27 Ιουν 2013

Ψάχετε το Βράδυ να Φάτε? Δείτε πως να Εκμεταλλευτείτε Αυτή την Αδυναμία σας!


Είναι σε όλους γνωστό ότι η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ μόνο καλό δεν κάνει, σωστά? Ή ότι αν τρώτε πολύ αργά το βράδυ τότε σίγουρα θα αρχίσετε να παίρνετε βάρος.Κάθε κανόνας όμως έχει και την εξαίρεση του! Δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που αν καταναλωθούν αργά το βράδυ μπορούν να σας βοηθήσουν στην καλή υγεία σας και να καταφέρετε να χάσετε και βάρος.
Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι έχουν λιγότερες φυσικές δραστηριότητες το βράδυ με αποτέλεσμα ότι φαγωθεί στο δείπνο - που συνήθως περιέχει πολλές θερμίδες - δύσκολα να μπορεί ο οργανισμός να το "κάψει". Και πως να γίνει κάτι τέτοιο με την συνήθεια της τηλεόρασης μετά το δείπνο.
Δεν είναι όμως και τόσο κακό το να τρώει κανείς αργά την νύχτα με την προϋπόθεση βέβαια ότι τρώει υγιεινά, ποιοτικά φαγητά, και με έλεγχο στην ποσότητα.
  • Η καλή μέρα από το προηγούμενο βράδυ φαίνεται. Μια μελέτη στο επιστημονικό έντυπο "American Journal of Clinical Nutrition" έδειξε πως ότι καταναλώνουμε για δείπνο επηρεάζει την λειτουργία του σώματος την επόμενη ημέρα. Ανακοίνωσαν πως οι άνθρωποι που έτρωγαν για δείπνο τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την επόμενη ημέρα ο οργανισμός τους ήταν σε θέση να ρυθμίσει καλύτερα το σάκχαρο του αίματος. Καλύτερος έλεγχος στο σάκχαρο έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη γενική υγεία αλλά και βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ανήκουν: τα όσπρια, οι γλυκοπατάτες, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.
  • Η σωματική άσκηση είναι η μοναδική δραστηριότητα με την μεγαλύτερη επίδραση στο πως το σώμα επεξεργάζεται και μεταβολίζει την τροφή του. Όταν ασκείστε το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικά την τροφή που θα του δώσετε. Αυτό σημαίνει πως αν καταναλώσετε υδατάνθρακες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ο οργανισμός θα τους χρησιμοποιήσει για την ανάκαμψη του και θα χτίσει πιο δυνατούς και γερούς μύες. Αν λοιπόν ασκείστε και ειδικά το απόγευμα, μην αποφύγετε ένα δείπνο επειδή μπορεί να περιέχει υδατάνθρακες από φόβο πως θα μετατραπεί απευθείας σε λίπος. Στα 45 λεπτά που ακολουθούν μετά την άσκηση ο οργανισμός θα απορροφήσει άμεσα τους υδατάνθρακες προς όφελος των μυών. Προτιμήστε καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, γλυκοπατάτες, ώστε να εφοδιάσετε το σώμα σας με την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη φορά που θα πρέπει να γυμναστείτε.

  • Ένας άλλος μύθος αφορά την πέψη του φαγητού κατά την διάρκεια του ύπνου, και υποστηρίζει πως όταν κοιμόμαστε δεν γίνεται η λειτουργία της χώνεψης. Ο οργανισμός μας συνεχίζει τις λειτουργίες του και στην διάρκεια του ύπνου. Μπορεί όχι με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά συνεχίζει. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Medicine and Science in Sports and Exercise" δείχνει πως όσοι έτρωγαν για δείπνο λίγο πριν τον ύπνο, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, είχαν κατά την διάρκεια του ύπνου τους σαν αποτέλεσμα, καλύτερη ανάπτυξη των μυών τους και καλύτερη ανάκαμψη μετά από την άσκηση τους. Πάντα όμως με μέτρο. Για παράδειγμα ένα γιαούρτι, ένα γάλα, λίγο τυρί, ή ένα smoothie με πρωτεΐνες θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases εξηγεί πως η κατανάλωση υδατανθράκων στο δείπνο μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης την επόμενη ημέρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 63 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες με δυο διαφορετικά προγράμματα διατροφής. Στο πρώτο πρόγραμμα υπήρχαν τροφές με υδατάνθρακες μοιρασμένες καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ στην δεύτερη ομάδα οι υδατάνθρακες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο δείπνο. Τα ευρήματα έδειξαν πως στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες στο δείπνο, δημιουργήθηκαν ορμονικές αλλαγές που μείωσαν το αίσθημα της πείνας τους. Και αυτό είναι και το κλειδί στην μακρόχρονη επιτυχημένη προσπάθεια όσων θέλουν να χάσουν βάρος. Κοιτώντας μια ακόμη σχετική έρευνα στο New England Journal of Medicine, φαίνεται πως οι ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα παραμένουν αυξημένες και για 18 μήνες από την έναρξη μιας δίαιτας, οπότε ίσως η συγκεντρωμένη πρόσληψη υδατανθράκων στο δείπνο βοηθήσει πολλούς να καταπολεμήσουν την πείνα τους πιο εύκολα στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος.
 
Υγειοφάγος.
Πηγή : 1. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner, Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. 2. Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recover,Medicine and Science in Sports and Exercise. 3. Second-meal effect: low-glycemic-index foods eaten at dinner improve subsequent breakfast glycemic response,American Journal of Clinical Nutrition.


Photo Credit: mateoutah via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου