20 Ιουν 2013

Θεραπευτικά & Χαλαρωτικά Ζεστά Μπάνια!


 
Μια από τις πιο ανέξοδες απολαύσεις που μπορεί να σας ανανεώσει, να σας ξεκουράσει, να σας ηρεμήσει και να προσφέρει πολλά ακόμα είναι ένα ζεστό μπάνιο. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η ζέστη μας ταλαιπωρεί λίγο παραπάνω, ένα μπάνιο και η παραμονή στην μπανιέρα για 15 λεπτά προσφέρει δροσιά, ενυδάτωση και ανάλογα με τα υλικά που θα προσθέσετε μπορεί να κάνει θαύματα.

Μπάνιο με άλατα Epsom (άλατα μαγνησίου)
Αυτό το μπάνιο είναι ιδανικό για την χαλάρωση των μυών και την διατήρηση απαλού δέρματος αλλά περισσότερο βοηθάει στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος και στην αποτοξίνωση του οργανισμού ειδικά μετά από μια μέρα έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αποτοξινώνει τον οργανισμό μαγνητίζοντας τις χημικές ουσίες και τους ρύπους από το σώμα. Όσοι έχουν διαβήτη , υπέρταση ή καρδιακή νόσο πρέπει να ξεβγαλθούν μετά από ένα μπάνιο με άλατα μαγνησίου.
Μπάνιο για αθλητές
Χρησιμοποιείστε συστατικά που χαλαρώνουν τους πονεμένους μύες όπως : φύλλα δάφνης, ευκάλυπτου, δεντρολίβανου, φασκόμηλου, ρίζα τζίντζερ, σπόρους μουστάρδας,άνθη λεβάντας, μαντζουράνα και άλατα μαγνησίου.
Μπάνιο με μαγειρική σόδα
Βοηθάει στην αλκαλοποίηση του ΡΗ και μπορεί να καταπραΰνει τις αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμό, τσιμπήματα εντόμων, ηλιακά εγκαύματα, έκζεμα και μυκητιάσεις. Χρειάζεται τουλάχιστον 3 ποτήρια του νερού σόδας, για κάθε μπάνιο.
Μπάνιο με πλιγούρι βρώμης
Ηρεμεί το δέρμα σε περιπτώσεις ερεθισμού, δερματίτιδας, εκζέματος και είναι το καλύτερο μαλακτικό για το δέρμα. Για καλύτερη απορρόφηση βάλτε την βρώμη στο multi μέχρι να γίνει σκόνη.
Μπάνιο για ηλιακά εγκαύματα
Σε αυτό το μπάνιο το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να προσθέσετε αρκετό μηλόξυδο ή σακουλάκια από μαύρο τσάι για να καλμάρετε το έγκαυμα.
Μπάνιο με μηλόξυδο
Ανακουφίζει τον πόνο των μυών, όταν υπάρχει φαγούρα στο δέρμα, και όταν έχουμε καεί από τον ήλιο. Απορροφά τις τοξίνες από το σώμα και έχει ήπιες αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές και αποσμητικές ιδιότητες.
Χαλαρωτικό μπάνιο
Στο τέλος μιας γεμάτης και έντονης ημέρας προσθέστε στο ζεστό σας μπάνιο ηρεμηστικά βότανα όπως : νεπέτα, άνθη χαμομηλιού, φασκόμηλου, γιασεμιού, λεβάντας, τριαντάφυλλου, φλαμουριάς, νεραντζιάς.
Μπάνιο για στεγνό δέρμα
Τα βότανα έχουν άπειρες ιδιότητες και πολλά από αυτά προσφέρουν και ενυδάτωση. Προσθέστε στο μπάνιο άνθη από καλέντουλα, χαμομήλι, σαμπούκο, γιασεμί, λεβάντα, τριαντάφυλλο, φύλλα βιολέτας, φύλλα σύμφυτου, σπόρους μάραθου και αλεσμένες νιφάδες βρώμης.
Γενικές συμβουλές
Η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι δύο ώρες μετά το δείπνο για να μην παρεμβαίνει στην διαδικασία της χώνεψης και λίγο πριν τον ύπνο. Όσο βρίσκεστε στο ζεστό μπάνιο ο οργανισμός προκειμένου να εξισορροπήσει τις θερμοκρασίες κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος, δημιουργώντας τις καλύτερες συνθήκες για έναν ήρεμο ύπνο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Βάλτε μια πετσέτα στον αυχένα για να νιώθετε πιο άνετα και μην γεμίζετε την μπανιέρα μέχρι πάνω αφού δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού και πρέπει να κάνουμε και οικονομία σε αυτά που μας παρέχει η μητέρα φύση.
Επειδή οι παραπάνω συνταγές περιέχουν βότανα και κομμάτια που μπορούν να φράξουν την αποχέτευση μπορείτε να τα βάλετε σε ένα παλιό καλτσόν, μια παλιά λεπτή κάλτσα ή σε ένα τούλι από μπουμπουνιέρα. Κλείστε το με ένα λαστιχάκι και βάλτε το στο μπάνιο σας να αφήσει όλες τις ευεργετικές, μαλακτικές και αρωματικές ουσίες. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν σφουγγάρι.
Μπορείτε βέβαια εναλλακτικά αντί για βότανα να χρησιμοποιήσετε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε τα έλαια στην μπανιέρα αφού έχετε βάλει την ποσότητα νερού που θέλετε και ανακατέψτε τα λίγο πριν μπείτε.
Υγειοφάγος



Photo Credit: julipan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου