24 Μαΐ 2013

Ερεθισμοί στο Δέρμα του Μωρού από την Πάνα! Τι να Αποφύγετε! Τι να Κάνετε!

Τα εξανθήματα και το σύγκαμα στο δερματάκι του μωρού στην περιοχή της πάνας, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τα μωρά και οι μαμάδες τους. Η πλαστικές επενδύσεις της πάνας, η υγρασία και η ζέστη στην περιοχή είναι οι ευνοϊκότερες συνθήκες για τον σχηματισμό εξανθημάτων όλων των τύπων.
Η πρόληψη είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο και βοηθά στην μείωση τέτοιων προβλημάτων. Για παράδειγμα :
·                    Αφήστε το μωρό σας γυμνό ή με πολύ χαλαρή πάνα, πάνω σε μια πετσέτα ή μια κουβερτούλα, ιδίως τώρα που και ο καιρός είναι πιο ζεστός, για αρκετή ώρα καθημερινά, ώστε να αερίζεται το δερματάκι του και να στεγνώνει πολύ καλά.
·                    Αποφύγετε τα συμβατικά μωρομάντηλα που περιέχουν συνθετικά αρώματα και χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα του μωρού και συνήθως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Καλύτερη λύση είναι σκέτο νεράκι και σκούπισμα με καθαρό πανί.
·                    Χρησιμοποιήστε φυσικά απορρυπαντικά γιατί όπως και  τα μωρομάντηλα, τα απορρυπαντικά περιέχουν πολύ δυνατά αρώματα και χημικές ουσίες που ερεθίζουν και προκαλούν προβλήματα ακόμα και στο δέρμα των ενηλίκων, πόσο μάλλον στων μωρών.
·                    Με τις πρώτες ενδείξεις ερεθισμού, κάνετε συχνές αλλαγές στις πάνες προκειμένου να απομακρύνετε όσο γίνετε πιο γρήγορα αυτές που είναι λερωμένες για να μην επιδεινώσουν την κατάσταση περισσότερο.
Παρόλα αυτά αν δείτε πως η κατάσταση σας ξέφυγε και ο ερεθισμός επιδεινώθηκε φροντίστε οι κρέμες και οι πούδρες που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχουν υλικά που μπορούν να βλάψουν το μωρό σας όπως :
·                     Βορικό οξύ, πρόκειται ανόργανο συστατικό που προστίθεται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας σαν αντιμικροβιακό και βιοκτόνο και έχει συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγικότητας, ανάπτυξης και περιπτώσεις καρκίνου.
·                      Διαιθανολαμίνη (DEA), επιφανειοδραστική χημική ουσία που προστίθεται σε σαμπουάν και αφρόλουτρα για μωρά και θεωρείται άκρως τοξική.
·                     Παραμπέν, συντηρητική ουσία για καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές και εμφάνιση καρκίνου.
·                     Φθαλικές ενώσεις, διατηρούν τα προϊόντα, το άρωμα τους και την εμφάνιση τους, είναι όμως τοξικά και δημιουργούν ορμονικές διαταραχές.
·                     Βορικό νάτριο, το κύριο συστατικό στα κατσαριδοκτόνα! Χρησιμοποιείται όμως και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας  σαν ρυθμιστής ΡΗ. Έχει και αυτό συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγικά, ανάπτυξης και καρκίνο.
·                     Τάλκ, φυσικό ορυκτό (όχι φιλικό στο περιβάλλον) και συνήθως εμποτισμένο με αμίαντο (καρκινογόνο), αφού αυτά τα δύο συνυπάρχουν. Αν και χρησιμοποιείται πολλά χρόνια για να εξαφανίζει την υγρασία στην περιοχή της πάνας, υπάρχουν άλλες πιο φιλικές και ακίνδυνες ουσίες όπως η μαγειρική σόδα και το κορν φλάουρ.
Υπάρχουν πάντως για να μην απογοητεύεστε προϊόντα βρεφικής φροντίδας με φυσικά συστατικά, πιο υγιεινά και φιλικά για το περιβάλλον. Σε αυτά τα κύρια συστατικά συνήθως είναι :
Καλέντουλα (calendula officinalis) από τα λουλούδια του φυτού, με απίθανες ιδιότητες κατά των ερεθισμών του δέρματος, των εξανθημάτων ακόμη και για το σύγκαμα από την βρεφική πάνα.
Έλαιο νυχτολούλουδου, με γ-λινολενικό οξύ με αντιφλεγμονώδη δράση, εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις ερεθισμού του δέρματος και για δερματικές παθήσεις.
 
Υγειοφάγος

Πηγή : 1,Environmental Working Group's Skin Deep Cosmetic Safety Database, 2,drweil.com

Photo Credit: Spigoo via Compfight cc

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ! θα χρησιμοποιήσω όλες τις συμβουλές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Η αλήθεια είναι ότι οι πάνες πρέπει πάντα να είναι καλής ποιότητας..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή