10 Μαΐ 2013

Προστατέψτε τον Εγκέφαλο σας!

Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή? Ασκείστε? Προσέχετε την υγεία σας και κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να έχετε μια υγιή και γερή καρδία? Κάνετε άριστα μιας και σύμφωνα με τους ειδικούς όλη η προσπάθεια που κάνετε τώρα για πιο υγιή καρδιά, μπορεί να προστατέψει και τον εγκέφαλό σας στο μέλλον!
Στην πραγματικότητα νέες μελέτες δείχνουν πως μια υγιή καρδιά τώρα, είναι η λύση για την αποφυγή της γεροντικής άνοιας στο μέλλον. Αν σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, την κύρια αιτία άνοιας και ότι ο αριθμός τους στις επόμενες δεκαετίες θα τετραπλασιαστεί μάλλον πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή.
Όσο οι έρευνες προχωρούν τόσο οι επιστήμονες σχετίζουν την υγεία του εγκεφάλου, με την υγεία της καρδιάς, ή αλλιώς, ότι επηρεάζει την καρδιά επηρεάζει και τον εγκέφαλο. Η καρδιά λοιπόν χρειάζεται υγιεινή διατροφή –πολλά φρούτα και λαχανικά- άσκηση και αποφυγή ουσιών που φράζουν τις αρτηρίες όπως τα κορεσμένα τρανς λιπαρά, για μια καλή κυκλοφορία του αίματος. Την ίδια λογική πρέπει να εφαρμόζουμε και για την υγεία του εγκεφάλου, μιας και αυτός έχει περίπου τις ίδιες ανάγκες.
Το 20% του αίματος από την καρδιά πηγαίνει κατευθείαν στο κεφάλι. Και αν και δεν υπάρχει άμεση επαφή του αίματος με τον εγκέφαλο μιας και προστατεύεται από μια λεπτή μεμβράνη (για αποφυγή επιβλαβών τοξινών), τα θρεπτικά συστατικά περνούν εύκολα και φτάνουν στον προορισμό τους. Η  κυκλοφορία του αίματος συνδέει τις καρδιακές παθήσεις με την άνοια.  Δηλαδή ότι καταστρέφει τις μεγάλες αρτηρίες όπως αυτές της καρδιάς επηρεάζει ακόμη και αυτές τις μικρές φλεβίτσες σαν κι αυτές που βρίσκονται στον εγκέφαλο, μόνο πιο σύντομα – λόγω του μικρού τους μεγέθους. Το ίδιο ισχύει για όλες τις συστηματικές νόσους όπως αρτηριοσκλήρωση, υπέρταση και διαβήτη, όπου τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζονται πρώτα, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων στον εγκέφαλο.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι αγγειακές ασθένειες, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει την νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες λοιπόν δίνουν συμβουλές για υγιή καρδιά και εύστροφο εγκέφαλο!
1. Πάρτε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Ο ρόλος των βιταμινών είναι να κρατούν το σώμα σε φόρμα για να δουλεύει σαν καλολαδωμένη μηχανή, όμως η βιταμίνες Β συγκεκριμένα ωφελούν πολύ τον εγκέφαλο. Οι βιταμίνες Β μειώνουν τα επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα που είναι καταστροφικό για τα αιμοφόρα αγγεία, πενταπλασιάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι ηλικιωμένοι με υψηλά ποσοστά νιασίνης Β3, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό πως η βιταμίνες Β λειτουργούν οι επιστήμονες θεωρούν ότι προστατεύουν την “δενδριτική ανάπτυξη”, βασική συνιστώσα του νευρικού συστήματος και της υγείας του εγκεφάλου.
2. Ασκείτε τον εγκέφαλο σας
Σε μια έρευνα που έγινε από το Rush Alzheimer’s Disease Center συμετείχαν 800 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών χωρίς διάγνωση άνοιας. Κατά την πενταετή παρακολούθησή τους από τους επιστήμονες, 111 από τους ηλικιωμένους εκδήλωσαν άνοια σε κάποιο βαθμό και ήταν αυτοί οι οποίοι παρακολουθούσαν περισσότερη ώρα τηλεόραση και δεν απασχολούνταν με δραστηριότητες που γυμνάζουν τον εγκέφαλο όπως διάβασμα και επιτραπέζια παιχνίδια.
 
3. Συμπληρώστε την διατροφή σας με Γκίνγκο
Το απόσταγμα από το φυτό Γκίνγκο (Ginkgo biloba) θεωρείται από τα καλύτερα ενισχυτικά του εγκεφάλου. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα με Αλτσχάιμερ που πήραν την συγκεκριμένη ουσία βελτίωσαν την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και άρχισαν να έχουν καλύτερη μνήμη. Επίσης το Γκίνγκο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Για μικρή απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την γήρανση η συνιστώμενη δόση είναι 40-60mg τρείς φορές την ημέρα, ενώ για ασθενείς με Αλτσχάιμερ 80-120mg τρεις φορές την ημέρα. Ασφαλές για μακροχρόνια χρήση, επειδή όμως λειτουργεί σαν αντιπηκτικό αν παίρνεται σχετική αγωγή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην κάνετε χρήση του πριν από χειρουργείο.
4. Καταπολεμήστε τυχόν φλεγμονές
Η φλεγμονή είναι μια βιολογική αντίδραση  του οργανισμού μας που προσπαθεί να  αφαιρέσει οτιδήποτε επιβλαβές ή ερεθιστικό επηρεάζει ένα μέρος του σώματός μας, ιδιαίτερα μια οξεία φλεγμονή, δείχνει ότι το σώμα προσπαθεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Οι χρόνιες φλεγμονές όμως εξασθενούν τις αρτηρίες και στην καρδιά και στον εγκέφαλο, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα. Να ξέρετε ότι οι φλεγμονές λειτουργούν αθροιστικά που σημαίνει πως αν υπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις, στο γαστρεντερολογικό και στα ούλα για παράδειγμα, το σώμα είναι φορτωμένο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οπότε το μόνο που γίνεται είναι να προστίθενται και άλλες φλεγμονές.
Το καλό είναι ότι μπορείτε να τις καταπολεμήσετε κάνοντας χρήση συγκεκριμένων βοτάνων, τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής. Ξεκινήστε με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Οι άνθρωποι που τρώνε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια πλούσια σε λιπαρά όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου κατά πολύ. Αν δεν είστε φίλοι των ψαριών, μπορείτε να πάρετε 1,000-2,000mg. ιχθυελαίων την ημέρα. Ένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ο κουρκουμάς (400-600mg τρείς φορές την ημέρα) αλλά και το τζίντζερ (500-1,000mg δυο φορές την ημέρα). Οι τροφικές αλλεργίες ειδικά στο σιτάρι, στη γλουτένη και στα γαλακτοκομικά, με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα, όπως και η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων.
5. Έχετε υπό έλεγχο τον διαβήτη
Αν έχετε διαβήτη έχετε ένα λόγο παραπάνω να περιποιηθείτε το μυαλό σας. Ο διαβήτης δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας. Ως γνωστόν ο διαβήτης επηρεάζει τα αγγεία του αίματος και οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν την σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και την άνοια.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease επιβεβαίωσε ότι ο εγκέφαλος όχι μόνο παράγει ινσουλίνη, αλλά επίσης ότι άνθρωποι που πεθαίνουν λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ  είχαν έλλειψη ινσουλίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Πιστεύεται ότι το Αλτσχάιμερ είναι ο διαβήτης του εγκεφάλου.
Τελικά το να τρώει κανείς σωστά, να αθλείται και να παίρνει τις σωστές βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς και του εγκέφαλου του, είναι μια ανώδυνη τακτική αν το συγκρίνει κανείς με τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του.
 
Υγειοφάγος 
Πηγή: Natural Solutions
Photo Credit: telemetry9 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου