25 Μαΐ 2013

Συμπληρώματα Διατροφής για Αυξημένη Χοληστερόλη!

Τι θα συμβεί αν βάλεις 250 άτομα σε ένα δωμάτιο και τους πεις πως πρέπει να πληρώνουν 1.000$ το χρόνο, για ένα φάρμακο που θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά και πως σε πολλούς από αυτούς θα προκαλέσει διάρροια, σε άλλους πόνους στους μυς και πως οι 249 δεν θα έχουν κανένα όφελος από την λήψη του? Και πως θα είχαν απίθανα αποτελέσματα αν έκαναν καθημερινή σωματική άσκηση, χωρίς τη χρήση του φαρμάκου. Πόσοι από τους 250 θα το έπαιρναν?
Η ερώτηση έρχεται από τον Jerome Hoffman καθηγητή ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο UCLA, και αναφερόταν στις στατίνες, οι οποίες συνταγογραφούνται για την μείωση της χοληστερόλης και είναι το φάρμακο με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της ιατρικής. Το ερώτημα του Hoffman δεν είναι απλώς ρητορικό αφού και η Pfizer εταιρία κολοσσός που παράγει το Lipitor, την πιο κερδοφόρα στατίνη, συμφωνεί πως το φάρμακο αποτρέπει στην καλύτερη περίπτωση την καρδιακή προσβολή σε 1 από τους 100 που το παίρνουν, οι οποίοι έχουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρδιακής νόσου.
Οι στατίνες λειτουργούν αναστέλλοντας ένα ένζυμο που παράγει την χοληστερόλη στο ήπαρ. Είναι αποτελεσματικό στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνει τα τριγλυκερίδια ένα είδος λίπους στο αίμα. Ενώ από την άλλη πλευρά συχνά προκαλούν ερεθισμό του ήπατος, μυϊκές κράμπες και πόνο και προβλήματα μνήμης. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων μια υγιεινή διατροφή, επαρκής άσκηση και εφαρμογή θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους θα φέρει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Χρειαζόμαστε την χοληστερόλη και αρκετή από αυτή. Η κέρινη αυτή ουσία είναι απαραίτητη για χιλιάδες σωματικές λειτουργίες και είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Αλλά πάρα πολύ, από το λάθος είδος χοληστερόλης δημιουργεί προβλήματα.
Οι τροφές που βοηθούν στην ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης είναι οι ξηροί καρποί (ειδικά αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους, πάντα ωμά & ανάλατα), το σκόρδο, το πράσινο τσάι, ο λιναρόσπορος, το πίτουρο βρώμης, η πρωτεΐνη σόγιας και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Επίσης κρατάτε τα επίπεδα σε έλεγχο όταν περιορίζετε την κατανάλωση από επεξεργασμένους υδατάνθρακες (προϊόντα από λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι), πατατάκια, αναψυκτικά και άλλα σνακ και αποφεύγοντας τα τρανς λιπαρά (διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για μερικώς υδρογονωμένα έλαια).
Ο καλύτερος σύμμαχος της κακής χοληστερόλης είναι η ζάχαρη η οποία άμεσα μετατρέπεται σε λίπος και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Ο  Mark Hyman γιατρός της Ολιστικής Λειτουργικής ιατρικής εξηγεί πως οι περισσότεροι μπορούν να ωφεληθούν από την λήψη συμπληρωμάτων για την διατήρηση μιας υγιούς χοληστερόλης όταν υπάρχει προδιάθεση ή για την μείωση της αυξημένης χοληστερόλης.
·                    Εκχύλισμα αγκινάρας, αυξάνει την παραγωγή της χολής στο ήπαρ, η οποία επιτρέπει την απέκκριση της χοληστερόλης.
·                    Ιχθυέλαια – ωμέγα3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, μειώνουν τις φλεγμονές και αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη.
·                    Εκχύλισμα σκόρδου, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
·                    Νιασίνη, πρόκειται για βιταμίνη Β που βοηθά στην απομάκρυνση  της LDL από το αίμα και την επιστροφή της στο ήπαρ.
·                    Πολικοζανόλη, μίγμα από ειδικά λιπαρά φυτικής προέλευσης για την ρύθμιση της χοληστερόλης.
·                    Πρωτεΐνη σόγιας, μειώνει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
·                    Ψύλλιο, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στην μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το έντερο.
Αν παίρνετε στατίνες ρωτήστε το γιατρό σας για τα συμπληρώματα διατροφής και τις επιλογές που σας προτείνει. Επειδή οι στατίνες αναστέλλουν την ικανότητα του σώματος να συνθέσει το συνένζυμο Q10, πολλές φορές είναι αναγκαίο συμπλήρωμα για την καλή λειτουργία των μυών (όπως και της καρδιάς). Η μαγιά κόκκινου ρυζιού λειτουργεί σαν φυσική στατίνη και πολλοί την λαμβάνουν γι’ αυτό τον λόγο, όμως πρέπει παράλληλα να λαμβάνεται και το συνένζυμο Q10, γιατί επίσης αναστέλλει την ικανότητα του σώματος στην σύνθεση του CoQ10.
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή :  1. UCLA Health. 2. Dr. Hyman “Eat Your Medicine”,
Photo Credit: James Jordan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου