15 Ιουν 2013

Παπάγια! Γνωρίστε τις Ιδιότητες της!

Ο Χριστόφορος Κολόμβος όταν φτάνοντας στην Αμερική αντίκρισε την παπάγια, την ονόμασε “καρπό των αγγέλων”.  Με καταγωγή από το Νότιο Μεξικό την καλλιεργούσαν εκεί για πολλούς αιώνες πριν από την εμφάνιση των κλασσικών πολιτισμών.
Με βουτυρένια υφή και γλυκιά γεύση αυτό το φρούτο μπορεί να προσφέρει το 100% της ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C. Όμως περιέχει επίσης :
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα οφέλη της παπάγια είναι η πρόληψη και η προστασία ενάντια στον καρκίνο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες χρειάζονται στον οργανισμό για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Η βιταμίνη C,Ε και το β-καροτένιο είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην παπάγια και εμποδίζουν όλα τα είδη των καρκίνων. Έτσι προσθέτοντας μια καθημερινή δόση παπάγιας στην διατροφή σας μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Πεπτικά ένζυμα
Η παπάγια χρησιμοποιείται στην θεραπεία των διαταραχών της πέψης αφού είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεολυτικών ενζύμων, σημαντικών στην διαδικασία της πέψης των τροφών. Το πιο σημαντικό ένζυμο η Παπαΐνη διασπά τις πρωτεΐνες και επιτρέπει καλύτερη πέψη. Επίσης η παπαΐνη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κυστικής ίνωσης και σε προβλήματα με το πάγκρεας, παράγοντας για τους ασθενείς ότι δεν μπορεί να παράγει το σώμα μόνο του. Η παπαΐνη όμως είναι εξίσου αποτελεσματική και με πιο απλές καταστάσεις όπως το φούσκωμα και η  δυσπεψία.
Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση
Η ικανότητα της παπάγιας να βοηθά στην καλύτερη πέψη, έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και όταν ο οργανισμός παίρνει όλες τις ουσίες που χρειάζεται τότε καταφέρνει να παραμένει ακμαίος και γεμάτος ενέργεια.
Φυσικό καθαρτικό
Πίνοντας 150 ml χυμό από παπάγια, αγγούρι και πράσινα φασόλια  σε τακτά χρονικά διαστήματα για 12 ώρες, κάνετε το καλύτερο για το έντερό σας. Ο συνδυασμός αυτών των χυμών λειτουργεί σαν ένα απαλό καθαριστικό.
Επίσης η παπάγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που παγιδεύουν τις καρκινογόνες τοξίνες που υπάρχουν στο έντερο.
Προλαμβάνει καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στην παπάγια εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης, άρα και την δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα. Οι φυτικές της ίνες μειώνουν την χοληστερόλη. Η ίνες της  παπάγιας μετατρέπουν  μια ουσία που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, σε αβλαβή αμινοξέα που ο οργανισμός μπορεί να επεξεργαστεί, αλλά χωρίς αυτήν  την μετατροπή η ομοκυστεΐνη μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αγγείων προκαλώντας εγκεφαλικά προβλήματα και εμφράγματα.
Αντιφλεγμονώδης δράση  
Τα ένζυμα της παπάγιας καθώς και οι βιταμίνες C, Ε και β-καροτένιο μειώνουν τις φλεγμονές και είναι βοηθητικά σε φλεγμονώδεις παθήσεις όπως : άσθμα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες.
Επίσης η παπάγια έχει βρεθεί πως βοηθάει στην επούλωση των εγκαυμάτων, αλλά και τραυμάτων, ανακουφίζει από την ψωρίαση και γενικά είναι ευεργετική για το δέρμα.
Επιλέγοντας την κατάλληλη παπάγια προσέξτε να είναι μαλακή σε κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα με σκούρες κηλίδες.
Μπορείτε να την προσθέσετε στον αποχυμωτή μαζί με κάθε χυμό που θα φτιάξετε, ή στο μπλέντερ για ένα δροσερό smoothie μαζί με γάλα καρύδας, φράουλες ή μάνγκο αρωματίζοντας με τριμμένο κάρδαμο.
Στο multi βάλτε παπάγια, αβοκάντο, κρεμμύδι ξερό, φρέσκο κόλιανδρο, χυμό λάιμ και αλάτι και αλέστε για μια σάλτσα που πάει απίθανα με ψάρι ψητό ή όπου εσείς προτιμάτε.
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: USDAgov via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου