24 Ιουν 2013

Σίδηρος & Χορτοφαγική Διατροφή!


Οι περισσότεροι νομίζουν πως όσοι προτιμούν να έχουν μια χορτοφαγική διατροφή, σίγουρα έχουν και σημαντική έλλειψη σιδήρου, αλλά δεν είναι έτσι. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τα επίπεδα σιδήρου, ανάμεσα σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους.

Ο σίδηρος είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό αφού:
 
  • Είναι υπεύθυνος για την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.
  •  
  • Βοηθά στην παραγωγή αίματος.
  •  
  • Υποστηρίζει τις πρωτεϊνικές δομές του σώματος.

  •  
  • Χωρίς αρκετό σίδηρο δεν μπορεί να γίνει η σύνθεση της Τριφωσφορικής Αδενοσίνης(ΑΤΡ), κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων.
  •  
    Χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία η οποία έχει πολλές αρνητικές παρενέργιες όπως πονοκεφάλους, υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή και στην συγκέντρωση. Οι αυστηρά χορτοφάγοι ίσως έχουν λίγο χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου σε σχέση με αυτούς που τρώνε και ζωικά υποπροϊόντα (αυγά, τυρί, γάλα), αν δεν προτιμούν τροφές που επιβεβαιωμένα έχουν κάποιες μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου σε σχέση με άλλες.
     

    Οι καλύτερες πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τροφές από δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, φύκια, μανιτάρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε όσο γίνεται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από τις παραπάνω τροφές? Φάτε μαζί και τροφές με βιταμίνη C, δηλαδή μπρόκολο, τομάτες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών και πατάτες. Λίγο παραπάνω λεμόνι στην σαλάτα ή φρούτα και χυμούς.
    Μην ξεχνάτε τα φασόλια σόγιας που περιέχουν 9mg σιδήρου ανά 100gr, τις φακές που δίνουν 7 mg, το κινόα με 6 mg, τα σέσκουλα 4 mg, και τα φασόλια 3 mg. Και μια μεγάλη πατάτα περιέχει 3,2 mg σιδήρου.

     
    Τέλος πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου:
    Ο αιμοσίδηρος, που βρίσκεται στο κρέας και στο ψάρι που απορροφάται καλά από τον οργανισμό.
    Ο μη-αιμοσίδηρος, που βρίσκεται στα δημητριακά, στα όσπρια, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που απορροφάται σε μικρότερο ποσοστό.
    Και ενώ θα περίμενε κανείς πως οι χορτοφάγοι θα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου λόγω αυτής της σημαντικής διαφοράς, η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και βιταμίνης C, δρα υπέρ τους και δεν δημιουργεί ελλείψεις και προβλήματα.



    Άρα κρεατοφαγία εναντίον χορτοφαγίας για θέματα σιδήρου, σημειώσατε Χ.
    Υγειοφάγος



    Photo Credit: adactio via Compfight cc

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου