21 Ιουν 2013

Βερίκοκα! Γνωρίστε τις Ευεργετικές Ιδιότητες των "Χρυσόμηλων"!

Αν δείτε φρέσκα βερίκοκα τότε ξέρετε ότι το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ. Ανήκουν στην οικογένεια των ροδιδών και κατάγονται από την Κίνα και την Μογγολία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,  σε β-καροτένιο και πολλές θρεπτικές ουσίες ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού. Πιο αναλυτικά :
Καταπολεμούν την αναιμία
Τα βερίκοκα περιέχουν χαλκό και σίδηρο και βοηθούν στην διαμόρφωση της αιμοσφαιρίνης. Έτσι οι άνθρωποι που πάσχουν από αναιμία πρέπει να καταναλώνουν βερίκοκα όσο πιο τακτικά μπορούν, φρέσκα ή και αποξηραμένα.
Ανακουφίζουν από προβλήματα του γαστρεντερικού
Χρησιμοποιείστε χυμό βερίκοκου για την αυξημένη οξύτητα στο στομάχι. Τα βερίκοκα είναι φυσικό καθαρτικό οπότε τρώτε καθημερινά για ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της κολίτιδας. Τρώγοντας ένα βερίκοκο πριν το φαγητό θα δείτε μεγάλη διαφορά στην διαδικασία της πέψης.
Ευεργετικά για την καρδιά
Τα βερίκοκα περιέχουν β-καροτένιο στο οποίο χρωστούν και το πορτοκαλί χρώμα τους, που μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη αποτρέποντας την εκδήλωση καρδιακών νόσων και είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Σταματάνε τις κράμπες
Η έλλειψη καλίου στον οργανισμό συμβάλλει στην συχνή εμφάνιση κραμπών. Τρώγοντας βερίκοκα που είναι πλούσια σε κάλιο βοηθάτε στην αποφυγή της εμφάνισης τους.
Ωφέλιμα για τα μάτια
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία  και ιδιαίτερα ευεργετική για τα μάτια και την όραση. Αποτρέπει καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και ειδικότερα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, προστατεύοντας από κρυολογήματα και ιώσεις.
 Βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου
Η περιεκτικότητα των βερίκοκων σε μαγνήσιο και φώσφορο τα κάνει τον καλύτερο σύμμαχο στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Βοηθάνε στην λειτουργία του εντέρου
 Καταναλώστε τα με την φλούδα - η οποία είναι τόσο τρυφερή – παίρνοντας την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών για την ώθηση της καθημερινής  λειτουργίας του εντέρου. Ωφέλιμα σε περιπτώσεις  εκκολπωματίτιδας, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να ερεθίσουν το έντερο και σε οξείες φάσεις βοηθάει ο σουρωμένος χυμός και η κομπόστα βερίκοκων. 
Αντιοξειδωτική δράση
Τα βερίκοκα εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C περιέχουν επίσης λυκοπένιο. Αυτό σημαίνει πως η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες διασφαλίζοντας το DNA.
Καταπραϋντικά σε περιπτώσεις χολολιθίασης
Τα βερίκοκα είναι από τις τροφές που ενδείκνυνται σε περιπτώσεις χολολιθίασης αφού δεν δρουν ερεθιστικά για την χολή.
Ανανεώνουν την επιδερμίδα
Η περιεκτικότητα των βερίκοκων σε βιταμίνες  και ειδικά σε βιταμίνη Α, δίνει ομαλότερη υφή στο δέρμα και βοηθά στην απομάκρυνση των σπυριών και άλλων ατελειών. Λιώστε ένα βερίκοκο και απλώστε την κρέμα αυτή στο πρόσωπο για 10 λεπτά όσο πιο συχνά μπορείτε και δείτε τα αποτελέσματα.
Υγειοφάγος
Πηγή : Longe, J., ed. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine

Photo Credit: kkimpel via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου