16 Μαΐ 2013

Βαλεριάνα για Καλύτερο Ύπνο!


Η Βαλεριάνα είναι βότανο ιθαγενές στην Ευρώπη και την Ασία όπου χρησιμοποιείται από καιρό για την θεραπεία προβλημάτων ύπνου, όπως η αϋπνία.  Αν και ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της στην θεραπεία της αϋπνίας, οι μελέτες δείχνουν πως η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει για καλύτερο ύπνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής κατατάσσει την βαλεριάνα στα “πιθανών αποτελεσματικά” βότανα στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Το περιοδικό   American Journal of Medicine καταλήγει σε άρθρο του πως : η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου χωρίς να δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε δημοσίευμα στο περιοδικό Sleep Medicine, αναφέρεται το αποτέλεσμα 18 κλινικών ερευνών σχετικά πάλι με την αποτελεσματικότητα της βαλεριάνας να θεραπεύσει την αϋπνία. Εκεί βρέθηκε πως όσοι έκαναν χρήση της χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και πως κατά την διάρκεια της νύχτας είχαν περισσότερες ώρες συνεχόμενου ύπνου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργεί, όμως διαπιστώνουν πως έχει μια δράση ηρεμιστική στον εγκέφαλο αυξάνοντας τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, με αποτέλεσμα να είναι ευεργετική για το κεντρικό νευρικό σύστημα και για περιπτώσεις υπερέντασης, άγχους και ημικρανιών.

Αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες από την χρήση της για μικρό χρονικό διάστημα, καλό είναι να μην λαμβάνεται για πάνω από 8 συνεχόμενες εβδομάδες, γιατί τότε μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, στομαχική αδιαθεσία η βαριά διάθεση το επόμενο πρωί. Το καλύτερο είναι πως δεν είναι εθιστική σε σύγκριση με τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας ίσως χρειαστεί να την λαμβάνετε για λίγες μέρες πριν δείτε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στο θέμα του ύπνου. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή κάψουλας, αποστάγματος ή σαν ρόφημα.

Ιδανικά μπορείτε να πάρετε κάψουλες των 250mg δυο φορές την ημέρα για περιπτώσεις άγχους ενώ για περιπτώσεις αϋπνίας συστήνεται 250-500mg μια ώρα πριν τον ύπνο. Όμως και για το χειμώνα  ένα ζεστό αφέψημα βαλεριάνας μια ώρα πριν τον ύπνο είναι επίσης βοηθητικό.

 

Υγειοφάγος

Πηγή:  National Center for Complementary and Alternative Medicine. "Valerian [NCCAM Herbs at a Glance]", "Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis." Am J Med.
Photo Credit: Tom Hilton via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου