9 Απρ 2013

Τζίντζερ το Καλύτερο Φάρμακο στην Κουζίνα



Από την Αυστραλία μέχρι την Αφρική και από την Ευρώπη ως την Αμερική το τζίντζερ ξεπερνάει κάθε σύνορο με την ευρεία μαγειρική χρήση του αλλά και την ποικιλία των ιδιοτήτων του. Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ασία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο σαν καρύκευμα και σαν θεραπευτικό μέσο.  Την εποχή των αποικιοκρατών έκαναν ζύμωση του τζίντζερ και το μετέτρεπαν σε μπύρα την οποία κατανάλωναν για την ναυτία. Τελικά βρήκε το δρόμο του και για τα σπίτια της δύσης όπου σε μορφή σκόνης πήρε τη θέση του σε πολλές συνταγές μαγειρικής.

Το τζίντζερ έχει παίξει σημαντικό θεραπευτικό ρόλο έως τώρα στην ιστορία του. Στην αγιουρβέδα την Ινδική ιατρική επιστήμη, αναφέρεται ως καθολικό φάρμακο και το χρησιμοποιούσαν σε πάνω από 50% παραδοσιακές κινέζικες φόρμουλες βοτάνων. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτοχημικά, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, πολλές βιταμίνες Β και ψευδάργυρο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως: βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, βοηθά στην πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η πιπερόριζα όπως είναι η ελληνική της ονομασία αναγνωρίζεται για την ικανότητά της να ηρεμεί στις ανακατωσούρες του στομαχιού, αλλά είναι από καιρό λαϊκή θεραπεία για τον απλό πονόκοιλο. Σε πολλές έρευνες το τζίντζερ αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό όσο η βιταμίνη Β6 στην καταπράϋνση της πρωινής ναυτίας εγκύων γυναικών. Όσοι παθαίνουν ναυτία κατά την διάρκεια ταξιδιών κάνοντας χρήση τζίντζερ σε κάψουλα (σκόνη) μειώνουν τα άσχημα συμπτώματα. Αν τα παιδιά σας παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο δοκιμάστε 1-2 κάψουλες τζίντζερ μια ώρα πριν την αναχώρηση σας.
Το τζίντζερ είναι ασφαλές και η χρήση του χωρίς παρενέργειες είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Όμως δεν ενδείκνυται για όσους έχουν πέτρες στη χολή ή παίρνουν αντιπηκτικά.
Ένα ζεστό τσάι από πιπερόριζα σας ζεσταίνει το χειμώνα και απαλύνει από πόνους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Απλώς βάλτε φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ σε νερό και βράστε  μέχρι 15 λεπτά. Στραγγίστε το τσάι και προσθέστε μέλι ή στέβια για να το γλυκάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου