22 Μαΐ 2013

Οι Κρυφοί Εχθροί του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος!

Οι ιοί και τα βακτήρια δεν είναι οι μόνοι που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά καθημερινά αυτό δοκιμάζεται και από άλλους εχθρούς που δεν περνάνε καν από το νου σας, ότι θα μπορούσαν να ρίξουν τις άμυνες του οργανισμού σας και να σας κάνουν πιο ευάλωτους απέναντι σε ασθένειες.
Οι ερευνητές αποκαλύπτουν τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί στο μέγιστο.
Έλλειψη ύπνου
Αν δεν κοιμάστε όσο πρέπει τότε υπάρχει μείωση των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα για μια εβδομάδα, μείωσαν στο μισό τον αριθμό των αντισωμάτων που υπήρχαν στον οργανισμό τους για την καταπολέμηση της γρίπης.
Μείνετε μακριά από οθόνες (τηλεόρασης ή υπολογιστή) πριν από τον ύπνο. Το φως της οθόνης ξεγελάει τον εγκέφαλο και δεν τον αφήνει να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για ύπνο. Για την άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού βάλτε στόχο 7-9 ώρες ύπνου χωρίς διακοπή.
Αντιβιοτικά
Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των κυτοκινών. Πρόκειται για τις ορμόνες στις οποίες το ανοσοποιητικό μας βασίζεται κατά την διάρκεια μιας ασθένειας.
Τα κρυολογήματα και η γρίπη όπως και οι περισσότερες ωτίτιδες και ρινικές λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, οπότε η λήψη αντιβιοτικών δεν προσφέρει τίποτα σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από το να εξαφανίσει τα φιλικά βακτήρια από τον οργανισμό. Αν ωστόσο για διάφορους λόγους πρέπει να κάνετε χρήση αντιβιοτικών, τουλάχιστον παράλληλα τρώτε γιαούρτι ή πάρτε διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ένζυμα για να βοηθήσετε την χλωρίδα του εντέρου σας να διατηρηθεί υγιής.
Ζάχαρη
Εκατό γραμμάρια ζάχαρης, όση βρίσκεται δηλαδή σε ένα κουτί αναψυκτικού μείωσε σημαντικά την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να σκοτώσουν βακτήρια για πέντε ώρες, σύμφωνα με μελέτη του  American Journal of Clinical Nutrition.
Αποφύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη όσο μπορείτε ιδίως κατά την διάρκεια των εποχών της γρίπης και των κρυολογημάτων. Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη  σε πολλές τροφές όπως ψωμί, έτοιμους χυμούς, καρυκεύματα, σάλτσες για σαλάτες.
Αφυδάτωση
Τα υγρά βοηθούν το σώμα να καθαρίσει από τις τοξίνες που καταστρέφουν εκτός των άλλων και το ανοσοποιητικό μας. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων είναι μερικώς αφυδατωμένοι χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Αν κατά την πρωινή ούρηση το χρώμα των ούρων είναι πολύ σκούρο κίτρινο, τότε ο οργανισμός σας δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση.
Αντιβακτηριδιακό σαπούνι
Μελέτες στο Johns Hopkins Children's Center έδειξαν πως παιδιά που έχουν εκτεθεί σε αντιβακτηριδιακές χημικές ουσίες είναι πιο επιρρεπή σε τροφικές και περιβαλλοντολογικές αλλεργίες. Οι ουσίες αυτές, που ανιχνεύτηκαν στα ούρα των παιδιών, προκαλούσαν υψηλότερα ποσοστά των IgE αντισωμάτων στο αίμα των παιδιών. Και υψηλά επίπεδα αυτών των αντισωμάτων σημαίνουν αλλεργική αντίδραση. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η χρήση των χημικών αντιβακτηριδιακών προϊόντων εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό κάνει εξίσου καλή δουλειά συγκρινόμενο με το οποιοδήποτε τέτοιο χημικό προϊόν, χωρίς τις παρενέργειες.
Κονσέρβες
Η βισφενόλη Α (ΒΡΑ) είναι η χημική εσωτερική επικάλυψη των κονσερβών. Σε έρευνα του  University of Michigan οι επιστήμονες βρήκαν πως οι ενήλικες που είχαν αυξημένη ποσότητα ΒΡΑ στον οργανισμό τους, είχαν επίσης και  υψηλότερα επίπεδα των αντισωμάτων που σχετίζονται με τον μεγαλοκυτταροϊό, γεγονός που υποδηλώνει πως το ανοσοποιητικό τους δεν λειτουργεί σωστά.
Αποφύγετε κονσερβοποιημένες τροφές και προτιμήστε φρέσκα προϊόντα ή κατεψυγμένα. Στην ανάγκη προτιμήστε αυτά που είναι σε συσκευασία χάρτινων κουτιών (Tetra Pak).
Μοναξιά
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και το ίδιο και τα κύτταρα του οργανισμού μας. Τα κύτταρα “Τ”  σαρώνουν τον οργανισμό μας για τυχόν ασθένειες και μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους όπως οι μέλισσες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη. Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί και έχουν λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, συγκριτικά με όσους είναι πιο κοινωνικοί.
Αν δεν είστε από τους ανθρώπους που κάνουν εύκολα γνωριμίες δοκιμάστε τον εθελοντισμό. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε φίλους σε ένα τέτοιο περιβάλλον εθελοντισμού, αλλά θα γνωρίσετε κόσμο και είναι πιο εύκολο να χαλαρώσετε και να δημιουργήσετε σχέσεις οποιασδήποτε μορφής σε μια ατμόσφαιρα αλτρουισμού και ευγνωμοσύνης.
Εντομοκτόνα
Η χρήση των εντομοκτόνων για την εξόντωση των παράσιτων σε οικίες και σε κήπους αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών, σύμφωνα με στοιχεία από το American College of Rheumatology. Γυναίκες που ψεκάζουν με τέτοιες εντομοκτόνες ουσίες μέχρι 6 φορές το χρόνο, έχουν 2½ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοάνοσες ασθένειες όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως και αυτές που είχαν επαγγελματικό ψεκασμό τέτοιων χημικών στο χώρο τους.
Κάνετε χρήση μη τοξικών παρασιτοκτόνων και προσπαθήστε να επιλέγετε οργανικά-φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Να είστε καχύποπτοι με την χρήση αυτών των ουσιών που “εξοντώνουν”. Προτιμήστε φυσικές ουσίες που απλά απομακρύνουν. Φυτέψτε στον κήπο σας ιθαγενή φυτά που θα προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα τα οποία θα εξοντώσουν τα παράσιτα.
 
Υγειοφάγος
Πηγή: 1. American College of Rheumatology, 2. University of Michigan, 3. Johns Hopkins Children's Center, 4. American Journal of Clinical Nutrition, 5. University of Chicago.
Photo Credit: adreson via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου