31 Μαΐ 2013

Επικίνδυνες Ουσίες σε Απολυμαντικά Χεριών!

Η χρήση απολυμαντικού χεριών για πολλούς είναι καθημερινή συνήθεια. Σε κάθε μπάνιο, νεροχύτη, ιατρείο, σχολική αίθουσα και γυναικεία τσάντα θα βρεις και ένα. Μια σταγόνα στις παλάμες και όλα τα μικρόβια εξαφανίζονται. Μήπως όμως από την μία διώχνετε τα μικρόβια και από την άλλη κάνετε κακό στην υγεία σας?
Τα συστατικά ενός αλκοολούχου απολυμαντικού χεριών περιλαμβάνουν : αιθυλική αλκοόλη 65%, νερό,   ισοπροπυλική αλκοόλη, γλυκερίνη, καρβομερές, άρωμα, αμινο-μεθυλo-προπανόλη, προπυλενογλυκόλη, μυριστικό ισοπροπυλεστέρα, τοκοφερόλη.
Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για να ενισχύσει την απορρόφηση των άλλων συστατικών, που σημαίνει πως οτιδήποτε αναμιγνύεται με αυτή θα κινηθεί μέσω του δέρματος και στην κυκλοφορία του αίματος πιο εύκολα. Με αυτό τον τρόπο όλες οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν βρίσκονται σε δευτερόλεπτα παντού σε όλο το σώμα.
Ισοπροπυλική αλκοόλη, ουσία με  τοξική δράση ιδιαίτερα για το νευρικό σύστημα.
Καρβομερές, παράγεται από το ακρυλικό οξύ πετροχημικών. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να καθορίζει την τοξικότητά του.
Χημικά αρώματα (fragrance), κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα παντού σε όλα τα προϊόντα και είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά τοξικές ουσίες.
Φθαλικές ενώσεις, είναι οι ουσίες που διατηρούν περισσότερη ώρα το άρωμα του προϊόντος. Πρόκειται για ενδοκρινικούς διαταράκτες, που σημαίνει ότι επηρεάζουν τις ορμόνες φύλου, κυρίως σε βρέφη.
Αμινο-μεθυλο-προπανόλη, ουσία που χρησιμοποιείται για να ουδετεροποιήσει το ΡΗ του προϊόντος. Είναι όμως ουσία ερεθιστική, που προκαλεί ενδοκρινολογικές διαταραχές, και αναπνευστικά προβλήματα.
Προπυλενογλυκόλη, ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σχεδόν σε όλα τα προϊόντα – τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα – και είναι ερεθιστική για δέρμα, μάτια και πνεύμονες.
 Μυριστικός ισοπροπυλεστέρας, κερί από ζωικά ή φυτικά λίπη που έχει χαμηλή τοξικότητα.
Τοκοφερόλη, συνθετική μορφή της βιταμίνης Ε. Η παρασκευή της γίνεται με την προσθήκη οξικών οξέων, μετατρέποντας την έτσι σε λιγότερο όξινη για το προϊόν και αρκετά τοξική για τον άνθρωπο.
Υπάρχουν βέβαια και τα απολυμαντικά χεριών που δεν περιέχουν αλκοολούχα βάση. Δυστυχώς όμως και αυτά δεν εμφανίζονται περισσότερο φιλικά για τον άνθρωπο ή πιο αποτελεσματικά. Ένα κοινό συστατικό  σε αυτή την κατηγορία απολυμαντικών είναι το χλωριούχο βενζαλκόνιο το οποίο είναι τοξικό για το δέρμα και τα μάτια και σε κάποιες μελέτες βρέθηκε να δημιουργεί καρκινογενέσεις. Η τρικλοζάνη επίσης συστατικό απολυμαντικών ανήκει στην κατηγορία των διοξινών. Έχει την ικανότητα να αθροίζεται στον οργανισμό γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται τελείως.
Τελικά αν και τα απολυμαντικά χεριών είναι βολικά, δεν είναι παράλληλα και αποτελεσματικότερα από το απλό πλύσιμο των χεριών με κοινό σαπούνι. Ακόμα και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών συνιστά πρώτα απ’ όλα πλύσιμο των χεριών. Πιθανόν η σπάνια χρήση των παραπάνω προϊόντων να μην δημιουργεί πρόβλημα άμεσα, όμως η καθημερινή χρήση πολλές φορές μέσα στην ημέρα και μάλιστα από παιδιά είναι σίγουρα ένα θέμα που πρέπει να προβληματίζει.
 
Υγειοφάγος
Πηγή : Environmental Working Group (EWG)

Photo Credit: Rusty Clark via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου