21 Μαΐ 2013

Η Γυμναστική Δεν Είναι Μόνο για Αδυνάτισμα!




Η τακτική άσκηση είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Ξανά και ξανά η έρευνα των επιστημόνων επιβεβαιώνει πως ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την σωματική δραστηριότητα.

Θέλετε να ζήσετε μια ζωή με πολλά χρόνια και υγεία? Οι πιθανότητες είναι μαζί σας αν γυμνάζετε το σώμα σας τακτικά. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας, η τακτική άσκηση μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας πολλών χρόνιων ασθενειών. Που σημαίνει πως ακόμα και αν πάσχετε από κάποια ασθένεια η άσκηση είναι επιβεβλημένη, αφού πολλές ασθένειες μπορούν να βελτιωθούν ή να προληφθούν με την άσκηση.
Βάζει για ύπνο όσους έχουν αϋπνίες
Το Πανεπιστήμιο του Texas Southwestern Medical Center διαπίστωσε πως η άσκηση βελτίωσε την τάση για αϋπνίες σε αυτούς που συμμετείχαν, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου τους και άλλαξε θετικά και η γενικότερη διάθεση τους.
Υποστηρίζει μια υγιή εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια προσωπική εμπειρία και θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας. Η έρευνα πάντως έδειξε πως έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν σε ήπια έως μέτρια άσκηση είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση με πιο υγιή καρδιά και πνεύμονες. Επίσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, διαβήτη κύησης και να γίνουν υπέρβαρες.
Καθυστερεί την γήρανση
Η διατροφή  και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι παράγοντες που βοηθούν στην φυσιολογική φθορά που συνδέεται με την μεγάλη ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας όπως άνοια και Πάρκινσον, αφού περιορίζει την συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Βοηθά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης
Οι ορμονικές αλλαγές και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι πολύ ενοχλητικές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Το Πανεπιστήμιο  Granada’s Faculty of Health Sciences συστήνει συχνή άσκηση γιατί έχει βρεθεί πως έτσι βελτιώνονται και οι φυσικές και οι ψυχολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Προωθεί γρήγορη ανάρρωση
Οι βλάβες στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό συχνά χρειάζονται μια μακρά και δύσκολη περίοδο ανάκαμψης. Σαν μέρος του παραμερισμού όλων αυτών των δυσκολιών στο Νοσοκομείο Seattle’s Harborview Medical Center, εφαρμόζουν προγράμματα με έντονο το στοιχείο της σωματικής άσκησης με άριστα αποτελέσματα. Τονίζουν πως η άσκηση είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να ενισχυθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών τους.
Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Ένα από τα μεγαλύτερα και επαναλαμβανόμενα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι ότι μειώνει το στρες και βελτιώνει την διάθεση. Αυτό είναι χρήσιμο για όλους αλλά κυρίως για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και ή δεν θέλουν να πάρουν κάποια αγωγή για αυτό ή οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολούθησαν δεν τους βοήθησε. Αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Στο “Child and Adolescent Psychiatry Section at the University of Michigan” διαπίστωσαν πως έφηβοι που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν σημαντική βελτίωση μετά από καθημερινή αερόβια άσκηση.
Βελτιώνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να επηρεάσει τις σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και τις γνωστικές λειτουργίες όπως την μνήμη και την συγκέντρωση. Σύμφωνα με το University of Illinois η άσκηση καταπολεμά τις φλεγμονές και το εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων και μπορεί να είναι βοηθητική για τους πάσχοντες από την συγκεκριμένη νόσο. Γι΄αυτό συνεχίζουν την έρευνα σε αυτό τον τομέα εντατικά.
 
Υγειοφάγος

Πηγή: 1.Deslandes A. The biological clock keeps ticking, but exercise may turn it back. 2. Hamer M, Endrighi R, Poole L. Physical activity, stress reduction, and mood: insight into immunological mechanisms. 3. U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Fundamental To Preventing Disease. 4. Nascimento SL, Surita FG, Cecatti JG. Physical exercise during pregnancy: a systematic review. 5. Wise EK, Hoffman JM, Powell JM, Bombardier CH, Bell KR. Benefits of exercise maintenance after traumatic brain injury.

Photo Credit: slgckgc via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου