28 Ιουν 2013

Όλα Όσα δεν Θέλετε να Ξέρετε για το Βόειο Κρέας!


Η κατανάλωση μοσχαρίσιου και βοδινού κρέατος θεωρείται πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για την διατήρηση της υγείας των μεγάλων. Ίσως αυτό να ήταν αληθινό πολλές δεκαετίες πριν, όταν το βόειο κρέας δεν ήταν βιομηχανικό προϊόν. Σήμερα υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, η κατανάλωση βόειου κρέατος είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία των παιδιών μας και την δική μας.
  • Το βόειο κρέας περιέχει - λόγω της ακατάλληλης διατροφής και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ζώων - ανησυχητικές ποσότητες τοξικών διοξινών που είναι συνδεδεμένες με την εκδήλωση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών, σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, με προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, και αιματολογικές διαταραχές. Για παράδειγμα ένα χάμπουργκερ περιέχει 300 φορές περισσότερες διοξίνες από το ποσό που δέχεται το "Αμερικανικό Πρακτορείο Περιβαλλοντικής Προστασίας" ως αποδεκτή δόση για έναν ενήλικα!
  • Το ένα τρίτο των δημητριακών που παράγονται στον πλανήτη χρησιμοποιούνται για την διατροφή των βοοειδών. Δεν υπάρχει λογική στην καλλιέργεια σιτηρών για τα βοοειδή όταν ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη πεινάει. Η τεράστια ποσότητα τροφής που καταναλώνει μια αγελάδα έχει ως αποτέλεσμα αναλογικά μια πολύ μικρή ποσότητα κρέατος για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος και σπατάλη και ανευθυνότητα να χρησιμοποιείται για κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Για κάθε κιλό βόειου κρέατος χρειάζονται κατά μέσο όρο 15 τόνοι νερού! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να υποτιμούμε την χρήση του νερού αφού χωρίς βόειο κρέας μπορούμε να ζήσουμε αλλά όχι χωρίς νερό.
  • Οι φάρμες παραγωγής βόειου κρέατος δημιουργούν απίστευτες ποσότητες τοξικών αποβλήτων που ρυπαίνουν τόσο τον αέρα όσο και το νερό. Οι κοπριά των ζώων αποθηκεύεται σε τεράστιες χωματερές που μετατρέπονται σε λίμνες οι οποίες διαρρέουν και φτάνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τον οποίο και μολύνουν. Εκτός από αυτό όμως οι σωροί αυτοί της κοπριάς απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα αέριες επιβλαβείς χημικές ουσίες με αποτέλεσμα οι μελέτες να δείχνουν πως όσοι ζουν κοντά σε τέτοιες βιομηχανίες παραγωγής βοοειδών, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε αποβολές, νευρολογικές ασθένειες και αναπνευστικά προβλήματα.
  • Η βιομηχανία των fast food που χρησιμοποιεί περισσότερο το βιομηχανοποιημένο κρέας, μέσα από την επεξεργασία και την προσθήκη επιπλέον χημικών ουσιών σε αυτό το "κρέας", δημιουργεί εθισμό ειδικά στα παιδιά, προβλήματα υγείας και παχυσαρκία.
  • Η μεγάλη βιομηχανία βοοειδών καταστρέφει τα τροπικά δάση και ενθαρρύνει τους κτηνοτρόφους να καίνε τα δάση της περιοχής τους για την δημιουργία νέων βοσκότοπων. Πρόκειται για μια καταστροφή χωρίς αρχή και τέλος, που αφορά στην μείωση της ικανότητας της γης να καλύψει το διοξείδιο του άνθρακα με αρκετό οξυγόνο. Η υπερβόσκηση προκαλεί ερημοποίηση αφήνοντας ένα έδαφος που διαβρώνεται από τους ανέμους και τελικά νεκρώνεται.
  • Οι αγελάδες είναι εκπληκτικά ζώα και έχουν την ικανότητα να συνδέονται με τα υπόλοιπα ζώα της αγέλης. Μπορούν να περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας τους δίπλα σε αυτές που συμπαθούν ή να αποφεύγουν συστηματικά όσες δεν θέλουν για παρέα. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι μελέτες γι' αυτά τα θηλαστικά με την ικανότητα να ανιχνεύουν οσμές από 8 χιλιόμετρα μακριά, έχουν πανοραμική όραση 360 μοιρών και είναι πολύ αφοσιωμένες μητέρες. Είναι πολύ άδικο, απάνθρωπο - και δώστε όποιον άλλο χαρακτηρισμό εσείς θέλετε - να πρέπει να κρεμαστούν ανάποδα για να θανατωθούν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πολλές από αυτές συνεχίζουν και ζουν όταν η ανατριχιαστική διαδικασία συνεχίζεται. Τελικά γιατί κάποιος να πρέπει να πεθάνει για να γίνει μια μπριζόλα?
Υγειοφάγος
Πηγή : 1.Footprints and Milestones: Population and Environmental Change, United Nations Population Fund. 2.United States Enviromental Protection Agency. 3. Gold, M., Beyond The Killing Fields: Working Towards a Vegetarian Future. In: The Meat Business - Devouring a Hungry Planet. 4.Water, Water Everywhere - But Only 0.8% to Drink, Observer.
Photo Credit: fauxto_digit via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου