29 Απρ 2013

4 Βότανα για την Αποτοξίνωση του Ήπατος!

 
Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ίσως όργανο για την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, από το ήπαρ! Βοηθάει με την πέψη και τον μεταβολισμό του λίπους  και αποτοξινώνει το σώμα μας από τους ρύπους, τα πρόσθετα τροφίμων, τις τοξίνες και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.

Στην τόσο μολυσμένη ατμόσφαιρα που ζούμε και με τροφές τόσο πολύ επιβαρυμένες από ένα σωρό χημικά πρόσθετα, λογικό είναι το ήπαρ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στον καθαρισμό του σώματος  και έτσι πλήθος ακατάλληλων ουσιών να συσσωρεύονται στο σώμα μας. Υπάρχουν λοιπόν 4 βότανα που το βοηθούν εξαιρετικά σε αυτή την τόσο σημαντική λειτουργία :

Γαϊδουράγκαθο (Silybum Marianum)

Το κύριο συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονομάζεται σιλυμαρίνη και απομακρύνει από το ήπαρ τις βλαβερές εκείνες ουσίες που προκαλούν βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Ακόμα η σιλυμαρίνη διεγείρει την αναγέννηση ηπατικών κυττάρων, βοηθώντας το ήπαρ να ανοικοδομηθεί μετά από σημαντική του βλάβη. Μια από τις πιο κρίσιμες θρεπτικές αποτοξινωτικές ουσίες είναι η γλουταθειόνη και το γαϊδουράγκαθο φροντίζει να μην εξαντλείται.

Γαϊδουράγκαθο θα βρείτε σε πολλές μορφές: σαν βότανο για παρασκευή αφεψήματος, σε κάψουλες και παίρνετε την δόση που συστήνεται στην συσκευασία ή σε απόσταγμα. Κοιτάξτε να λαμβάνετε τουλάχιστον 140mg σιλυμαρίνης .

Ρίζα πικραλίδας (Taraxacum Officinale)

Κάθε άνοιξη στη φύση φυτρώνει ένα ολόκληρο φαρμακείο. Πρόκειται για το ζιζάνιο που προβάλει τα κίτρινα άνθη του ανάμεσα στο πράσινο γκαζόν και θυμώνει πολλούς. Όμως η πικραλίδα είναι από τα καλύτερα βότανα της μητέρας φύσης για το ήπαρ. Στην Αυστραλιανή εφημερίδα   Medical Herbalism δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες που δείχνουν τις ευεργετικές, αναγεννητικές ιδιότητες της πικραλίδας σε περιπτώσεις ίκτερου, ηπατίτιδας, διόγκωσης του ήπατος και δυσπεψίας.

Πάρτε 500-2.000 mg πικραλίδας σε κάψουλες καθημερινά ή κάντε αφέψημα βράζοντας δυο κουταλάκια από την σκόνη της ρίζας σε μια κούπα νερό για δέκα λεπτά. Χρειάζεστε τρείς κούπες την ημέρα.

Αγκινάρα (Cynara Scolymus)

Οι ισχυρές ενώσεις οξέων που περιέχονται στην αγκινάρα έχουν δείξει τις ίδιες δυνατές ηπατικές αναγεννητικές ιδιότητες με αυτές του γαϊδουράγκαθου. Συνήθως θα την βρείτε σε κάψουλες και η δοσολογία είναι 300-500mg ημερησίως. Επειδή όμως είναι ακόμη η εποχή που μπορείτε να την βρείτε φρέσκια φτιάξτε από τα φύλλα της αφέψημα και αποξηράνετε μερικά για να έχετε παρακάτω.

Κουρκουμάς ή κουρκούμη (Curcuma longa)

Πρόκειται για καρύκευμα που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδία και βοηθά στην αναγέννηση του ήπατος και στον καθαρισμό του από τοξίνες. Αυξάνει την παραγωγή της χολής βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών και την μείωση των φλεγμονών του ήπατος. Ο κουρκουμάς έχει βρεθεί σε έρευνες ότι ανεβάζει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που στηρίζουν και προάγουν την αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά στο φαγητό σας σαν καρύκευμα ή να το προμηθευτείτε σε κάψουλες.
 

Υγειοφάγος
Πηγή : The 4-Week Ultimate Body Detox Plan, Michelle Schoffro
Photo Credit: aehack via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου