20 Μαΐ 2013

Βάλτε την Φύση στο Σπίτι σας! Φυτά που Καθαρίζουν την Ατμόσφαιρα!

Όλο και περισσότερο ο κόσμος ευαισθητοποιείται και ενημερώνεται  για τις τοξίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και στα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Καιρός είναι να μιλήσουμε και για τις τοξίνες που κυκλοφορούν στο σπίτι μας. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχουν μετρηθεί 900 διαφορετικοί ρύποι στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ουσίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα των σπιτιών μας:
Φορμαλδεΰδη – Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ξύλου όπως κόντρα πλακέ. Πρόκειται για άχρωμο αέριο και πτητική ένωση που βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Κόλλες και ρητίνες σε πόρτες, παράθυρα, έπιπλα, επιφάνειες ξύλου αλλά και χαλιά, ταπετσαρίες, άφλεκτα προϊόντα περιέχουν αυτό το συστατικό. Μπορεί επίσης να προέρχεται από σόμπες αερίου, αποσμητικά χώρου, χαρτοσακούλες, ακόμα και προϊόντα γυναικείας προστασίας.
Μονοξείδιο του άνθρακα – αόρατο, άοσμο και άγευστο αέριο που παράγεται από την ατελή καύση φυσικού αερίου, και πετρελαίου από σόμπες, κουζίνες και συσκευές που χρειάζονται αυτά τα καύσιμα για να λειτουργήσουν.
Σκόνη – βρίσκεται γύρω μας συνέχεια καθώς τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε διασπόνται και μετατρέπονται σε μικροσκοπικά σωματίδια. Η οικιακή σκόνη συνήθως περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια από ύφασμα,  ξύλο, γύρη, τρίχες, σωματίδια καπνού, χρωμάτων, πλαστικών και χαρτιού.
Αιωρούμενα σωματίδια – από μικρά σωματίδια αιθάλης και άλλων υλικών. Οι μεγαλύτερες πηγές των αιωρούμενων σωματιδίων στους εσωτερικούς χώρους είναι από το εξωτερικό περιβάλλον, από την σκόνη του σπιτιού και τον καπνό του τσιγάρου. Επίσης δημιουργούνται από σόμπες ξύλου.
Παραπροϊόντα καύσης – αερίων και σωματιδίων από το κάπνισμα τζακιών, κουζίνες αερίου, σόμπες και φούρνους ξύλου.
Πτητικές οργανικές ενώσεις - με βάση τον άνθρακα που σχηματίζουν ενώσεις ατμών σε θερμοκρασία δωματίου. Η χρήση τοξικών προϊόντων καθαρισμού και άλλων χημικών οικιακών ουσιών, δημιουργεί τις πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνουν βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο, χλωριούχο βινύλιο, ναφθαλίνη, μεθυλενοχλωρίδιο, και τετραχλωραιθυλένιο.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως όλα τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε όσο γίνεται τους ρύπους τουλάχιστον στους χώρους του σπιτιού μας? Πράσινο,  πράσινο και πάλι πράσινο! Μειώστε την πρόσληψη επιβλαβών υλικών και αναπνεύστε βαθιά τοποθετώντας στο σπίτι σας φυτά από την λίστα που ακολουθεί, που κάνουν ακριβώς αυτή την δουλειά : καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.
1.       Φτέρη της Βοστώνης (Nephrolepis exaltata Bostoniensis). Είναι το νούμερο ένα στο γενικότερο καθαρισμό της ατμόσφαιρας εσωτερικών χώρων.
2.       Φοίνικας Αρέκα (Chyrsalidocarpus lutescens).
3.       Χαμαίροπας (Rhapis excelsa)
4.       Μπαμπού (Chamaedorea seifrizii). Λατρεύει την υγρασία, άρα ιδανικό για το μπάνιο και έχει τα υψηλότερα ποσοστά διαπνοής.
5.       Φίκος ο ελαστικοφόρος  (Ficus robusta). Απορροφά άριστα την φορμαλδεΰδη.
6.       Δράκαινα Janet Craig (Dracaena deremensis). Απορροφά την φορμαλδεΰδη.
7.       Αγγλικός Κισσός (Hedera helix). Απορροφά την φορμαλδεΰδη.
8.       Φοίνικας ο Δακτυλοφόρος (Phoenix roebelenii). Αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το ξυλόλιο.
9.       Φίκος κλασσικός (Ficus macleilandii alii).
10.   Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum sp.).  Απορροφά βενζόλιο, τριχλωροαιθυνέλιο, ακετόνες, φορμαλδεΰδη.
11.   Δράκαινα (Dracaena fragrans "Massangeana). Επίσης καλή επιλογή για την απορρόφηση της φορμαλδεΰδης.
12.   Πόθος (Epipremnum aureum).
13.   Φτέρη Ομπλιτεράτα (Nephrolepis obliterata).
14.   Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium).Εποχιακή επιλογή για απομάκρυνση φορμαλδεΰδης, αμμωνίας.
15.   Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii). Έχει υψηλό βαθμό διαπνοής.
16.   Δράκαινα (Dracaena deremensis warneckei). Απορροφά το βενζόλιο.
17.   Δρακόδεντρο (Dracaena marginata). Πολύ καλή επιλογή για την αφαίρεση ξυλόλιου και του τριχλωροαιθυλένιου.
18.   Σεφλέρα (Brassaia actinophylla).
19.   Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum).
20.   Φίκος Μπένζαμιν (Ficus benjamina).

 
Υγειοφάγος

Πηγή: Naturally Clean by Jeffrey Hollender, Geoff Davis and Meika Hollender

Photo Credit: Symo0 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου