16 Μαΐ 2013

Οι Λιπαρές Τροφές Δημιουργούν Έθισμό όπως η Κοκαΐνη!

Ότι ταΐζουμε σήμερα τα παιδιά μας θα τα επηρεάσει για όλη τους τη ζωή. Οι ανεπεξέργαστες και οι ωμές τροφές παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωματική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πρόσφατη έρευνα όμως ανακαλύπτει πως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δημιουργεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας όμοιες με αυτές που δημιουργεί ο εθισμός στην κοκαΐνη.  
Δημοσίευμα του Discovery News δείχνει πως τρώγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μόνο για έξι εβδομάδες ήταν αρκετό για να  προκαλέσει συμπτώματα άγχους, και στέρησης, κατά την επιστροφή των πειραματόζωων σε φυσιολογική δίαιτα.  Επίσης διαπιστώθηκαν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο τους όμοιες με αυτές που δημιουργούν η ζάχαρη και μέχρι αυτές των δυνατών ναρκωτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη.
Άσχετα από το αν κάποιος νοιάζεται για την εμφάνιση τους ή το πόσο λεπτή μέση έχει, αυτή η έρευνα αποδεικνύει τις εθιστικές ιδιότητες αυτών των τροφών και πως αυτές επηρεάζουν αρνητικά το μυαλό μας.
Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν αυτούς τους τύπους  των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και  τα ευρήματα που ανακαλύπτονται, τονίζουν οι ερευνητές. "Θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές, για τα είδη των τροφίμων που τρώνε, το γιατί τα τρώνε και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος εθισμού από αυτά, όπως όταν κάποιος θέλει να καταναλώνει μόνο ορισμένα είδη τροφίμων."
Οι επιστήμονες συστήνουν να τρώμε τουλάχιστον 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και παρόλο που γνωρίζουμε αυτήν την ανάγκη, ελάχιστοι το πράττουν. Και όσοι στην πλειοψηφία των τροφών τους περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά δεν παθαίνουν εθισμό σε αυτά – τι περίεργο!
Ο καθηγητής Andrew Oswald του University of Warwick τονίζει την ανάγκη κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρούτων και λαχανικών πρωτίστως για την ψυχική υγεία των ανθρώπων και μετά για την σωματική υγεία τους. Κατ’ αρχήν περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τα επίπεδα του στρες και επιπλέον τα παιδιά που τρέφονται με αυτό τον υγιεινό τρόπο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη στην μετέπειτα ζωή τους. Αν ταΐζουμε τα παιδιά μας σωστά τώρα, βάζουμε τις βάσεις ώστε να μην χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωπα στο μέλλον με εθισμούς όπως : αναγκαστικές δίαιτες για χάσιμο βάρους, εξάρτηση από λιπαρά, εξάρτηση από ζάχαρη ή ακόμα και κάπνισμα. 
 
Υγειοφάγος

Πηγή: Journal Social Indicators Research, Discovery News

Photo Credit: Robert S. Donovan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου