31 Μαΐ 2013

Αιθέριο έλαιο Περγαμόντου! Θεραπευτικές Ιδιότητες!

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου είναι το έλαιο που εξάγεται από την φλούδα του ομώνυμου εσπεριδοειδούς.  Περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών δηλαδή των χρήσιμων ενώσεων που πιστεύεται πως σταματούν την παραγωγή των λιπιδίων στο αίμα, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος και διεγείρουν τον μεταβολισμό βοηθώντας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι ευεργετικές ιδιότητές του πολλές :
Ουρολοίμωξη
 Έχει πολλές  αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες που το κάνουν ευεργετικό σε περιπτώσεις ουρολοίμωξης. Βάλτε στην μπανιέρα αρκετό ζεστό νερό ώστε όταν κάθεστε να καλύπτονται οι γοφοί σας. Προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρο. Καθίστε στην μπανιέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά και επαναλάβετε καθημερινά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για να αποφύγετε υποτροπές ανακατέψτε 3 σταγόνες έλαιο περγαμόντου και 3 σταγόνες έλαιο λεβάντας σε ένα κουταλάκι το γλυκού αλάτι και διαλύστε το σε 250ml αποσταγμένο νερό. Χρησιμοποιείστε αυτό το διάλυμα για το ξέβγαλμα σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.
Συναισθηματικό στρες & απώλεια βάρους
Όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας και μέντας, το έλαιο περγαμόντου μπορεί να διεγείρει το ενδοκρινικό σύστημα προκαλώντας ηρεμία και χαλάρωση συναισθημάτων. Η δράση αυτή μπορεί να καταπολεμήσει το συναισθηματικό στρες, που συνήθως συνδέεται και με υπερκατανάλωση τροφής “φαγητό παρηγοριάς”. Και συνήθως σε τέτοιες περιόδους στρες καταναλώνονται και οι πιο ανθυγιεινές τροφές.
 Προσθέστε 10 σταγόνες ελαίου στην μπανιέρα σας και καθίστε αρκετή ώρα. Η απορρόφηση γίνεται μέσω του δέρματος και μέσω της εισπνοής. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες ελαίου σε ένα διαχύτη κεριού ή σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και να αφήσετε το άρωμα να απλωθεί στην ατμόσφαιρα για τουλάχιστον μια ώρα.
Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου επίσης διεγείρει την έκκριση ορμονών και βοηθά στην διατήρηση του σωστού μεταβολικού ρυθμού. Αυτή η διέγερση ορμονών αυξάνει τα πεπτικά υγρά και την ινσουλίνη, τα οποία προωθούν την σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών, την μείωση του σακχάρου στο αίμα και την αποσύνθεση των λιπών. Όταν υπάρχει θέμα υποτονικού μεταβολισμού ή πεπτικών προβλημάτων τα οποία οδηγούν είτε σε αύξηση του βάρους είτε σε υποσιτισμό τότε το αιθέριο έλαιο περγαμόντου μπορεί να βοηθήσει. Σε μια κουταλιά ελαίου βάσης ανακατεύετε 2 σταγόνες έλαιο περγαμόντου και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερμανικού χαμομηλιού. Κάνετε με αυτό επάλειψη στην περιοχή της κοιλιάς κατά προτίμηση κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.
Σάκχαρο & χοληστερόλη
Η μέτρηση των τριγλυκεριδίων   μας δείχνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα δείχνουν περισσότερο λίπος. Επίσης υψηλά επίπεδα σακχάρου είναι ένδειξη πως το σώμα διατηρεί περισσότερη γλυκόζη απ’ όση αποβάλλει. Και αυτή η συσσωρευμένη γλυκόζη αποθηκεύεται σαν λίπος.
Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου έχει το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορεί να μειώνει και το σάκχαρο του αίματος και τα τριγλυκερίδια. Έχει την ικανότητα να αναστέλλει το ένζυμο  HMG-CoA λυάση που συνδέεται με την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ. Έτσι περιορίζει την παραγωγή της LDL (κακής χοληστερόλης) και την μείωση της στο αίμα.
Σε μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Catanzaro της Ιταλίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε πάνω από 200 ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, πως μετά από ένα μήνα λήψης αιθέριου ελαίου περγαμόντου είχαν μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος. Επίσης η HDL (καλή χοληστερόλη) είχε αύξηση τουλάχιστον 40%.
Συνήθως το επιπλέον σωματικό βάρος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάνοντας μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για να χάσετε βάρος, αν αλλάξετε  τον τρόπο ζωής σας  (που είναι ένα τεράστιο βήμα) και δεν δείτε αποτελέσματα, γιατί  έχετε αργό μεταβολισμό ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τότε μπορείτε να βρείτε βοήθεια στο αιθέριο έλαιο περγαμόντου.
 
Υγειοφάγος
Πηγή : 1. Bagetta G, Morrone LA, Rombolà L, Amantea D, Russo R, Berliocchi L, Sakurada S, Sakurada T, Rotiroti D, Corasaniti MT. Neuropharmacology of the essential oil of bergamot. Fitoterapia. 2010, 2. Neuropharmacology of the essential oil of bergamot. Fitoterapia, 3. Mollace V, Sacco I, Janda E, Malara C, Ventrice D, Colica C, Visalli V, Muscoli S, Ragusa S, Muscoli C, Rotiroti D, Romeo F. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies.

Photo Credit: Nick Saltmarsh via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου