26 Ιουλ 2013

Φθόριο! Ένας Σιωπηλός Δολοφόνος!

 

Το φθόριο είναι ένα εντομοκτόνο και ένας δολοφόνος κατσαρίδων! Όχι?
Ακόμα και στις μικρές ποσότητες που περιέχονται στο πόσιμο νερό (1 μέρος φθορίου για κάθε εκατομμύριο λίτρων νερού) προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Είναι πιο δηλητηριώδες από τον μόλυβδο και λίγο λιγότερο δηλητηριώδες από το αρσενικό. Κανείς δεν θα πεθάνει καταναλώνοντας ένα ποτήρι φθοριωμένου νερού, αλλά οι μακροχρόνια κατανάλωση πόσιμου νερού το οποίο είναι φθοριωμένο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Συμπτώματα πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φθορίου
 Η οδοντική φθοριοχρωμάτωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης από φθόριο που εμφανίζεται στα δόντια σε μορφή κηλίδων σαν από κιμωλία ή από αλεύρι και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις τα δόντια γίνονται καφέ ή μαύρα. Η προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό και η μακροχρόνια κατανάλωση του, ανεβάζει τα επίπεδα του φθορίου στα όργανα και στους ιστούς του σώματος καταστρέφοντας τα ένζυμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών ασθενειών, αφού αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να προκληθούν και αλλεργικές αντιδράσεις  όπως δερματίτιδα και έκζεμα.
Οι βλάβες στον οργανισμό από το φθόριο
Η χρήση φθορίου προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και βλάβες, ενώ επιδεινώνει προβλήματα των νεφρών και του θυρεοειδή αδένα. Η ποσότητα που καταναλώνεται στο πόσιμο νερό έχει αποδειχθεί πως μειώνει δραστικά την λειτουργία του θυρεοειδή στους ανθρώπους. Επίσης εξαντλεί το κολλαγόνο με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος και την αποδυνάμωση των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους κανείς προσλαμβάνει φθόριο : μέσω του πόσιμου νερού, μέσω ποτών και αναψυκτικών, κάνοντας ντους με φθοριωμένο νερό (το δέρμα το απορροφά άμεσα),  με το στοματικό διάλυμα ή την οδοντόκρεμα, αλλά και από συμπληρώματα διατροφής (!) σε χάπια ή σταγόνες.
Το φθόριο είναι ένα βιομηχανικό απόβλητο! Ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας αλουμινίου και των εταιριών παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων.
Φθόριο και η υγεία των δοντιών
Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες περιέχουν τόσο φθόριο (1,000ppm) που ένα μικρό παιδί θα έχανε την ζωή του αν έτρωγε όλο το σωληνάριο. Ένα παιδί αν καταναλώσει ένα μόνο μέρος της μπορεί να οδηγηθεί σε οξεία ή χρόνια τοξικότητα. Σκεφτείτε πως ένα παιδί ηλικίας πέντε ετών καταπίνει περίπου το 30% της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιεί. Μην αφήνετε τα πιτσιρίκια σας να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με φθόριο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις με οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο αλλά  με την προσθήκη βοτάνων που κάνουν καλό και στα δόντια και στα ούλα.
Το φθόριο προκαλεί ζημιά και στα ούλα, αφού καταστρέφει τα ένζυμα και την δραστηριότητα τους, επιβραδύνοντας έτσι την ικανότητα των ούλων να επισκευάσουν τις βλάβες τους. Και εδώ κάντε χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο.
Η τυπική οδοντιατρική θεραπεία με φθόριο δεν είναι καθόλου αθώα κατά την  οποία γίνεται επάλειψη των δοντιών με ένα γευστικό τζελ που αφήνεται στα δόντια για πέντε λεπτά. Στην συνέχεια το παιδί πρέπει να φτύσει την ποσότητα που παραμένει στο στόμα του και δεν επιτρέπεται να πλύνει το στόμα του ή να φάει κάτι για μισή ώρα μετά την εφαρμογή. Όσο και αν πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι μια αβλαβής διαδικασία, πολλά παιδιά έχουν παρουσιάσει ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο μετά από την “θεραπεία” με φθόριο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσια Υγείας (U.S. Public Health Service) η τοπική χρήση φθορίου για την αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών είναι αναποτελεσματική και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science) οι υψηλές συγκεντρώσεις φθορίου σε ορισμένα προϊόντα (τζελ, στοματικό διάλυμα, οδοντόκρεμες συμπληρώματα) δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε επιθυμητές. Το μόνο που χρειάζεται για γερά δόντια είναι σωστή διατροφή, χωρίς ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Ένα άλλο μέσο χορήγησης φθορίου είναι τα συμπληρώματα διατροφής σε μορφής ταμπλέτας ή σταγόνων. Ο Καναδικός Σύνδεσμος Οδοντιάτρων παραδέχεται τα τελευταία δυο χρόνια πως δεν θα έπρεπε να δίνουν τέτοιου είδους συμπληρώματα, όμως ακόμα  το κάνουν πράξη.
Φθόριο και πόσιμο νερό
Η προσθήκη φθορίου στην δημόσια παροχή νερού είναι η πιο σιγανή και χρόνια δηλητηρίαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από το 1950 είναι γνωστή η σύνδεση του φθορίου με την ασθένεια του καρκίνου. Το 1963 μελέτες που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν πως μικρές ποσότητες φθορίου προκαλούσαν καρκίνο σε ποσοστό 12%, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις φθορίου προκαλούσαν καρκίνο στο 100% των ποντικών! Όταν το 1975 έγιναν έρευνες σχετικά με την χρήση του φθορίου στο πόσιμο νερό, διαπιστώθηκε πως με την έναρξη προσθήκης του φθορίου οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε πέντε χρόνια. Και ενώ στην αρχή της ιστορίας της  φθορίωσης του νερού οι οδοντίατροι ήταν υπέρμαχοι του φθορίου, η εταιρία που κατασκευάζει την οδοντόκρεμα Crest αποκάλυψε πως οι επιστήμονες της στις έρευνες τους, ανακάλυψαν πως το φθόριο προκαλεί προ καρκινικές αλλαγές στα κύτταρα.
Μελέτες για την καταστροφική δράση του φθορίου στον οργανισμό
Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το φθόριο προκαλεί καρκίνο. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Έχει την ικανότητα να δημιουργήσει την αρχική εστία. Κάθε μας κύτταρο έχει το γενετικό υλικό που ονομάζεται DNA, το οποίο αποτελείται από δυο σκέλη με σχήμα ελικοειδές. Τα σκέλη του DNA συγκρατούνται με δεσμούς υδρογόνου. Εκεί ακριβώς προκαλεί βλάβες το φθόριο, και σπάει τους δεσμούς υδρογόνου του DNA. Μερικές μικρές τροποποιήσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν όγκο ή έναν επιθετικό καρκίνο. Το ανθρώπινο DNA είναι τόσο σοφά δομημένο και με ικανότητες αυτοδιόρθωσης σε βλάβες που του συμβαίνουν. Δηλαδή μπορεί να κόψει τις κατεστραμμένες άκρες του και να χρησιμοποιήσει τους συμπληρωματικούς κλώνους του για την κατασκευή άθικτου γενετικού υλικού. Δυστυχώς όμως οι ποσότητες του φθορίου που δέχεται σήμερα ο ανθρώπινος οργανισμός πιέζει το DNA και το σύστημα διόρθωσης του σε ποσοστό 50% και αν σκεφτεί κανείς από πόσες άλλες τοξικές ουσίες βομβαρδιζόμαστε σήμερα καταλαβαίνει γιατί έχουν τόσο πολύ αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι τόσο δυνατό που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στο σώμα όλων μας, χωρίς θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και άλλα μέσα. Όμως όταν το DNA είναι τόσο φθαρμένο από τοξίνες και χημικές ουσίες δεν μπορεί να επισκευαστεί και να επιτεθεί σε όλους αυτούς τους εισβολείς. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από τα λευκά αιμοσφαίρια, τα φαγοκύτταρα που μεταφέρονται στο σύστημα του αίματος. Αν κάπου στον οργανισμό υπάρχει ένα βακτήριο, ένας ιός ή ένα καρκινικό κύτταρο, αυτά τα φαγοκύτταρα θα φτάσουν σε εκείνη την περιοχή και θα αρχίσουν να καταστρέφουν κάθε τέτοιο εχθρικό κύτταρο. Το εγκλωβίζουν μέσα σε μικρές κύστες, τα λυσοσώματα, τα οποία περιέχουν ένζυμα που διασπούν σε μικρά κομμάτια κάθε ξένο εισβολέα. Οι μελέτες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έδειξαν πως το φθόριο αναστέλλει την δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και επιπλέον απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν το DNA.   
 
Αν θέλετε να αφαιρέσετε το φθόριο από το νερό που καταναλώνετε (κανείς δεν ξέρει τι κάνει η ΕΥΔΑΠ) τότε η πιο φτηνή λύση είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα. Υπάρχουν και άλλες καλύτερες μέθοδοι καθαρισμού του νερού όπως η αντίστροφη όσμωση, αλλά πιο δαπανηρές. Τα εμφιαλωμένα νερά δεν είναι εγγύηση γιατί τις περισσότερες φορές περιέχουν και άλλες πιο βλαβερές ουσίες. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και ποτά που παρασκευάζονται με φθοριωμένο νερό. Ιδίως το έτοιμο τσάι, που μπορεί επίσης να φτιάχνεται με φθοριωμένο νερό.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : Fluoride: The Aging Factor. Dr. John Yiamouyiannis

2 σχόλια:

  1. το έχω ψάξει και βρήκα ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα δεν δουλευουν ... (αν κάνω λάθος ενημερώστε)
    Neither Hollow-Fibre Membrane Filters nor Activated-Charcoal Filters Remove Fluoride from Fluoridated Tap Water
    http://www.cda-adc.ca/jcda/vol-74/issue-5/443.html

    Μέχρι στιμγής, εχω βρει μόνο το παρακάτω φίλτρο για το φθόριο αλλα κοστίζει ακριβά ... να έρθει από Αμερική. Μετά ο υδραυλικός θα μπορεί να το βάλει;
    http://www.pure-earth.com/fluoride-water-filters.htm

    Στην επίσημη σελίδα της ΕΥΔΑΠ δεν αναφέρει απόλυτως τίποτα σχετικά με την φθορίωση.
    http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=69

    .... πήρα το κέντρο της ΕΥΔΑΠ και είπαν ότι η επίσημη σελίδα δεν το γράφει γιατι είναι δεδομένο ή αναμενόμενο η φθορίωση του πόσιμου νερού. Καλέστε και εσείς ... http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=116

    Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν απορρίψει την φθορίωση του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mari,
    Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου, το κείμενο έχει μεταφερθεί αυτούσιο από τον Dr. Yiamouyianni και όπως καταλαβαίνεις συμφωνώ με τις απόψεις του.
    Σε απάντηση όμως αυτών που μου γράφεις θα σου αναφέρω πως ,
    πράγματι η ΕΥΔΑΠ δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την φθορίωση του νερού στο επίσημο site της, αλλά στο Χημικό Τμήμα της οι υπεύθυνοι επιβεβαιώνουν πως δεν γίνεται φθορίωση στο νερό του δικτύου.
    Όσο αφορά στους τρόπους καθαρισμού του νερού νομίζω πως εδώ θα βρεις πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς κατακρατεί η κάθε μέθοδος : http://heartspring.net/water_filters_guide.html
    Ανάρτησα το συγκεκριμένο κείμενο που νομίζω πως είναι αρκετά κατατοπιστικό, επειδή προσωπικά η κύρια ανησυχία μου σχετικά με το φθόριο βρίσκεται πρωτίστως στις οδοντόκρεμες και στην φθορίωση των δοντιών, κυρίως των παιδιών (μιας και έχω ήδη εγκαταστήσει φίτρα RO (αντίστροφης όσμωσης) και ενεργού άνθρακα για ποικίλους άλλους λόγους)
    Τέλος σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σου & καλή συνέχεια,
    Υγειοφάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή