24 Απρ 2013

Ισορροπημένο ΡΗ για Καλύτερη Υγεία!


Η ισορροπημένη “χημεία” του σώματός μας μπορεί τόσο απλά να έχει ως αποτέλεσμα την καλή υγεία. Μην σας φοβίζει εδώ η λέξη “χημεία” μιας και έχει να κάνει με τα επίπεδα του ΡΗ στο σώμα μας. Η κλίμακα ΡΗ είναι η μέτρηση της οξύτητας και της αλκαλικότητας στο σώμα μας. Από την μία μεριά η οξύτητα που ξεκινάει η μέτρησή της από το 0, από την άλλη η αλκαλικότητα  που φτάνει στο 14 και το ουδέτερο ΡΗ που βρίσκεται στη μέση δηλαδή στο 7,0. Οτιδήποτε κάτω από 7 θεωρείται όξινο και πάνω από 7 αλκαλικό.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει φυσικά καθαριστικά για τις δουλειές του σπιτιού σας όπως σόδα που είναι αλκαλική και ξύδι που είναι όξινο, τότε είστε εξοικειωμένοι με την έννοια του ουδέτερου ΡΗ. Όταν βάζετε και τα δυο μαζί ως φυσικό καθαριστικό δημιουργούνται φυσαλίδες στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν το ένα το άλλο και όταν αυτό συμβεί σημαίνει ότι το ΡΗ είναι ουδέτερο.

Το σώμα μας δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί το ΡΗ του αίματος σε ελαφρώς αλκαλικό επίπεδο δηλαδή 7,365. Όταν καταναλώνουμε τροφές όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και τα παράγωγά του (μακαρόνια, ψωμί, κέικ, κλπ), καφέ, ακόρεστα λιπαρά (μαργαρίνη) και πρόσθετα τροφών, αυτά  μετατρέπουν το ΡΗ στον οργανισμό μας σε όξινο.

Η διατήρηση ενός σταθερού ΡΗ είναι σημαντική για την υγεία. Το σώμα μας μέσα από  διάφορους μηχανισμούς προσπαθεί να διατηρήσει αυτή την ισορροπία με  απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά ή μαγνησίου από του μύες και στη συνέχεια με απέκκριση αυτών του ουσιών μέσω των νεφρών. Με το πέρασμα του χρόνου όμως η μείωση αυτών των αλκαλικών μετάλλων από κρίσιμα σημεία του σώματος όπως και η επιβάρυνση των νεφρών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας. 

Οπότε τι κάνουμε? Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές απλές και καθημερινές για να καταφέρετε να ισορροπείτε το ΡΗ σας όσο γίνεται περισσότερο.

Λεμονάκι μυρωδάτο

Ξεκινήστε την κάθε ημέρα σας πίνοντας το χυμό από μισό λεμόνι ανακατεμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Αν και ξινό στη γεύση, πρόκειται για το πιο αλκαλικό φρούτο. Περιμένετε 20 λεπτά πριν φάτε  κάτι δίνοντας έτσι χρόνο στο λεμόνι να κάνει την δουλειά του. Μην ξεχνάτε να πίνετε και ένα ποτήρι νερό στην συνέχεια προκειμένου να καθαρίζονται τα δόντια από το λεμόνι γιατί μπορεί να τα φθείρει.

Νερό, νερό και πάλι νερό

Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και καλύτερα με άδειο στομάχι. Ενισχύστε το νερό σας με λίγες σταγόνες λεμονιού κάθε φορά ή με “πράσινες σκόνες” από χορτάρι σιταριού ή κριθαριού.

Μειώστε την καφεΐνη

Ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση καφεΐνης, ωστόσο η καφεΐνη δημιουργεί οξύτητα. Ακόμα χειρότερα τα αναψυκτικά και αυτά τύπου cola δημιουργούν τεράστια ποσότητα οξύτητας στο σώμα. Σκεφτείτε πως για να εξουδετερωθεί η οξύτητα από  μια cola,  χρειάζονται πάνω από 30 ποτήρια νερό! Οπότε δοκιμάστε να κόψετε τα αναψυκτικά και να μειώσετε τον καφέ. Και επειδή καφεΐνη υπάρχει και στο τσάι επιλέξτε ροφήματα χωρίς καφεΐνη  όπως τσάι μέντας που δίνει και ενέργεια.

Ακούστε την συμβουλή της μαμάς!

Κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι η μαμά του έχει περισσότερο δίκιο από αυτόν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το: “Φάε την σαλάτα σου” ήταν σωστό! Κάντε τα λαχανικά το επίκεντρο του φαγητού σας κάθε φορά. Προτιμήστε αβοκάντο και γλυκοπατάτες που είναι άκρως αλκαλικές τροφές.

 

Επεξεργασία: Υγειοφάγος

Πηγή: The Ultimate PH Solution, Michelle Schoffro
Photo Credit: Geoff Peters 604 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου