21 Μαΐ 2013

Ωμό Μέλι! Οφέλη & Θεραπευτικές Ιδιότητες!


Αν σκέφτεστε ότι το μέλι είναι μια θρεπτική τροφή, γεμάτη με ευεργετικές βιταμίνες, δεν έχετε δίκιο! Γιατί δεν δοκιμάσατε το ωμό μέλι!
Το ωμό μέλι είναι μέλι που δεν έχει υποστεί παστερίωση και δεν έχει φιλτραριστεί. Τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων πωλούν μέλι παστεριωμένο στο οποίο έχουν καταστραφεί οι περισσότερες βιταμίνες, τα φυσικά του ζωντανά ένζυμα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και μαζί οι φυσικές ιδιότητες του. Ενώ το φιλτράρισμα απομακρύνει από το μέλι τυχόν υπολείμματα από κερί, γύρη, πρόπολη ή ακόμα και βασιλικό πολτό.
Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση ωμού μελιού:
·         Όχι μόνο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών αλλά είναι και ένα φυσικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και τοπικά. Βοηθάει στην θεραπεία κρυολογημάτων, στην ανακούφιση από τον βήχα, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, στην γρίπη και σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
·         Το ωμό μέλι είναι άριστο αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό καθώς περιέχει ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ήπια μορφή, το οποίο απελευθερώνεται όταν έρθει σε επαφή με υγρασία. Αν τοποθετήσετε σε μια πληγή ωμό μέλι, αυτό θα απορροφήσει την υγρασία της πληγής  (περιβάλλον ιδανικό για ανάπτυξη βακτηριδίων), βοηθώντας στο στέγνωμα της πληγής και στην γρήγορη επούλωση της, χωρίς μολύνσεις. Δοκιμάστε το και σε εγκαύματα.
·         Επίσης δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως με το επεξεργασμένο ραφιναρισμένο μέλι που κυκλοφορεί ευρέως.
·         Το μέλι βοηθά σε περιπτώσεις ανήσυχου ύπνου και αϋπνίας.  Η θεωρία είναι πως μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο παρέχει στον οργανισμό αρκετή γλυκόζη για να “ταΐσει” τον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της νύχτας. Αυτό εμποδίζει ή περιορίζει την απελευθέρωση των στρες ορμονών (κορτιζόλης & αδρεναλίνης που γίνονται το πρωΐ) να γίνουν νωρίτερα και να διαταράξουν τον ύπνο. Επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που συμβάλλουν στην έκκριση της μελατονίνης – ορμόνης που απαιτείται για την ξεκούραση, την διόρθωση και την ίαση των ιστών του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου.
·         Βοηθά στην πέψη, επειδή τα σάκχαρα του μελιού έχουν ήδη υποστεί μια επεξεργασία από τις μέλισσες, κάνοντάς το εύπεπτο. Επιπλέον έρευνες δείχνουν πως το μέλι ευνοεί την ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και την πέψη.  
·         Είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία της ακμής. Κάθε βράδυ απλώνετε λίγο μέλι στο πρόσωπο και στα σημεία που έχουν πρόβλημα και σύντομα το δέρμα αλλάζει όψη.
·         Θεραπεύει εποχιακές αλλεργίες. Δοκιμάστε να παίρνετε 2-3 κουταλάκια καθημερινά για λίγο καιρό πριν την εποχή των αλλεργιών και θα δείτε πως τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα. Το ωμό μέλι περιέχει μικρές ποσότητες γύρης και λειτουργεί σαν εμβόλιο κατά των αλλεργιών, από τα φυτά που παράγουν αυτή τη γύρη.
·         Για φυσική βοήθεια σε θέματα δυσκοιλιότητας, βάλτε σε μια κούπα ζεστό νερό μια κουταλιά ωμό μέλι και 1-2 κουταλιές μηλόξυδο.
·         Φτιάξτε μείγμα για απολέπιση με ωμό μέλι, λίγη ζάχαρη και λάδι καρύδας. Απλώστε και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα ενώ είστε στο ντους και δείτε τα αποτελέσματα.
·         Σε περιπτώσεις κόκκινων ματιών, ερεθισμένων από αλλεργίες ή επιπεφυκίτιδα,  βάλτε σε μια κούπα με χλιαρό χαμομήλι  ένα κουταλάκι ωμό μέλι και με αυτό κάντε πλύσεις στα μάτια, όσο πιο συχνά μπορείτε. Για καλύτερα αποτελέσματα  ρίχνετε και σταγόνες από αυτό μέσα στα μάτια.  
Μπορεί το μέλι του εμπορίου να έχει αυτή την καθαρή και διαυγή όψη όμως το ωμό μέλι είναι αυτό που περιέχει όσα ζητάμε στ΄αλήθεια από ένα μέλι. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το βρείτε, αλλά αξίζει τον κόπο.
 
Υγειοφάγος

Photo Credit: WILLPOWER STUDIOS via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου