνατίσετε!

Οι Κέλπιες (φαιοφύκια) είναι τα φύκια που αναπτύσσονται σε ιδιαίτερα ρηχά νερά σε όλο τον κόσμο και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έχουν καταναλωθεί ως τροφή και έχουν χρησιμοποιηθεί ιατρικώς για εκατοντάδες χρόνια, ενώ σήμερα μετά από επεξεργασία προσθέτονται σε παγωτά, σάλτσες για σαλάτες, μέχρι και στο σοκολατούχο γάλα.
Οι κέλπιες είναι μια φυσική πηγή των βιταμινών Α, Β1, Β2, C, D και Ε και μετάλλων όπως  ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό και ασβέστιο. Στην πραγματικότητα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από οποιαδήποτε τροφή και  10 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
Αδυνάτισμα
Το ιώδιο που περιέχουν οι κέλπιες είναι ένα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα  η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σώματος και του μεταβολισμού. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την τυροσίνη που περιέχουν για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Επηρεάζοντας λοιπόν τον μεταβολισμό επηρεάζουν και την απώλεια ή το επιπλέον σωματικό βάρος. Όταν η σωστή διατροφή και η άσκηση δεν είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο του σωματικού βάρους τότε μπορεί να φταίει η υποτονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και επαρκή επίπεδα ιωδίου είναι απαραίτητα για την άριστη λειτουργία του και την μεγαλύτερη απόδοση του μεταβολισμού.
Επίσης μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ίνες που περιέχονται στα φύκια (αλγινικά), μειώνουν την πέψη και την απορρόφηση του λίπους πολύ περισσότερο από τις θεραπείες αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Σύμφωνα με το περιοδικό  “Nutrition Reviews,” τα φύκια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου  μπορεί να βοηθήσει στην σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Αντιγήρανση  
Η περιεκτικότητα των φυκιών σε ιώδιο φαίνεται πως του προσθέτει και άλλα οφέλη. Σε μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται πως η μορφή ιωδίου που βρίσκεται στις κέλπιες απομακρύνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες (χημικές ουσίες που επιταχύνουν την γήρανση) από τα κύτταρα του αίματος.
Υγεία των μαλλιών
Υπάρχουν πολλά ανεπίσημα στοιχεία που δείχνουν πως η λήψη συμπληρωμάτων με φύκια της θάλασσας μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Συνολική υγεία
Όταν τα επίπεδα ΡΗ στον οργανισμό δεν έχουν την σωστή ισορροπία και δημιουργείται ένα όξινο περιβάλλον, τότε δημιουργούνται και οι ιδανικές συνθήκες για κάθε είδους ασθένεια. Οι κέλπιες περιέχουν αλκαλικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην ισορροπία των επιπέδων του ΡΗ στον οργανισμό.
Αποτελούν ένα καλό μέσο αποτοξίνωσης αφού είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.
 
Τρώγοντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και συμμετέχοντας σε τακτική σωματική άσκηση πραγματοποιείτε τα καλύτερα βήματα για απώλεια βάρους και λίπους. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς παρέχει στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που συνδέονται με τις επεξεργασμένες τροφές. Πρέπει κανείς να καταλάβει τις λειτουργίες του σώματος του και να προσεγγίσει το κεφάλαιο “απώλεια βάρους” σαν έναν τρόπο να κατακτήσει την γενική υγεία του.
 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : 1. Effects of Kelp Supplementation on Thyroid Function in Euthyroid Subjects. Clark CD, Bassett B, Burge MR.  2. Kim, S., Bhatnagar I., 2011. Physical, chemical, and biological properties of wonder kelp-Laminaria. Advances in food and nutrition research.

Photo Credit: NOAA Photo Library via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου