Η κυριότερη ανησυχία τους καλοκαιρινούς μήνες που η έκθεση μας στον ήλιο είναι πιο αυξημένη, είναι η αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια τεράστια εκστρατεία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όχι μόνο, σχετικά με τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στην υγεία μας.
Υπάρχουν λόγοι να μην πιστέψουμε όλα όσα ακούμε καθημερινά τους θερινούς μήνες για τον ήλιο?
Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μια κακή σχέση με τον ήλιο - κακή διατροφή, υπερέκθεση, κακή ενυδάτωση και περιβαλλοντικοί ρύποι - από την άλλη μεριά η σωστή έκθεση σε αυτόν μπορεί να είναι και ιαματική, και δυστυχώς δεν είναι γνωστό το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την υγεία μας.
Ενώ η τεχνολογία προχωράει και οι έρευνες δείχνουν την ευεργετική επίδραση του ήλιου στην υγεία του ανθρώπου, δυστυχώς δεν αποκαλύπτονται όπως θα έπρεπε, γιατί τα κέρδη των εταιριών αντηλιακών προϊόντων, στηρίζονται στον φόβο που δημιουργείται.
Ας δούμε όμως λίγο πως έχουν τα πράγματα: Ο ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και δίνει ενέργεια και ζωή στην γη και στους κατοίκους της. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι σεβόμενοι την δύναμη του ήλιου, τον χρησιμοποιούσαν σαν μια φυσική πηγή θεραπείας. Πέρα από το μοντέρνο μαύρισμα που μπορεί να προσφέρει σήμερα, η σωστή και υπεύθυνη ηλιοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ενέργεια σας, να ανεβείτε ψυχολογικά αλλά πιο σημαντικά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
- Αν έχετε τακτική έκθεση στον ήλιο τότε βοηθάτε στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα του ανθρώπου έχει την ικανότητα να δημιουργεί μια φυσική αντίσταση στις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
- Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την κυκλοφορία τόσο των λευκών όσο και των ερυθρών αιμοσφαιρίων βοηθώντας το αίμα να ρέει πιο αποτελεσματικά, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο παντού στο σώμα.
- Η ηλιοθεραπεία βοηθάει στις λειτουργίες του ήπατος για την διάλυση των ρύπων και των τοξινών στον οργανισμό, προκειμένου να αποβληθούν από το σώμα.
- Ο ήλιος βοηθάει στην ρύθμιση της παραγωγής ορμονών. Έχει παρατηρηθεί πως καθημερινή έκθεση, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
- Κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας διεγείρεται η επίφυση του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις εκκρίσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα, συναίσθηση και βελτιωμένη διάθεση.
- Ο ήλιος έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε θέματα ακμής, εξανθημάτων και εκζέματος. Όχι μόνο βελτιώνει την όψη του δέρματος από τέτοιες παθήσεις αλλά δίνει και λάμψη υγείας.
- Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να σκοτώσουν ιούς, βακτήρια, μύκητες και ακάρεα στον αέρα, το νερό και σε διάφορες επιφάνειες του δέρματος.
- Κατά την έκθεση στον ήλιο ο εγκέφαλος παράγει σεροτονίνη και ενδορφίνες που αυξάνουν την διάθεση και είναι χρήσιμες στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
- Η ηλιοθεραπεία διεγείρει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη και τον μεταβολισμό.
- Η έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ αφού βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας που ενισχύει τον ύπνο και επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης.
- Και τέλος η έκθεση στον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για την δημιουργία της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά, αποτρέπει τον διαβήτη μέχρι και την παχυσαρκία.
Ποια είναι η σωστή έκθεση στον ήλιο? Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος υπάρχει και η αντίστοιχη ποσότητα μελανίνης σε αυτό. Πολλοί ανοιχτόχρωμο δέρμα έχει ελάχιστη μελανίνη και όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με την διάρκεια της έκθεσης τους στον ήλιο. Ξεκινάτε λοιπόν μόνο τις ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα για 10 λεπτά και σταδιακά αυξάνετε μέχρι τα 30 λεπτά. Μετά μεταφερθείτε σε σκιά που δημιουργείται από συμπαγές δομικό υλικό, όχι απλά κάτω από ομπρέλα ή δέντρο.
Λυπάμαι αλλά δεν προτείνω την χρήση αντηλιακού γιατί όχι μόνο δεν προφυλάσσει από τον καρκίνο του δέρματος αλλά προκαλεί καρκίνους με διάφορους τρόπους. Όταν φοράτε αντηλιακό κατ' αρχήν εμποδίζετε την δημιουργία της πολύτιμης βιταμίνης D, βιταμίνη πολύ σημαντική για την υγεία αλλά και για την αποφυγή εκδήλωσης διαφόρων ειδών καρκίνου.
Η πλειοψηφία των αντηλιακών περιέχουν εκατοντάδες χημικές ουσίες οι οποίες που καταλήγουν? Απορροφούνται από το δέρμα και στην συνέχεια καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την εφαρμογή τους βρίσκονται παντού μέσα στο σώμα μολύνοντας το. Επιπλέον η έκθεση του δέρματος στον ήλιο με την εφαρμογή του αντηλιακού, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αφού οι χημικές αυτές ουσίες με την θερμοκρασία του ήλιου γίνονται καταστροφικές για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο πως η Αυστραλία είναι πρώτη χώρα σε ηλιοφάνεια, πρώτη στην χρήση αντηλιακών και πρώτη στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. (Που είναι η προστασία των αντηλιακών?)
Ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας είναι προσέχοντας το πόση ηλιακή έκθεση μπορεί το σώμα σας να αντέξει με ασφάλεια. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα. Ενυδατωθείτε με άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς. Και μην φοβάστε τον ήλιο! Καθόλου ήλιος είναι εξίσου επικίνδυνη υπόθεση με την υπερέκθεση σε αυτόν. Κάντε σωστή χρήση του ευεργετικού φωτός του και τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονούν.
Υγειοφάγος
Photo Credit: Summer Skyes 11 via Compfight cc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου