8 Μαΐ 2013

Φτιάξτε Μόνοι σας Απόσταγμα Βανίλιας, Πορτοκαλιού & Λεμονιού!

Αν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τότε ξέρετε και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν. Μπορούν να κάνουν θαύματα με την απίθανη μυρωδιά τους όπως, να σας ηρεμήσουν ή να σας φτιάξουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση ή ακόμα και να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από άσχημες μυρωδιές στο χώρο σας. Θεραπευτικά όμως μπορούν να σας γλιτώσουν από μύκητες και μικρόβια ή να σας απαλλάξουν από έντονους μυϊκούς πόνους αν κάνετε  μασάζ με κάποια ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις.
Αν μέχρι τώρα δεν τα έχετε δοκιμάσει, καλό είναι να κάνετε την μύτη σας λίγο να χαρεί! Ή ακόμα καλύτερα δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να πάρει κανείς τα αιθέρια έλαια από τα άνθη  και τα φυτά ή τα φρούτα, μέσω της έκθλιψης ή μέσω βρασμού και συλλογής ατμού ή με την μέθοδο που ακολουθεί : της εκχύλισης.
Θα χρειαστείτε
·         Μπράντι
·         Βότκα
·         Αρκετές φλούδες πορτοκαλιού
·         Αρκετές φλούδες λεμονιού
·         4-5 βανίλιες (φασολάκια)
·         3 βάζα
·         3 σκούρα γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση
1.                Κόψτε κατά μήκος τις βανίλιες ξύστε το εσωτερικό τους και φυλάξτε το (δεν θα σας χρειαστεί για την παρασκευή των ελαίων) και βάλτε τα άδεια φασολάκια σε ένα βάζο. Στο δεύτερο βάζο βάλτε τις φλούδες πορτοκαλιού και στο τρίο τις φλούδες λεμονιού.
2.                Γεμίστε κάθε βάζο μέχρι επάνω με αλκοόλ. Το μπράντι θα το βάλετε στην βανίλια και τη βότκα στα εσπεριδοειδή. Βιδώστε καλά τα καπάκια τους.
3.                Αφήστε το να καθίσει σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για περίπου δυο εβδομάδες, ανακινώντας καθημερινά.
4.                Μετά από 15 μέρες αδειάστε το κάθε μείγμα σε ξεχωριστό λεκανάκι και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 1 ίσως και 2 μέρες. Για πιο γρήγορα μπορείτε να βάλετε το κάθε λεκανάκι για 15-20 λεπτά σε νερό που βράζει (μπέν-μαρί).
5.                Τέλος περνάμε από τουλπάνι ή από φίλτρο του καφέ και σουρώνουμε το υλικό που έχει μείνει και το τοποθετούμε στα σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 6 μήνες.
 Και τα τρία είναι για χρήση σε ποτ πουρί,  για να κάνετε κεριά αρωματοθεραπείας ή να τα βάλετε σε διαχύτη κεριού για άρωμα στο χώρο. Τα οφέλη από τη βανίλια περιλαμβάνουν τη χαλάρωση, ενώ η μυρωδιά των κιτρικών φρούτων μπορεί να αποκρούσει την κατάθλιψη και το άγχος, και να σας δώσει επιπλέον ενέργεια.

Υγειοφάγος
Photo Credit: jamieanne via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου