8 Απρ 2013

Βοηθείστε Το Υπέρβαρο Παιδί σας


Ένα υπέρβαρο παιδί είναι μεγάλη πρόκληση για ένα γονιό. Θέλεις το παιδί σου να είναι υγιές και ευτυχισμένο. Το επιπλέον βάρος δεν είναι μόνο κακό για την φυσική υγεία του παιδιού αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του. Τα υπέρβαρα παιδιά υποφέρουν επίσης από ασθένειες που κάποτε νομίζαμε ότι αφορούσαν μόνο ενήλικες. Είναι μεγάλος ο αριθμός πια των παιδιών  με τύπου 2 διαβήτη η υψηλή πίεση!

Για την υγεία και την ευτυχία του παιδιού σας θέλετε να βρείτε ένα τρόπο να το πειθαρχήσετε θετικά. Είναι σημαντικό να διδάξετε το παιδί σας να παίρνει τις σωστές αποφάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές και στο φαγητό και στον τρόπο ζωής του μόνο του, και να μην ζει στην θλίψη του περιττού βάρους για την υπόλοιπη ζωή του. Υπάρχουν θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει με υγεία και να εξελιχθεί σε ένα ενήλικα με κανονικό βάρος.
Πειθαρχήστε τον εαυτό σας
Το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα είναι να δώσετε το παράδειγμα. Αν γεμίζετε το πιάτο σας με λαχανικά και σαλάτες σε κάθε γεύμα τότε το παιδί σας θα κάνει το ίδιο. Πρέπει να τρώτε υγιεινά γεύματα και σνακ και το παιδί σας θα κάνει ότι κάνετε εσείς. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινές τροφές. Το παιδί σας δεν μπορεί να φάει παχυντικά ανθυγιεινά  φαγητά αν δεν μπορεί να τα βρει. Όταν το παιδί σας δει να τρώτε για σνακ ένα μπαστουνάκι καρότου ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς (ανάλατους και ωμούς) θα μιμηθεί την συμπεριφορά σας.
Βρείτε άλλο τρόπο
Μην ξεχνάτε ότι το παιδί έχει συνδέσει τα ανθυγιεινά φαγητά (junk food) με την διασκέδαση – παιδικά πάρτι  σε χώρους που σερβίρεται τέτοιο φαγητό – είναι νόστιμα λόγω των ενισχυτικών γεύσης που περιέχουν και μπορεί να έχουν πλάκα για το παιδί. Αν είστε πολύ αυστηροί μαζί του και δεν του επιτρέπετε λίγες φορές να έχει κάτι “απαγορευμένο”, είναι σίγουρο ότι θα επαναστατήσει και πιθανότατα να αρχίσει τις ζαβολιές πίσω από την πλάτη σας. Το κλειδί είναι το “μέτρο” και το να βρίσκετε υγιεινότερους τρόπους να συμπεριλαμβάνετε στην διατροφή του, τα αγαπημένα του φαγητά.
Για τα περισσότερα φαγητά υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα: Χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες. Μπορείτε να αποφύγετε το ταχυ-εστιατόριο και να φτιάξετε σπιτικά χάμπουργκερ με κιμά γαλοπούλας που είναι σαφώς πιο light και ψωμάκια ολικής άλεσης  και αντί για τηγανιτές πατάτες δοκιμάστε μια πατατοσαλάτα ή πατάτες ψημένες στο φούρνο. Ενώ μπορείτε να παίξετε με κέτσαπ και μουστάρδα και το πιάτο σας να έχει και πλάκα! Μην ξεχνάτε ότι αν ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει και να συμμετέχει στην όλη προετοιμασία, τότε σίγουρα θα προτιμήσει το σπιτικό έναντι του ‘βρόμικου”.
 Βγείτε έξω – κινηθείτε
Το παιδί σας καλό είναι να σας βλέπει να γυμνάζεστε που και που, αλλά δεν σταματάμε εδώ. Πρέπει να βρείτε τρόπους να προσθέσετε κίνηση στην ζωή του καθημερινά. Ξεκινήστε μειώνοντας την ώρα που κάθετε μπροστά στην τηλεόραση και μπροστά στον υπολογιστή. Πάρτε του ένα ποδήλατο ή αξεσουάρ για σπορ και ενθαρρύνετε την χρήση τους. Παίξτε μαζί τους ή κάντε ποδήλατο παρέα. Δοκιμάστε διάφορα σπορ μέχρι να βρείτε πιο του ταιριάζει στ’ αλήθεια. Αν τα ομαδικά δεν το ενθουσιάζουν, υπάρχει και ο στίβος το κολύμπι ή οι πολεμικές τέχνες. Μην το πιέζετε σε αθλήματα που δεν του αρέσουν γιατί σίγουρα θα επαναστατήσει. Η επιβράβευση είναι η μέθοδος της επιτυχίας. Γιορτάστε τις νίκες του σε κάθε τομέα της προσπάθειάς του για μια καλύτερη ζωή!
 
Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει πως πρόκειται για επιλογές ζωής, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι μας ενήλικες και παιδιά, υπέρβαροι και μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου