27 Ιουν 2013

Τι Αλάτι Χρησιμοποιείτε?

 


Από τα τόσα και τόσα πράγματα που τρώμε, ελάχιστα μπορούν να γίνουν τόσο υποβλητικά όσο το αλάτι. Για τους πιο ποιητικούς πρόκειται για μια θάλασσα ολόκληρη, εικόνες και μυρωδιές, ενώ για άλλους είναι απλά αλάτι.
 
 
Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα το φυσικό θαλασσινό αλάτι δεν επιδέχεται σκληρή επεξεργασία και δεν δημιουργεί θέματα στο περιβάλλον, γιατί παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού μέχρι αυτό που απομένει να είναι μόνο τα στερεά ορυκτά του.Υπάρχουν σημεία όπου ακόμη γίνεται η συλλογή του με το χέρι. Το ορυκτό αλάτι εξάγεται από υπόγεια κοιτάσματα και στην συνέχεια καθαρίζεται με διάφορες μεθόδους και φιλτραρίσματα. Αυτή η διαδικασία διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον .
Το θαλασσινό αλάτι με την ελάχιστη επεξεργασία διατηρεί πολλές από τις ουσίες του ενώ το ορυκτό αλάτι (επίσης θαλασσινό από αρχαίους βυθούς) έχει χάσει πολλά από τα συστατικά του, τα οποία συνεχίζουν να χάνονται μέσω της επεξεργασίας που πρέπει να υποστεί μετά την εξόρυξη του.

Υπάρχει όμως και το "ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι". Αν ένα αλάτι δεν περιέχει την λέξη "ακατέργαστο" αυτό σημαίνει ότι συλλέθχηκε από την θάλασσα και στην συνέχεια έχει υποστεί επεξεργασία (φιλτράρισμα και προσθήκη ξένων ουσιών) όμοια με του ορυκτού αλατιού. Με λίγα λόγια το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι το μόνο που θα μπορούσε να ονομαστεί βιολογικό αφού δεν περιέχει χημικές ουσίες, ενώ και τα φυσικά ιχνοστοιχεία του είναι ανεπηρέαστα. Με την χρήση αυτού του είδους αλατιού δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να διατηρεί την σωστή ισορροπία νερού και ενυδάτωσης. Επίσης τα ιχνοστοιχεία που φυσικά βρίσκονται στο ακατέργαστο αλάτι παρέχουν στον οργανισμό, τους βασικούς ηλεκτρολύτες που χρειάζεται.Το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει μέχρι και 84 ιχνοστοιχεία συν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα. Προσέχετε τις ετικέτες στο επιτραπέζιο αλάτι που μπορεί να περιέχει μέχρι και 18 πρόσθετα όπως Ε-554 ή Ε-536,συντηρητικά ή αντισυσσωματικά στοιχεία.


Το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει την ίδια ποσότητα νατρίου με τις άλλες ποικιλίες αλατιού. Η διαφορά είναι στην γεύση. Χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα αλατιού έχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα και ίσως και καλύτερο λόγω της περιεκτικότητας του σε τόσα ορυκτά στοιχεία και έτσι μικρότερη πρόσληψη νατρίου.
Το ιώδιο που περιέχεται στο ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του θυρεοειδούς μικρών και μεγάλων, αλλά και για την σωστή γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, όμως λίγο σε ποσότητα. Γι' αυτό συνήθως το αλάτι που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο.


Μπορεί βέβαια να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου αλλά αυτό σε περιπτώσεις υπερβολής. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό ώστε να ξεπλένετε τα περιττά άλατα από το σώμα σας. Η γενική συνιστώμενη αναλογία είναι 1 λίτρο νερό για κάθε 1/4 κουταλάκι αλατιού που καταναλώνετε. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού ανάλογα και με τις υποδείξεις του γιατρού σας.





Υγειοφάγος

Photo Credit: Phillie Casablanca via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου