16 Ιουλ 2013

Τρεις Βασικοί Παράγοντες Πρόκλησης Μελανώματος!

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν είναι ο μοναδική αιτία πρόκλησης μελανώματος σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Τα ποσοστά μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες κατά μέσο όρο 3,5% ετησίως. Παράλληλα οι πωλήσεις των αντηλιακών έχουν αυξηθεί με ρυθμό 4,2 ετησίως για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι που έκανε τους επιστήμονες να πιστέψουν πως κάτι άλλο υπάρχει που συμβάλλει στην αύξηση του μελανώματος πέρα από τον ήλιο.
Μια σειρά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του δέρματος και οι πιο βασικοί είναι οι εξής :
Αλλαγή του κλίματος
Οι επιστήμονες του Harvard University, ανακάλυψαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει στην αραίωση του στρώματος του όζοντος, μέρος της στρατόσφαιρας που μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας UV που ευθύνεται για την πρόκληση του καρκίνου του δέρματος.
Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο ισχυρές καταιγίδες, αυξάνοντας έτσι την συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Οι υδρατμοί σύμφωνα με τους επιστήμονες αντιδρούν με τα στοιχεία που φυσικά υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και παράγουν χλώριο. Δυστυχώς ένα άτομο χλωρίου μπορεί να καταστρέψει περισσότερα από εκατό χιλιάδες μόρια όζοντος!
Καθώς το στρώμα του όζοντος γίνεται πιο λεπτό οι επιβλαβείς UV φτάνουν στο δέρμα πιο επιθετικά και εκτός από καρκίνο του δέρματος μπορούν να δημιουργήσουν και καταρράκτη στα μάτια.
Τι να κάνετε?
Φοράτε ανάλαφρα ρούχα με μακριά μανίκια ώστε να καλύπτετε όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος σας και γυαλιά ηλίου για να προστατέψετε τα μάτια σας.
Τα φώτα φθορισμού
Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι μπορεί να σας προστατέψει. Οι επιστήμονες του State University of New York, ανακάλυψαν σε μια μελέτη τους σε ανθρώπινα κύτταρα δέρματος πως όταν αυτά εκτεθούν σε τεχνητό φωτισμό από λαμπτήρες φθορισμού (CFL), αντιδρούν όπως στο φως του ήλιου : αυξάνοντας την παραγωγή ελευθέρων ριζών που δημιουργούν καρκίνο. Δεν υπάρχει όμως η ίδια αντίδραση με την ακτινοβολία από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως.
Τι να κάνετε?
Κρατήστε αποστάσεις από αυτές τις λάμπες. Τοποθετήστε γύρω τους κάποιο κάλυμμα από ύφασμα ή πλαστικό ώστε το φως που διαπερνά να φιλτράρεται πριν φτάσει στο δέρμα σας. Φροντίζετε οι λάμπες που αγοράζετε να έχουν όσο γίνετε πιο φυσικό φως.
Τα αντηλιακά
Είναι ειρωνεία το αντηλιακό που βάζετε στο δέρμα σας για να το προστατέψετε από το μελάνωμα, τελικά να είναι και αυτό που το προκαλεί. Όμως τα αντηλιακά που περιέχουν βιταμίνη Α ή ρετινόλη κάνουν αυτό ακριβώς. Το συστατικό αυτό προστίθεται σε αντηλιακά και λοσιόν λόγω της αντηγηραντικής του δράσης. Όμως από το 2009 βρέθηκε σε μελέτες του Government's National Toxicology Program, ότι η βιταμίνη Α που εφαρμόζεται στο δέρμα με την παρουσία ηλιακού φωτός επιταχύνει την ανάπτυξη των βλαβών και των όγκων. Δυο χρόνια αργότερα το FDA δημοσίευσε μια μελέτη με τα ίδια πορίσματα, αλλά το συστατικό αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και αντηλιακά.
Τι να κάνετε?
Διαβάστε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε ώστε να μην  περιέχουν βιταμίνη Α. Παραδόξως μελέτες δείχνουν πως η λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης από το στόμα μπορεί να είναι προστατευτική.
 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : The American Melanoma Foundation , Harvard gazette, Melanoma Research Foundation.
Photo Credit: jenny downing via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου