6 Ιουν 2013

Συνδυασμοί Τροφών που Θεραπεύουν!

Το σώμα μας έχει την εκπληκτική ικανότητα να μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία και την ζωτικότητά του όταν του δοθούν τα κατάλληλα εφόδια και δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Η σωστή διατροφή είναι ένα ουσιαστικό μέρος αυτού του περιβάλλοντος. Ωστόσο σημαντικοί παράγοντες είναι η ποιότητα και ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το  σώμα μας, προκειμένου να διορθώσει, να ξαναδημιουργήσει ή να διατηρήσει την υγεία του.
Αν γνωρίζατε πως ο σωστός συνδυασμός τροφών μπορεί να σας βοηθήσει στην βελτίωση διαφόρων ασθενειών θα τον υιοθετούσατε στην καθημερινή σας διατροφή? Η έννοια της συνεργασίας των τροφών βασίζεται στην λογική πως αυτές οι τροφές εξισορροπούν βιοχημικά η μία την άλλη.  Έτσι για παράδειγμα, τρώγοντας κεράσια μαζί με φύτρες άλφα-άλφα θα μπορούσατε να μειώσετε την χοληστερίνη σας, γιατί αυτά τα δύο συνεργάζονται και έχουν αυτό το απίθανο αποτέλεσμα.  
Μπρόκολο & Τομάτες ενάντια στον καρκίνο του προστάτη
Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition ανακοινώθηκε πως τα πειραματόζωα που τρέφονταν με σκόνη από αποξηραμένη τομάτα και μπρόκολο είχαν μικρότερη ανάπτυξη των όγκων έναντι των πειραματόζωων που δεν είχαν αυτή την διατροφή ή που έτρωγαν μόνο μπρόκολο ή μόνο τομάτες. Είναι γνωστές οι αντικαρκινικές ιδιότητες και της τομάτας και του μπρόκολου, αλλά με αυτή την έρευνα αποδεικνύεται  η δύναμη του συνδυασμού τους.
Φύτρες άλφα-άλφα & κεράσια για μείωση της χοληστερόλης
Σε μια προκαταρτική μελέτη του University of Southern Californias School of Pharmacy, παρατηρήθηκε μια ισχυρή αντιοξειδωτική  συνέργεια μεταξύ των άλφα-άλφα και των κερασιών ικανή να βοηθήσει στην μείωση της οξείδωσης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL). Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η δράση αυτή οφείλεται στα φλαβονοειδή των άλφα-άλφα μαζί με την βιταμίνη C των κερασιών.
Λιναρόσπορος & Σόγια καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού
Σε έρευνες που έγιναν σχετικά με τον συνδυασμό της γενιστεΐνης (ισοφλαβόνη της σόγιας) και των λιγνάνων (ενώσεων του λιναρόσπορου) στο Πανεπιστήμιο του Toronto φάνηκε πως για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, ο συνδυασμός σόγιας και λιναρόσπορου μπορεί να είναι πιο επωφελής στον έλεγχο της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
Σκόρδο & κρεμμύδι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Οι οργανοθειούχες ενώσεις είναι τα κύρια ενεργά φυτοχημικά στο σκόρδο και στο κρεμμύδι και βοηθούν την καρδιά κρατώντας τις αρτηρίες εύκαμπτες και καθαρές από βλάβες λόγω πλάκας. Για παράδειγμα η ένωση DADS (διαλλυλεστέρα δισουλφίδιο) φάνηκε πως έχει την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση η οποία μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Μια άλλη οργανοθειούχος ένωση έχει δείξει δράση ενάντια στην γλυκοζυλίωση. Η γλυκοζυλίωση συμβαίνει όταν μόρια ζάχαρης προσκολλούνται σε πρωτεΐνες και άλλα σώματα καθιστώντας τα μη λειτουργικά. Η όλη διαδικασία βλάπτει τελικά την εσωτερική επικάλυψη των αιμοφόρων αγγείων κάνοντας τα να σκληραίνουν. Αυτές οι ιδιότητες του σκόρδου και του κρεμμυδιού, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες  για ανθρώπους με διαβήτη που έχουν την τάση να σχηματίσουν πιο προηγμένες ενώσεις γλυκοζυλίωσης.
Τόφου & τσάι κατά των καρκινικών όγκων
Οι κάτοικοι των ασιατικών χωρών παραδοσιακά πίνουν πολύ τσάι και τρώνε προϊόντα σόγιας σε τακτική βάση. Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου όπως του προστάτη και του μαστού έχουν σημαντικά  χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης στον πληθυσμό της Ασίας συγκριτικά με τον Δυτικό πληθυσμό. Έρευνες που περιλαμβάνουν το πράσινο και μαύρο τσάι δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση που δημιουργεί αντικαρκινικές ιδιότητες όταν καταναλώνεται μαζί με το τόφου.
Βρώμη & Χυμός πορτοκαλιού
Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες έρευνες σχετικά με την ευεργετική για την καρδιά, δράση της βρώμης, αλλά όταν αυτή καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη C τότε σταθεροποιεί τα επίπεδα της χοληστερόλης και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές. Οι φαινόλες που περιέχονται στην βρώμη μαζί με την βιταμίνη C των πορτοκαλιών έχουν συνδυαστικά τέσσερις φορές μεγαλύτερη δύναμη από την μεμονωμένη κατανάλωση τους.
Μήλα & Σταφύλια
Το φλαβονοειδές κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό των μήλων μπορεί να βοηθήσει σε αναπνευστικά προβλήματα και σε κάποιες μορφές καρκίνου. Όταν όμως καταναλώνεται σε συνδυασμό με την κατεχίνη που βρίσκεται στα σταφύλια  τότε ενισχύεται η υγεία της καρδιάς αφού αναστέλλεται η πήξη του αίματος. Άλλες πηγές κατεχίνης είναι το πράσινο τσάι, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή: Food Synergy: Unleash Hundreds of Powerful Healing Food Combinations to Fight Disease and Live Well. Elaine Magee

Photo Credit: cote via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου