29 Απρ 2013

Λάδι Καρύδας! Το Γνωρίζετε?


Το λάδι καρύδας αποτελούσε παραδοσιακή βασική θρεπτική τροφή για χιλιάδες χρόνια, για ανθρώπους που ζούσαν σε απομονωμένα νησιά στον Νότιο Ειρηνικό. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν την υγεία αυτών των ανθρώπων διαπίστωσαν ότι ήταν απολύτως υγιείς παρόλο που η δίαιτά τους περιείχε μεγάλες ποσότητες λίπους (προερχόμενο από καρύδα) και ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Το λάδι καρύδας ανήκει στην κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών, στην ίδια που ανήκουν και τα ζωικά λίπη. Για πολλές δεκαετίες μας έκαναν πλύση εγκεφάλου πως πρέπει να μην τρώμε κορεσμένα ζωικά λίπη, αλλά προτιμότερο είναι να τα αντικαταστήσουμε με υδρογονωμένα πολυακόρεστα λιπαρά (μαργαρίνη) γιατί είναι πιο υγιεινά. Έρχονται όμως στο φως έρευνες σχετικές με τις καταστροφικές ιδιότητες της μαργαρίνης από την  μια και με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου προερχόμενο από ψυχρή έκθλιψη καρύδας από την άλλη, που φέρνουν τα πάνω κάτω.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση ελαίου καρύδας : Ωφελεί την καρδιά και την καλή λειτουργία της, βοηθάει στην απώλεια βάρους όταν  χρειάζεται, στηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθάει την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό, υποστηρίζει την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητά  έως και 50% σε λαυρικό οξύ, το οποίο στο οργανισμό μας μετατρέπεται σε μονολαυρίνη η οποία μπορεί να καταστρέψει ιούς όπως HIV, έρπη, ιλαρά, ιούς της γρίπης, παθογόνα βακτήρια έως και πρωτόζωα, κάνοντάς το πολύ καλό σύμμαχο μας ενάντια στα μικρόβια.
Τα πιο κοινά φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ωμέγα-6)αποτελούνται από λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι είναι δύσκολο για το σώμα να τα διασπάσει, απαιτούνται ειδικά ένζυμα για την χώνεψη τους, κουράζουν περισσότερο το πάγκρεας το συκώτι και όλο το πεπτικό σύστημα, αποθηκεύονται με την  μορφή λίπους σε όλο το σώμα αλλά και στις αρτηρίες σαν χοληστερόλη. Το λάδι καρύδας ανήκει στα έλαια με  τριγλυκερίδια μικρής και μεσαίας αλυσίδας, διασπάται στο σώμα και χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας, αντί να αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος. Επίσης έχει φανεί ότι επιφέρει μία θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος.

Λάδι καρύδας και διαβήτης
Το λάδι καρύδας μετατρέπεται σε ενέργεια απευθείας στο σώμα μας όπως γίνεται κα με τους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πατάτες, κτλ). Όμως το απίθανο είναι ότι δεν προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα όπως οι υδατάνθρακες και δεν υπάρχουν επιπτώσεις μετά από μακροχρόνια κατανάλωση, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες.
Μεγάλο το όφελος για όσους είναι διαβητικοί ή έχουν προδιάθεση να δημιουργήσουν διαβήτη, αφού σε έρευνα που έγινε προστέθηκε λάδι καρύδας στην διατροφή τους και το αποτέλεσμα ήταν να σταθεροποιηθεί το σωματικό τους βάρος.

Λάδι καρύδας, άθληση & δίαιτα
Όταν το 1940 αμερικανοί κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να παχύνουν πιο γρήγορα τα ζώα τους χρησιμοποιώντας το φτηνό λάδι καρύδας απογοητεύτηκαν. Αντιθέτως τα ζώα τους έγιναν πιο άπαχα, πεινούσαν περισσότερο και ήταν γεμάτα ενέργεια. Όμως και άλλες έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους και την τοπική εναπόθεση λίπους.
Επίσης  η ικανότητα του ελαίου καρύδας  να είναι εύπεπτο, να τονώνει τον μεταβολισμό και να μετατρέπεται τόσο άμεσα σε ενέργεια το έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους αθλητές.
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας αυξάνει επίσης και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Και πιθανά να έχετε ακούσει ότι ένας υποτονικός θυρεοειδής είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Το λάδι καρύδας για το δέρμα
Είναι για δεκαετίες το αγαπημένο λάδι των θεραπευτών μασάζ για την χαλάρωση των μυών. Στην πραγματικότητα είναι ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος, το προστατεύει από τη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την όψη του.
Επιστήμονες πιστεύουν πως με την χρήση του λαδιού καρύδας στο δέρμα δεν χρειάζεται επιπλέον προστασία αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε. Όταν το λάδι καρύδας απορροφάται από το δέρμα σας και τους συνδετικούς ιστούς, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, κρατώντας τους συνδετικούς ιστούς σας δυνατούς και εύπλαστους. Βοηθά και  στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, κάνοντας το δέρμα σας λείο .
Και μυρίζει από μόνο του υπέροχα χωρίς την προσθήκη χημικών αρωμάτων.

Λάδι καρύδας και καρδιά
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν γίνει ο νούμερο ένα σιωπηλός δολοφόνος στις αναπτυγμένες χώρες. Και παρά την προπαγάνδα, η αλήθεια είναι αυτή: είναι τα ακόρεστα λίπη που κυρίως εμπλέκονται στην καρδιακή νόσο, όχι τα φυσικά κορεσμένα λίπη, όπως σας έχουν  οδηγήσει να πιστεύετε. Τα φυτικά πολυακόρεστα λίπη  και τα σπορέλαια ενθαρρύνουν το σχηματισμό των θρόμβων αίματος. Το λάδι καρύδας βοηθά στην προώθηση της φυσιολογικής λειτουργίας των αιμοπεταλίων και στην αποφυγή θρόμβων.

Λάδι καρύδας και μαγείρεμα
Δυο είναι τα έλαια που πρέπει να καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή: το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης για την σαλάτα και το πιάτο μας και το λάδι καρύδας επίσης ψυχρής έκθλιψης όταν πρόκειται για τηγάνισμα.
Τα πολυακόρεστα λίπη, στα οποία περιλαμβάνονται κοινά φυτικά έλαια, όπως το καλαμπόκι, η σόγια, ο ηλιόσπορος, ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη, είναι  τα χειρότερα έλαια για να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Αυτά τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί καταστρέφονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες τους και το λάδι οξειδώνεται.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το 80% των φυτικών ελαίων όπως σόγιας και καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, δηλαδή διπλό κακό! Το λάδι καρύδας όμως αντέχει σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να μεταβάλλεται, οπότε χρησιμοποιήστε το, αντί για βούτυρο, φυτικό έλαιο ή μαργαρίνη, αν πρέπει οπωσδήποτε να τηγανίσετε.

Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, τους ηλικιωμένους, όσους ανησυχούν για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τους αθλητές και εσάς που απλά θέλετε να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας.

Υγειοφάγος

Πηγές:
1.       Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies, American Journal of Clinical Nutrition
2.       Dr. Mary G. Enig, Ph.D., F.A.C.N. Source: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century.
3.       Bruce Fife, ND. Coconut Oil and Medium-Chain Triglycerides.
4.       An Interview With Dr. Raymond Peat, A Renowned Nutritional Counselor Offers His Thoughts About Thyroid Disease
5.       Nevin KG, Rajamohan T. Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats, Skin Pharmacol Physiol, 2010;23(6):290-7. Epub 2010 Jun 3.
Photo Credit: Phú Thịnh Co via Compfight cc

2 σχόλια:

  1. πού το βρίσκουμε, όμως; σε ποια καταστήματα εννοώ

    σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε οποιοδήποτε κατάστημα βιολογικών προϊόντων στον τμήμα των τροφίμων, συνήθως κοντά στα υπόλοιπα έλαια. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή