10 Μαΐ 2013

Κέτσαπ! Junk Food ή Σούπερ Τροφή?

 
Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων του Υπουργείου Γεωργίας στο Albany των ΗΠΑ, μελέτησαν 13 διαφορετικές εμπορικές μάρκες κέτσαπ και μέτρησαν την περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο. Από αυτές οι έξι ανήκαν σε γνωστές διεθνείς εταιρίες, οι τέσσερις ήταν από αυτές που βρίσκει κανείς σε ταχυφαγεία και οι τρείς ήταν με τομάτες βιολογικής καλλιέργειας.  
Μέτρησαν λοιπόν την περιεκτικότητα σε λυκοπένιο ανά γραμμάριο κέτσαπ και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποσότητα λυκοπενίου στις κέτσαπ με τομάτες βιολογικής καλλιέργειας ήταν μακράν υψηλότερες. Συγκεκριμένα :
Βιολογική κέτσαπ : 174.2 μικρογραμμάρια λυκοπενίου  ανά γραμμάριο κέτσαπ
Μεγάλες διεθνείς μάρκες : 110.7 μικρογραμμάρια λυκοπενίου ανά γρ. κέτσαπ
Κέτσαπ ταχυφαγείων : 102.5 μικρογραμμάρια λυκοπενίου ανά γρ. κέτσαπ
Ο μέσος όρος περιεκτικότητας στις βιολογικές κέτσαπ ήταν κατά 55% υψηλότερος από τις διεθνείς μάρκες και κατά 57% από τις κέτσαπ των ταχυφαγείων.
Σε έρευνα που έγινε από το Βιολογικό Κέντρο "State of Science Review" σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα προϊόντα οι μέθοδοι καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και συντήρησης, βρέθηκε πως κάτω από ίδιες συνθήκες τα βιολογικά προϊόντα είχαν τουλάχιστον 30% υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών απ’ ότι τα συμβατικά προϊόντα.
Σε άλλη έρευνα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA) μετρήθηκε η περιεκτικότητα λυκοπενίου στις παραπάνω κέτσαπ με διαφορετική μέθοδο μέτρησης  (TEAC). Εδώ τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Μια από τις κέτσαπ με τομάτες βιολογικής καλλιέργειας είχε έως και 350 μονάδες TEAC λυκοπενίου, ποσό διπλάσιο από αυτό των κέτσαπ ταχυφαγείων.
Οι συγγραφείς των ερευνών σημειώνουν επίσης πως “Το κέτσαπ τομάτας είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, καροτενοειδών, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένας τρόπος να εκτιμήσει κανείς την ποσότητα σε λυκοπένιο με μια πρώτη ματιά είναι το χρώμα. Τα κέτσαπ  με την πιο σκούρα έντονα κόκκινη εμφάνιση είχαν και την μεγαλύτερη ποσότητα σε αυτές τις ουσίες και ήταν βιολογικής καλλιέργειας”.
 
Υγειοφάγος

Πηγή: 1."A Comparison of the Carotenoid Content and Total Antioxidant Activity in Catsup from Several Commercial Sources in the United States."
Authors: Betty K. Ishida and Mary H. Chapman.
2. "Elevating Antioxidant Levels in Food Through Organic Farming and Food Processing."
Author: Charles M. Benbrook

Photo Credit: stevendepolo via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου