6 Ιουν 2013

Πρωτεΐνη η Υπερεκτιμημένη!

Μια παγκόσμια εσφαλμένη εκτίμηση είναι πως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι ζωικής προέλευσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι χρειαζόμαστε το 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας να αποτελείται από πρωτεΐνες. Αναλύοντας την θερμιδική αξία τους βρίσκουμε πως τα φρούτα προσφέρουν 5% πρωτεΐνες, τα λαχανικά 20-50% και οι φύτρες, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια προσφέρουν 10-25% πρωτεϊνών.
Εκτός από το γεγονός ότι είναι γεμάτα οξυγόνο και καθαριστική χλωροφύλλη τα πράσινα λαχανικά αποτελούν και ιδανική πηγή πρωτεΐνης. Και επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν έχουν μαγειρευτεί, δεν δημιουργούν προβλήματα πέψης προσθέτουν  έναν αξιόλογο αριθμό ενζύμων στον οργανισμό μας και προμηθεύουν με θρεπτικές ουσίες το κάθε μας κύτταρο.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς περιέχουν και πρωτεΐνες αλλά και υψηλά επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου, β-καροτίνης και φυλλικού οξέος. Το καλύτερο συστατικό όμως είναι η χλωροφύλλη που έχει την ικανότητα να “χτίζει” και να “καθαρίζει” το αίμα. Σε προηγούμενες αναρτήσεις θα βρείτε πόσο βοηθούν στην αλκαλοποίηση του PH του σώματος, η οποία είναι σημαντική για άριστη  υγεία. Με την κατανάλωση όξινων –ως προς το ΡΗ- τροφών δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για φλεγμονές, αιτία όλων των ασθενειών. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες αλκαλοποιούν και το σώμα μας, το βοηθάμε παράλληλα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να θεραπεύσει μόνο του όποια ασθένεια δημιουργηθεί.
Δυστυχώς καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ψεύτικες πληροφορίες για την δήθεν ανάγκη του οργανισμού μας να καταναλώνει ζωικά προϊόντα. Ότι θα αναπτύξουμε οστεοπόρωση αν δεν πίνουμε κάθε μέρα το γάλα που είναι γεμάτο ορμόνες και αντιβιοτικά, ότι θα αποκτήσουμε έλλειψη σε σίδηρο και πρωτεΐνες αν δεν φάμε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας από “ζώα που έχουν τραφεί με άλλα ζώα” επίσης γεμάτα ορμόνες και αντιβιοτικά.
Η μέση γυναίκα χρειάζεται 45-50 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα, ο μέσος άνδρας 75-95γρ. και για τα παιδιά πολλαπλασιάστε το βάρος τους με τον αριθμό 8 για να βρείτε την ημερήσια ανάγκη τους σε πρωτείνες.  Ανάγκη που μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μια χορτοφαγική διατροφή. Οι τροφές όπως το κινόα, τα αμύγδαλα, το φαγόπυρο, είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες. Άλλη άριστη πηγή πρωτεϊνών είναι τα γαλαζοπράσινα φύκια όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα αφού η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη φτάνει το 40%.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποκαλύπτουν πως όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση ζωικών προϊόντων τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και άλλες χρόνιες ασθένειες. Γνωρίζοντας την αλήθεια έχετε καθήκον στον εαυτό σας και στα παιδιά σας, να επιλέγετε αληθινές τροφές με αληθινές ευεργετικές ουσίες. Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε αυτές τις ιστορίες σχετικά με την αναγκαιότητα του κρέατος που οι πολυεθνικές συντηρούν θα καταλήξουμε να είμαστε ένα μέρος του πλανήτη με κατοίκους πιο άρρωστους από ποτέ και τα ποσοστά καρκίνου  θα είναι 1 προς 1.
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: thebittenword.com via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου