21 Ιουν 2013

Πέτρες στην Χολή? Τι Πρέπει να Τρώτε, τι Πρέπει να Αποφεύγετε!

Ανάμεσα στα όργανα που απαρτίζουν το πεπτικό σύστημα το ήπαρ είναι το πιο συχνά κουρασμένο όργανο του συστήματος, κι αυτό επειδή είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του σώματος. Η χοληδόχος κύστη βοηθά το συκώτι στην πέψη των τροφών διασπώντας τα λίπη τους. Και τα δυο όργανα λειτουργούν παράλληλα  και είναι αυτά που στρεσάρονται περισσότερο στο σώμα. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι και η συγκέντρωση λίθων στην χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση) οι οποίες δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα αλλά και εμετοί, δυσπεψία μέχρι και πυρετός.
Συνήθως  η εμφάνιση λίθων στην χολή οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά και σε διατροφικούς. Απότομη μείωση του σωματικού βάρους, αντισυλληπτικά χάπια, παχυσαρκία είναι επίσης συχνοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργία λίθων. Ο μόνος τρόπος εναλλακτικής προσέγγισης να διαλυθούν αυτές οι πέτρες είναι με μεθόδους που δρουν καθαριστικά και για το συκώτι.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή επώδυνων  περιστατικών αφού οι λιπαρές τροφές κάνουν την χοληδόχο κύστη να συσπάται, οι πέτρες μετακινούνται και δημιουργείται έντονος πόνος.  
Γι’ αυτό προτιμάτε :
Φρέσκους χυμούς λαχανικών – ειδικά παντζαριού και αγγουριού.
Άφθονο νερό – εξαιρετικά σημαντικό.
Σκόρδο και το αιθέριο έλαιο του σκόρδου.
Αβοκάντο
Αγκινάρες
Ρίζα τζίντζερ
Καρύδα
Σταφύλια και το χυμός τους
Μήλα και ιδιαίτερα το χυμός τους
Βερίκοκα
Μούρα
Πεπόνια
Σταφίδες
Αχλάδια
Λεμόνια
Δαμάσκηνα
Ραπανάκια μετά από δοκιμή – βοηθάνε στην διάλυση των πετρών αλλά ίσως προκαλέσουν λίγη δυσφορία.
Τυρί Cottage μαζί με λινέλαιο.
Τροφές προς αποφυγή
Αυγά
Χοιρινό
Πουλερικά (ιδίως με την πέτσα τους)
Κρεμμύδι ξερό
Γάλα
Καφές
Γκρέιπφρουτ
Πορτοκάλι
Καλαμπόκι
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Αλκοόλ
Υδρογονωμένα & μερικώς υδρογονωμένα έλαια
Κορεσμένα λίπη


Αναψυκτικά

Επεξεργασμένες τροφές
Άσπρο αλεύρι και τα παράγωγά του
Συντηρητικά και πρόσθετα τροφών
Όχι στα τηγανητά
Ασφαλείς τροφές θεωρούνται τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής, οι πατάτες και το ρύζι, τα οποία πρέπει να ετοιμάζονται χωρίς την προσθήκη λιπαρών –ειδικά ζωικών. Προσπαθήστε να οργανωθείτε και κρατήστε ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνετε καθημερινά καθώς και τις αντιδράσεις του σώματος σε αυτές τις τροφές. Για παράδειγμα πολλοί καταφέρνουν να τρώνε πουλερικά αρκεί να αφαιρέσουν την πέτσα ενώ δεν μπορούν να πιούν νερό βρύσης παρά μόνο φιλτραρισμένο.
 Υγειοφάγος
Πηγή : National Institutes of Health Dieting and Gallstones, Gallbladder Attack.

Photo Credit: Tim Patterson via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου