20 Ιουν 2013

Τα Λουλούδια δεν Είναι Μόνο για Ομορφιά!

Όταν σκεφτόμαστε τα λουλούδια το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας δεν είναι το φαγητό!  Όμως πολλά από αυτά τα όμορφα λουλούδια μπορούν να προστεθούν στο φαγητό μας, προσθέτοντας χρώμα και γεύση σε ωμές σαλάτες ή ακόμα και σε μαγειρεμένο φαγητό. Κάποια είναι γλυκά και νόστιμα ενώ άλλα θέλουν λίγο λάδι ή λεμόνι για να τα απολαύσουμε καλύτερα. Βέβαια δεν μιλάμε για τα λουλούδια που θα βρείτε στα ανθοπωλεία – είναι γεμάτα χημικές ουσίες και δεν προορίζονται για φάγωμα – αλλά για αυτά που μπορεί να υπάρχουν στον κήπο σας και είστε σίγουροι πως είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και χημικά.
Τριαντάφυλλο
Τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για διάφορες συνταγές από γλυκό κουταλιού, μέχρι στο παγωτό και στο τσάι.  Τα μπουμπούκια περιέχουν βιταμίνη C και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα για παρασκευή ροφήματος. Βάλτε στις παγοθήκες από  ένα ροδοπέταλο και νερό και φτιάξτε χρωματιστά και αρωματικά παγάκια. Φτιάξτε κρύο τσάι και στολίστε με ροδοπέταλα και φύλλα μέντας.
Κρίνος Ημεροκαλλίς
Αυτό το λουλούδι έχει γλυκιά γεύση και τρώγεται και ωμό. Οι βολβοί της ρίζας μπορούν να βραστούν σαν πατάτες. Τα μπουμπούκια έχουν βιταμίνη C και καροτένιο. Υποκατάστατο του σπαραγγιού ή του σέλινου.
Πασχαλιά
Μπορεί η μυρωδιά της πασχαλιάς να είναι έντονη, όχι όμως και η γεύση της. Συνήθως χρησιμοποιείται σαν γαρνιτούρα. Βάλτε τα λουλουδάκια της  στο παγωτό γιαούρτι ή σε παγωτό βανίλια για μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή.
Γαρίφαλο
Πολλοί βάζουν φύλλα γαρίφαλου στο κρασί τους για μια άλλη γεύση και μυρωδιά.
Ιβίσκος
Τα άνθη του είναι βρώσιμα αλλά ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε είναι σε μορφή ροφήματος. Βάλτε περίπου 10 άνθη ιβίσκου σε ζεστό νερό για λίγη ώρα, προσθέστε λίγο μοσχολέμονο και πιείτε το ζεστό ή αφήστε το να κρυώσει για κάτι πιο δροσιστικό.
Αγιόκλημα
Αυτό το λουλούδι έχει μια γλυκιά γεύση από νέκταρ και μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο. Εξαιρετικό σε σαλάτες.
Βιολέτα
Τα λουλούδια με το εξαιρετικό χρώμα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες. Συχνά χρησιμοποιείται σε ζελέ ροφήματα αλλά και ζαχαρωμένα σαν διακοσμητικά.
Καλέντουλα
Έχει ονομαστεί και “σαφράν του φτωχού”  και έχει μια πικάντικη και λίγο πιπεράτη γεύση. Ταιριάζει τέλεια στις συνταγές με ρύζι, ζυμαρικά και σούπες.
Πικραλίδα
Είναι το γνωστό χορταρικό με την πικρή γεύση και γεμάτο αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Τα άνθη του είναι επίσης βρώσιμα και παρά την πικρή τους γεύση ταιριάζουν στις ωμές σαλάτες.
Κολοκυθοανθός
Τα πορτοκαλί-κίτρινα άνθη  τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα. Τα έχετε δοκιμάσει γεμιστά με ρύζι? Πρέπει όμως να καταναλωθούν αμέσως γιατί μαραίνονται γρήγορα.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : “Flower Cookery-The Art of Cooking with Flowers”. Mary MacNicol.

Photo Credit: audreyjm529 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου