14 Ιουν 2013

Θυρεοειδής Αδένας! Πληροφορίες & Διάγνωση!

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού κάτω από το “μήλο του Αδάμ”, αποτελεί μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος και είναι από τα πρώτα όργανα που αναπτύσσονται σε ένα έμβρυο.
Αυτός ο αδένας έχει πολλές λειτουργίες:
·         Επηρεάζει την σύνθεση των πρωτεϊνών των κυττάρων και την μεταφορά ηλεκτρολυτών.
·         Επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες, την σεξουαλική ορμή και τον φυσιολογικό κύκλο της εμμήνου ρήσης.
·         Ρυθμίζει την ανάπτυξη των παιδιών.
·         Βοηθάει στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ενισχύει την έκκριση των γαστρικών υγρών και βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους.
·         Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των μυών και της καρδιάς.
·         Βοηθάει στην μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α.
·         Οι εκκρίσεις του θυρεοειδούς επιταχύνουν βλάβες σε οστά και ενισχύουν την υγεία τους.
Οι βασικές ορμόνες που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα είναι η θυροξίνη, η τρι-ιωδοθυρονίνη και η καλσιτονίνη. Το αίμα που κυκλοφορεί στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε μια ώρα φιλτράρεται ολόκληρο από τον θυρεοειδή και κάθε ποσότητα ιωδίου παραμένει στον αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ορμονών του.
Ασθένειες του Θυρεοειδούς Αδένα
Μια πάθηση του θυρεοειδούς είναι η υπολειτουργία του, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός και χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ιωδίου. Η κληρονομικότητα, ιογενής λοίμωξη, κατανάλωση φθοριωμένου και χλωριωμένου νερού και ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδούς. Στην ασιατική ιατρική, χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς  συχνά σχετίζεται  με ανεπάρκεια της λειτουργίας των  νεφρών.
Η βρογχοκήλη, οφείλεται σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και προκαλεί πρήξιμο γύρω από την γραμμή του λαιμού σαν περιδέραιο. Ήδη από τη δεκαετία του 1920, προστέθηκε ιώδιο στο αλάτι για τη μείωση των περιστατικών της βρογχοκήλης. Η βρογχοκήλη μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμία ή σε υπερθυρεοειδισμό.
Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, κάνοντας τον μεταβολισμό να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αυτή η χημική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια αν δεν αντιμετωπιστεί. Στην ασιατική ιατρική, υπερθυρεοειδισμός μπορεί να περιλαμβάνει μια ανεπάρκεια υγρών στο σώμα.
Συμπτώματα
Τυχόν βλάβη στον θυρεοειδή μπορεί να έχει μια πληθώρα συμπτωμάτων όπως : κόπωση, εύθραυστα νύχια, εύθραυστα μαλλιά, απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους, κακή μνήμη, κρίσεις άγχους ή πανικού, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, χαμηλή λίμπιντο, ωχρό, ξηρό και τραχύ δέρμα, υψηλή χοληστερόλη, πρησμένα μάτια, ξηροφθαλμία, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μειωμένη εφίδρωση, ξηροδερμία, μούδιασμα στα χέρια, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα, πρησμένα βλέφαρα, χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, πληγές που αργούν να επουλωθούν, στειρότητα, βρογχοκήλη, ρευματικούς πόνους, συναισθηματικές διαταραχές, αλλεργίες, κακή ποιότητα ύπνου, βραχνή φωνή, αλλά και υψηλή αρτηριακή πίεση, εφίδρωση, απώλεια βάρους, αϋπνία, νευρικότητα, ταχυκαρδία, διάρροια, και αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη την διάγνωση.
Dr. Barnes Μέθοδος Θερμομέτρησης
Πρόκειται για μια απλή μέθοδο του Dr. Broda Barnes που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του θυρεοειδούς. Το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο βάλτε δίπλα στο κρεβάτι σας ένα κατεβασμένο θερμόμετρο υδραργύρου. Το επόμενο πρωί μόλις ξυπνήσετε χωρίς πολλές κινήσεις, χωρίς να σηκωθείτε, χωρίς να μιλήσετε (σαν να εξακολουθείτε να κοιμάστε) βάλτε το θερμόμετρο στη μασχάλη σας και αναπαυτείτε για 10 λεπτά. Μια φυσιολογική ένδειξη είναι ανάμεσα στο 36.5 με  36.7. Κάτω από 36.4 είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού ενώ με θερμοκρασία πάνω από 36.8 υπάρχει υποψία υπερθυρεοειδισμού. Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν την μέτρηση τις 5 πρώτες ημέρες της περιόδου τους. Κάντε αυτή την μέτρηση τουλάχιστον για τρείς μέρες και αν οι ενδείξεις δεν είναι οι φυσιολογικές και έχετε και κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα τότε έχετε λόγους να προχωρήσετε σε αιματολογικές εξετάσεις και ίσως και υπέρηχο.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : Hypothyroidism: The Unsuspected Illness, Broda Otto Barnes
Photo Credit: matsuyuki via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου