3 Ιουν 2013

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Κερασιών!

Κεράσια, αυτά τα απίθανα κόκκινα φρούτα που λατρεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και οι πολλοί όταν ήμασταν παιδιά τα κρεμούσαμε για σκουλαρίκια πριν τα καταβροχθίσουμε! Γνωστή και η έκφραση “το κερασάκι στην τούρτα”, αλλά ευτυχώς για μας τα κεράσια είναι κάτι περισσότερο από απλό επιδόρπιο! Νόστιμα και υγιεινά, ας δούμε μερικά από τα οφέλη τους για την υγεία μας :
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Για τους περισσότερους, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες δεν έχουν ευχάριστη γεύση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα κεράσια αφού μια κούπα κεράσια σας δίνει 3 γρ. φυτικών ινών. Τώρα που είναι η εποχή τους λοιπόν μια κούπα καθημερινά θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Ευεργετικά για την καρδιά
Τα κεράσια βοηθούν τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, αφού η καθημερινή κατανάλωση τους έχει ως αποτέλεσμα μικρή μείωση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων χοληστερόλης.
Ισχυρά αντιφλεγμονώδη
Αν αθλείστε συστηματικά τότε ξέρετε πως αν βάζετε πολύ πίεση στο σώμα σας μπορείτε να δημιουργήσετε οξειδωτικό στρες και φλεγμονές. Τα κεράσια έχουν αποδείξει σε μελέτες πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις φλεγμονές  και να επιτρέπουν στους αθλητές και στους δραστήριους σωματικά ανθρώπους  να αναρρώνουν γρηγορότερα και να επιστρέφουν πιο σύντομα στις δραστηριότητες τους. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε το μείγμα πρωτεϊνών σας προσθέστε και λίγα κεράσια που όχι μόνο θα βοηθήσουν τους μύες σας να αναρρώσουν γρηγορότερα αλλά θα προσθέσουν και απίθανη γεύση.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες ωφελούν αμέτρητα τον οργανισμό αφού έχουν την ικανότητα να εξοντώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Οι ανθοκυανίνες – αντιοξειδωτικές ουσίες των κερασιών – μπορούν να αποτρέψουν την βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών.
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Μια κούπα κεράσια έχει μόνο 74 θερμίδες και αν και περιέχουν και 15 γρ. ζάχαρη πρόκειται για την φυσική μορφή της που το σώμα μας χρειάζεται, σε αντίθεση με την λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ανακουφίζουν την αρθρίτιδα
Τα κεράσια έχουν την ικανότητα να περιορίζουν την παραγωγή ορισμένων μορίων στο σώμα που προκαλούν αρθρίτιδα όπως μονοξείδιο του αζώτου,  πλάσματος ουρικού οξέος, και C-αντιδρώσες πρωτεΐνες. Συνήθως μετά την ηλικία των 50 αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας και τα κεράσια με συχνή κατανάλωση μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της.
Προλαμβάνουν τον διαβήτη
Με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, όμως τα κεράσια μπορούν, όπως έχουν δείξει μελέτες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή και να τον εξαφανίσουν.
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: dcop.org via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου