Σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη η οποία όμως θα μπορούσε να έχει αποτραπεί μέσω της σωστής και ισοροπημένης διατροφής.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet οι επιστήμονες μελέτησαν 1.000 οικογένειες. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά αφού τα δύο τρίτα των γυναικών είχαν σημαντική έλλειψη ιωδίου.
Κατόπιν διαπίστωσαν πως τα μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλά ποσοστά ιωδίου, είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και δυσκολία στην ανάγνωση. Αυτά τα παιδιά συνέχισαν να έχουν χαμηλότερο IQ και στην ηληκία των οκτώ ετών, καθώς και άσχημη ικανότητα ανάγνωσης και στα εννιά τους χρόνια.
Μια από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα η Dr. Sarah Bath εξήγησε πως επίσης είχαν διαφορετικά αποτελέσματα του δείκτη ΙQ στα παιδιά, ανάλογα με την ποσότητα ιωδίου στα ούρα των εγκύων γυναικών, αλλά και ανάλογα με την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμοσύνες με την μεγαλύτερη διάρκεια είχαν ως αποτέλεσμα μωρά με μεγαλύτερα ποσοστά IQ.
Η έρευνα καταλήγει πως πρόκειται για σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας, ειδικά στην Αγγλία όπου έλαβε χώρα η έρευνα, αλλά και γενικότερα στις αναπτυγμένες χώρες.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αγγλίας συμβουλεύει τις έγκυες να λαμβάνουν 220 μικρογραμμάρια ιωδίου καθημερινά.
Οι πιο κύριες πηγές ιωδίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, κάποια φρούτα και λαχανικά και το ιωδιούχο αλάτι. Μια άλλη εξαιρετική πηγή ιωδίου είναι τα θαλασσινά φύκια, αλλά μην το παρακάνετε και μην υπερβαίνετε τα 1,100 μικρογραμμάρια την ημέρα.
Υγειοφάγος
Πηγή : The Lancet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου