14 Ιουν 2013

Βότανα & Συμβουλές για Υγιή Θυρεοειδή Αδένα!

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους και οι πιο πολλοί δεν το γνωρίζουν καν. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω του περιβάλλοντος, της διατροφής και άλλων παραγόντων. Ας δούμε ποιες τροφές ευνοούν και ποιες δυσκολεύουν την δράση του, αλλά και ποια βότανα αιθέρια έλαια και τεχνικές μπορούν να λύσουν προβλήματά του, ήπιας μορφής.
Η κύρια ουσία που χρειάζεται ο αδένας για την σωστή του λειτουργία είναι το ιώδιο. Αν η πρόσληψη ιωδίου μέσω της διατροφής είναι ελλιπής τότε ο αδένας έχει την τάση να διογκώνεται. Οι Ιάπωνες που τρέφονται με θαλασσινά και λαχανικά της θάλασσας σπάνια εκδηλώνουν βρογχοκήλη.
Σίγουρα λοιπόν τα λαχανικά της θάλασσας που  περιέχουν ιώδιο είναι ευεργετικά για τον θυρεοειδή αλλά ωφέλιμα είναι και τα βερίκοκα, ο μαϊντανός, τα σέσκουλα, το ταχίνι και το νεροκάρδαμο.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται γιατί δυσκολεύουν την λειτουργία του αδένα είναι το κεχρί, τα φιστίκια (peanuts) και τα φασόλια σόγιας. Ο θυρεοειδής επίσης καταστρέφεται από την κατανάλωση καφεΐνης, ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά) τα οποία διεγείρουν την δραστηριότητα της υπόφυσης και εμποδίζουν την παραγωγή ορμονών που ενεργοποιούν τον θυρεοειδή. 
Η φύση όπως πάντα παρέχει βότανα που στηρίζουν τον θυρεοειδή αδένα και την λειτουργία του:
Λυκόπους (lycopus virginicus) (Bugleweed)
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ήπιας υπολειτουργίας του  και σε διόγκωση του.  Είναι ανταγωνιστικό της θυροξίνης γι’ αυτό να μην το παίρνετε παράλληλα με φαρμακευτικά σκευάσματα για τον θυρεοειδή.
Σαλέπι Θαλάσσης (Irish moss)
Πρόκειται για φύκι που καταπραΰνει τους πρησμένους αδένες, είναι θρεπτικό και τονωτικό για το σώμα και περιέχει το απαραίτητο για τον οργανισμό ιώδιο.
Λεόνουρος (Motherwort)
Ηρεμεί τους παλμούς της καρδιάς, τις εξάψεις και βοηθάει σε περίπτωση δυσλειτουργίας του θυρεοειδή.
Φλόμος ο θάψος (Verbascum thapsus)
Χρησιμοποιείται για περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού και για την μείωση των φλεγμονών στους αδένες.
Σπόροι τσουκνίδας
Θεωρούνται άριστο τονωτικό του θυρεοειδούς.
·         Ο θυρεοειδής αδένας έχει μεγάλες ανάγκες για βιταμίνη Β1 ειδικά όταν η υπερ-λειτουργία του είναι το πρόβλημα.  
·         Η Νιασίνη και η Β3 είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία όλων των ενδοκρινικών αδένων.
·         Η Β6 βελτιώνει την αφομοίωση του ιωδίου.
·         Ένα συμπλήρωμα με λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αυξημένων θυρεοειδικών ορμονών.
·         Μια ανεπάρκεια σε  βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει την ικανότητα του αδένα να αφομοιώνει ιώδιο και να οδηγήσει σε βρογχοκήλη.
·         Χρησιμοποιήστε μαγγάνιο για την βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και για να μειώσετε τις λιγούρες για γλυκές τροφές.
·         Το σελήνιο βοηθά στην μετατροπή της θυροξίνης σε Τ3.
·         Συμπληρώματα διατροφής με ιώδιο προερχόμενα από φύκια είναι επίσης ευεργετικά.
·         Μπορείτε να κάνετε ελαφρύ μασάζ στην περιοχή του λαιμού χρησιμοποιώντας τα δάκτυλα και με φορά πάνω κάτω, με ένα μείγμα από βαλσαμέλαιο (St. Johns Wort)και αιθέριο έλαιο γερανιού για περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού.
·         Πολύ ευεργετικά είναι τα θαλάσσια μπάνια, οι βόλτες δίπλα στην θάλασσα και η άσκηση.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : The Desktop Guide to Herbal Medicine, Brigitte Mars
Photo Credit: pirhan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου