1 Ιουν 2013

Φρούτα Πλούσια σε Ασβέστιο!


Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην ανάπτυξη των υγιών οστών, δοντιών, μυών και για πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Προκειμένου  ο οργανισμός μας να λειτουργεί σωστά χρειάζονται ένζυμα και ορμόνες που για να γίνει η έκκριση τους το ασβέστιο είναι απόλυτα αναγκαίο. Οπότε είναι πολύ σημαντική η ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου, αφού έλλειψη του μπορεί να δημιουργήσει ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα από αδύναμα οστά και δόντια. Οι έρευνες έδειξαν πως είναι παράγοντας ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ αντιθέτως αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Κάποιοι παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά και μέσω της διατροφής μπορεί κανείς να πάρει αρκετή ποσότητα για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών. Είναι γνωστό πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η νούμερο ένα πηγή ασβεστίου μέσω της διατροφής μας. Τι γίνετε όμως με όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ή με όσους συνειδητά τα αποφεύγουν?  Τα φρέσκα βιολογικά φρούτα μπορεί να περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, αλλά περιέχουν και ασβέστιο! Και για να μην βαρεθείτε να τρώτε τα ίδια κάθε μέρα διαλέξτε κάθε μέρα και διαφορετικά από την λίστα που ακολουθεί :

 Ακτινίδια

Αυτό το τροπικό φρούτο είναι από τα πιο αναζωογονητικά. Παρέχει 34mg ασβεστίου σε κάθε 100γρ. Δηλαδή μια κούπα ακτινίδια έχει 60 mg ασβέστιο.

Χουρμάδες

Όταν σας πιάσει λιγούρα για ένα υγιεινό σνακ, ο κάθε χουρμάς θα σας εφοδιάσει με 15mg ασβεστίου.

Πορτοκάλια & μανταρίνια

Το κάθε πορτοκάλι περιέχει 43mg ασβεστίου, το ίδιο  ισχύει και για τα μανταρίνια.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Άλλο ένα φρουτοσνάκ με 5mg ασβεστίου το καθένα.

Φραγκόσυκα

Τα εξωτικά φραγκόσυκα περιέχουν 58 mg ασβεστίου το καθένα.

Μούρα

Ίσως να μην πωλούνται τόσο πολύ στα καταστήματα αλλά μουριές θα βρείτε παντού σε κάθε γειτονιά και ίσως σε κάθε πλατεία. Ένα φλιτζάνι μούρα περιέχει 55 mg  ασβεστίου.

Ξερά δαμάσκηνα

Εκτός από την βοήθεια που προσφέρουν στο παχύ έντερο και την σωστή λειτουργία του, κάθε φλιτζάνι δαμάσκηνα παρέχει στο σώμα μας 75 mg ασβεστίου.

Κουμκουάτ

Πλούσια σε γεύση και πλούσια σε βιταμίνες Α και C περιέχουν και 12 mg ασβεστίου το καθένα.

 

Υγειοφάγος

 

Πηγή: . 1. Dr. Edward F. Group, 2. Dietary Calcium Intake : Effects on Central Blood Pressure Control. Semin Nephrol
Photo Credit: Dan4th via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου