Νιώθετε κουρασμένοι? Κακόκεφοι? Σας φταίνε τα πάντα, ακόμα και ο καιρός? Έχετε σκεφτεί πως ίσως όλα αυτά να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών?
Μπορεί οι μερίδες που σερβίρονται πια στις μέρες μας να είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές και οι ενήλικες να είναι βαρύτεροι κατά μέσο όρο κατά 24 κιλά σύμφωνα με το "Centers for Disease Control and Prevention (CDC)", αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι λόγοι πολλοί : θερμίδες χωρίς βιταμίνες (junk food), έλλειψη ποικιλίας τροφών (τρώω κάθε μέρα το ίδιο φαγητό γιατί έτσι μ' αρέσει), τροφές χωρίς βιταμίνες λόγω χημικών πρόσθετων και ορμονών (πως να έχει βιταμίνες η τομάτα ή το κοτόπουλο που ωριμάζει σε μηδέν χρόνο?).
Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος από που μπορεί να προέρχονται. Σύμφωνα με το (CDC), οι πιο βασικές βιταμίνες που συχνά όμως απουσιάζουν από τον οργανισμό μας και μπορούν να προκαλέσουν από μάτωμα των ούλων, κακή μνήμη, μέχρι μειωμένη απόδοση σε όλα και κατάθλιψη είναι οι εξής :
Βιταμίνη Β12
Βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά. Δεν θα την βρείτε σε φυτικές τροφές εκτός από κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα, κάποιους τύπους διατροφικής μαγιάς, στο χόρτο κριθαριού και σε κάποια φύκια όπως η σπιρουλίνα. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την σύνθεση του DNA και την σωστή νευρολογική λειτουργία.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άνδρες και γυναίκες πάνω από 15 ετών είναι 2.4 μικρογραμμάρια(mcg). Συμπτώματα έλλειψης της είναι αναιμία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, φτωχή μνήμη, άνοια, αλλά και νευρολογικά προβλήματα όπως μουδιάσματα και φαγούρα στα χέρια και στα πόδια.
Βιταμίνη C
Τα περισσότερα ζώα έχουν την ικανότητα να συνθέσουν μόνα τους την ποσότητα της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Ο άνθρωπος βασίζεται μόνο στην τροφή του. Εσπεριδοειδή, πιπεριές όλων των χρωμάτων, ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών και πεπόνια είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C και ακολουθούν τομάτες, πατάτες και άλλα. Ενώ δεν θα την βρείτε στα δημητριακά.
Το σώμα χρησιμοποιεί την βιταμίνη C για την βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης και κάποιων νευροδιαβιβαστών και συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Εκτός από αυτά είναι άριστη αντιοξειδωτική ουσία, σημαντικό όπλο του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθός στην απορρόφηση σιδήρου.
Έλλειψη της βιταμίνης C περιλαμβάνει κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και σε πιο ακραίες καταστάσεις μέχρι και φλεγμονή των ούλων και απώλεια δοντιών. Μπορεί το σκορβούτο να αποτελεί παρελθόν αλλά οι επιλεκτικές δίαιτες και η μονοφαγία έχουν δημιουργήσει μια αναβίωση της νόσου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες.
Βιταμίνη D
Οι καλύτερες πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια - σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα -και τα ιχθυέλαια από το συκώτι αυτών των ψαριών. Επίσης σε μικρότερη ποσότητα θα την βρείτε στο βόειο συκώτι, στο τυρί, τα αυγά και τα μανιτάρια. Επιπλέον υπάρχουν πια τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D όπως δημητριακά και γάλα. Όμως και το σώμα μας έχει την ικανότητα να την δημιουργήσει μετά από την έκθεση του στον ήλιο.
Η βασικότερη λειτουργία της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα και η διατήρηση γερών οστών. Είναι σημαντική για την λειτουργία των μυών, του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Η έλλειψη της στους ενήλικες δημιουργεί πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία μέχρι και υπνηλία, ενώ στα παιδιά πρόβλημα στην ανάπτυξη των οστών.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 600 IU για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες.
Ιώδιο
Φυσικές πηγές ιωδίου είναι τα ψάρια, οι γαρίδες, τα φύκια και λιγότερο στα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από δημητριακά. Ιώδιο θα βρει κανείς και στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά η ποσότητα εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους. Είναι εξαιρετικής σημασίας αφού χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως την σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την βρεφική και παιδική ηλικία.
Ανεπάρκεια ιωδίου σε ενήλικες μπορεί να προκαλέσει από βρογχοκήλη μέχρι και μειωμένη νοητική λειτουργία ενώ χρόνια ανεπάρκεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ημερήσια συνιστώμενη δόση για άνδρες και γυναίκες άνω των 15 ετών είναι 150 mcg.
Σίδηρο
Φυσικά θα βρούμε σίδηρο στα ζωικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά και στα φυτά όπως για παράδειγμα στα όσπρια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τις λειτουργίες του οργανισμού αφού βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, βοηθά στην δημιουργία νέων κυττάρων αίματος, υποστηρίζει τους μύες και τόσες άλλα.
Έλλειψη σιδήρου δημιουργεί κόπωση, αδυναμία, αργή γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μέχρι και δυσκολία στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι για τους άνδρες 8mg και για τις γυναίκες από 18 - 51 ετών είναι 18mg, ενώ πάνω από 51 ετών 8mg.
Μαγνήσιο
Θα το βρείτε στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής και τα λαχανικά, αλλά η πρόσληψη μαγνησίου έχει μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των αλλαγών στις μεθόδους γεωργικής παραγωγής και των αλλαγών της μοντέρνας δυτικού τύπου διατροφής.
Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα στην ρύθμιση πάνω από 325 ενζύμων και οργανώνει πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως τον έλεγχο των μυών, έλεγχο της ενέργειας του σώματος και την μείωση επικίνδυνων τοξινών.
Έλλειψη του μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια της όρεξης, ναυτία, εμετό, κόπωση και αδυναμία. Χρόνια έλλειψη προκαλεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, σπασμούς, αλλαγές στην προσωπικότητα, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, ενώ μια μελέτη έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άνδρες 19-30 ετών 400mg, για άνδρες 31 ετών και πάνω 420mg, ενώ για γυναίκες 19-30 ετών χρειάζονται 310mg και πάνω από 31 ετών 320mg.
Ψευδάργυρος
Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα στρείδια, στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και σε μικρότερες ποσότητες στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, και τα γαλακτοκομικά.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός αφού βοηθά το ανοσοποιητικό στην μάχη του ενάντια σε βακτήρια και ιούς. Επίσης βοηθά στην παραγωγή κυττάρων ιδίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Στην παιδική ηλικία βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του σώματος.
Έλλειψη του επιβραδύνει την ανάπτυξη σε έμβρυα και παιδιά, καθυστερεί την σεξουαλική ανάπτυξη σε εφήβους και δημιουργεί ανικανότητα στους άνδρες. Επίσης μειωμένη πρόσληψη του οφείλεται και για περιπτώσεις τριχόπτωσης, ανορεξίας, διάρροιες, μειωμένη επούλωση πληγών, μειωμένη γεύση και χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους άνδρες είναι 11mg και για τις γυναίκες 8mg, αλλά για τους χορτοφάγους προτείνεται διπλή δόση, επειδή τα όσπρια και τα δημητριακά έχουν ενώσεις που κρατούν τον ψευδάργυρο και δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.
Μπορεί οι μερίδες που σερβίρονται πια στις μέρες μας να είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές και οι ενήλικες να είναι βαρύτεροι κατά μέσο όρο κατά 24 κιλά σύμφωνα με το "Centers for Disease Control and Prevention (CDC)", αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι λόγοι πολλοί : θερμίδες χωρίς βιταμίνες (junk food), έλλειψη ποικιλίας τροφών (τρώω κάθε μέρα το ίδιο φαγητό γιατί έτσι μ' αρέσει), τροφές χωρίς βιταμίνες λόγω χημικών πρόσθετων και ορμονών (πως να έχει βιταμίνες η τομάτα ή το κοτόπουλο που ωριμάζει σε μηδέν χρόνο?).
Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος από που μπορεί να προέρχονται. Σύμφωνα με το (CDC), οι πιο βασικές βιταμίνες που συχνά όμως απουσιάζουν από τον οργανισμό μας και μπορούν να προκαλέσουν από μάτωμα των ούλων, κακή μνήμη, μέχρι μειωμένη απόδοση σε όλα και κατάθλιψη είναι οι εξής :
Βιταμίνη Β12
Βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά. Δεν θα την βρείτε σε φυτικές τροφές εκτός από κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα, κάποιους τύπους διατροφικής μαγιάς, στο χόρτο κριθαριού και σε κάποια φύκια όπως η σπιρουλίνα. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την σύνθεση του DNA και την σωστή νευρολογική λειτουργία.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άνδρες και γυναίκες πάνω από 15 ετών είναι 2.4 μικρογραμμάρια(mcg). Συμπτώματα έλλειψης της είναι αναιμία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, φτωχή μνήμη, άνοια, αλλά και νευρολογικά προβλήματα όπως μουδιάσματα και φαγούρα στα χέρια και στα πόδια.
Βιταμίνη C
Τα περισσότερα ζώα έχουν την ικανότητα να συνθέσουν μόνα τους την ποσότητα της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Ο άνθρωπος βασίζεται μόνο στην τροφή του. Εσπεριδοειδή, πιπεριές όλων των χρωμάτων, ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών και πεπόνια είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C και ακολουθούν τομάτες, πατάτες και άλλα. Ενώ δεν θα την βρείτε στα δημητριακά.
Το σώμα χρησιμοποιεί την βιταμίνη C για την βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης και κάποιων νευροδιαβιβαστών και συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Εκτός από αυτά είναι άριστη αντιοξειδωτική ουσία, σημαντικό όπλο του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθός στην απορρόφηση σιδήρου.
Έλλειψη της βιταμίνης C περιλαμβάνει κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και σε πιο ακραίες καταστάσεις μέχρι και φλεγμονή των ούλων και απώλεια δοντιών. Μπορεί το σκορβούτο να αποτελεί παρελθόν αλλά οι επιλεκτικές δίαιτες και η μονοφαγία έχουν δημιουργήσει μια αναβίωση της νόσου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες.
Βιταμίνη D
Οι καλύτερες πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια - σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα -και τα ιχθυέλαια από το συκώτι αυτών των ψαριών. Επίσης σε μικρότερη ποσότητα θα την βρείτε στο βόειο συκώτι, στο τυρί, τα αυγά και τα μανιτάρια. Επιπλέον υπάρχουν πια τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D όπως δημητριακά και γάλα. Όμως και το σώμα μας έχει την ικανότητα να την δημιουργήσει μετά από την έκθεση του στον ήλιο.
Η βασικότερη λειτουργία της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα και η διατήρηση γερών οστών. Είναι σημαντική για την λειτουργία των μυών, του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Η έλλειψη της στους ενήλικες δημιουργεί πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία μέχρι και υπνηλία, ενώ στα παιδιά πρόβλημα στην ανάπτυξη των οστών.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 600 IU για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες.
Ιώδιο
Φυσικές πηγές ιωδίου είναι τα ψάρια, οι γαρίδες, τα φύκια και λιγότερο στα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από δημητριακά. Ιώδιο θα βρει κανείς και στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά η ποσότητα εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους. Είναι εξαιρετικής σημασίας αφού χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως την σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την βρεφική και παιδική ηλικία.
Ανεπάρκεια ιωδίου σε ενήλικες μπορεί να προκαλέσει από βρογχοκήλη μέχρι και μειωμένη νοητική λειτουργία ενώ χρόνια ανεπάρκεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ημερήσια συνιστώμενη δόση για άνδρες και γυναίκες άνω των 15 ετών είναι 150 mcg.
Σίδηρο
Φυσικά θα βρούμε σίδηρο στα ζωικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά και στα φυτά όπως για παράδειγμα στα όσπρια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τις λειτουργίες του οργανισμού αφού βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, βοηθά στην δημιουργία νέων κυττάρων αίματος, υποστηρίζει τους μύες και τόσες άλλα.
Έλλειψη σιδήρου δημιουργεί κόπωση, αδυναμία, αργή γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μέχρι και δυσκολία στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι για τους άνδρες 8mg και για τις γυναίκες από 18 - 51 ετών είναι 18mg, ενώ πάνω από 51 ετών 8mg.
Μαγνήσιο
Θα το βρείτε στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής και τα λαχανικά, αλλά η πρόσληψη μαγνησίου έχει μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των αλλαγών στις μεθόδους γεωργικής παραγωγής και των αλλαγών της μοντέρνας δυτικού τύπου διατροφής.
Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα στην ρύθμιση πάνω από 325 ενζύμων και οργανώνει πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως τον έλεγχο των μυών, έλεγχο της ενέργειας του σώματος και την μείωση επικίνδυνων τοξινών.
Έλλειψη του μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια της όρεξης, ναυτία, εμετό, κόπωση και αδυναμία. Χρόνια έλλειψη προκαλεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, σπασμούς, αλλαγές στην προσωπικότητα, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, ενώ μια μελέτη έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άνδρες 19-30 ετών 400mg, για άνδρες 31 ετών και πάνω 420mg, ενώ για γυναίκες 19-30 ετών χρειάζονται 310mg και πάνω από 31 ετών 320mg.
Ψευδάργυρος
Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα στρείδια, στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και σε μικρότερες ποσότητες στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, και τα γαλακτοκομικά.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός αφού βοηθά το ανοσοποιητικό στην μάχη του ενάντια σε βακτήρια και ιούς. Επίσης βοηθά στην παραγωγή κυττάρων ιδίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Στην παιδική ηλικία βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του σώματος.
Έλλειψη του επιβραδύνει την ανάπτυξη σε έμβρυα και παιδιά, καθυστερεί την σεξουαλική ανάπτυξη σε εφήβους και δημιουργεί ανικανότητα στους άνδρες. Επίσης μειωμένη πρόσληψη του οφείλεται και για περιπτώσεις τριχόπτωσης, ανορεξίας, διάρροιες, μειωμένη επούλωση πληγών, μειωμένη γεύση και χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους άνδρες είναι 11mg και για τις γυναίκες 8mg, αλλά για τους χορτοφάγους προτείνεται διπλή δόση, επειδή τα όσπρια και τα δημητριακά έχουν ενώσεις που κρατούν τον ψευδάργυρο και δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.
Υγειοφάγος
Πηγή : CDC, Centers for Disease Control and Prevention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου