25 Απρ 2013

8 Πράγματα που Πρέπει να Βγάλετε από την Καθημερινότητα σας!



Καθημερινά από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις για προϊόντα που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη, για απορρυπαντικά που καθαρίζουν μόνα τους χωρίς τρίψιμο και χωρίς κόπο. Με έναν απλό ψεκασμό φεύγουν μακριά βρωμιά και βακτήρια. Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις! Ποιο είναι το αντάλλαγμα για αυτήν την γρήγορη και εύκολη καθαριότητα? Χημικές ουσίες που επιβαρύνουν τόσο πολύ την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Ακολουθεί μια λίστα με δέκα προϊόντα που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε :
Είδη καθαριότητας
Περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα περισσότερα καθαριστικά περιέχουν αμμωνία, ένα δυνατό ερεθιστικό που συνδέεται με βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά. Η χλωρίνη ισχυρό χημικό είναι διαβρωτικό για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Τα χλώρια είναι, επίσης, δηλητήρια, αν καταποθούν. Τα καθαριστικά φούρνου είναι από τα πιο τοξικά καθαριστικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα και οι αναθυμιάσεις τους βλάπτουν το αναπνευστικό.
Υπάρχουν πια στην αγορά για την προστασία την δική σας και της οικογένειάς σας, εναλλακτικές λύσεις με καθαριστικά πιο φιλικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και μην ξεχνάτε την σόδα και το ξύδι που κάνουν θαύματα στο καθάρισμα με πολύ λίγο κόπο.
Χημικά εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα
Εφόσον αυτές οι ουσίες προορίζονται για την εξόντωση των εντόμων, καταλαβαίνει κανείς εύκολα πόσο κακό μπορούν να κάνουν στον άνθρωπο. Πολλά από αυτά έχουν βρεθεί σε έρευνες να προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας σε πειραματόζωα και δυσκολίες στην αναπαραγωγή. Διάσημα κατσαριδοκτόνα προκαλούν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων και ερεθίζουν τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό. Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές ακόμη και για τα εντομοκτόνα και κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά, με βάση τα αιθέρια έλαια. Για παράδειγμα το βορικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό με τις κατσαρίδες χωρίς παρενέργειες για τον άνθρωπο. Όσον αφορά τα ζιζάνια στον κήπο σας δοκιμάστε να τα ψεκάσετε με ξύδι!
Αντιβακτηριδιακά προϊόντα
Η πολύ διαδεδομένη χρήση των αντιβακτηριδιακών προϊόντων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βακτήρια. Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.  Το τρικλοζάν, (κύριο χημικό συστατικό σε πολλά αντιβακτηριδιακά προϊόντα όπως σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων μέχρι και οδοντόπαστες) συσσωρεύεται στο σώμα. Ερευνητές βρήκαν ότι το 97% των γυναικών που θήλαζαν είχαν τρικλοζάν στο γάλα τους και το 75% είχαν ίχνη του στα ούρα τους.
Ένα καθαρό περιβάλλον δεν σημαίνει ότι χρειάζεται και πλήρη απολύμανση. Οι άνθρωποι που στο περιβάλλον τους είναι εκτεθειμένοι σε κοινά βακτήρια διαμορφώνουν ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Άρα το μόνο που χρειάζεται στ΄αλήθεια είναι σαπουνάκι και άφθονο νερό!
Πλαστικά μπουκάλια
Μέχρι τώρα σίγουρα έχετε ακούσει για τους κινδύνους που κρύβει η Δισφαινόλη -Α(ΒΡΑ) που βρίσκεται στα μπουκάλια νερού. Το ΒΡΑ μιμείται την δράση των ανθρώπινων ορμονών και βλάπτει το ενδοκρινολογικό σύστημα του ανθρώπου. Ακόμα και το σωματικό βάρος  μπορεί να αυξηθεί ως συνάρτηση της έκθεσης στο BPA. Μια έρευνα που έγινε το 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.  Αν και πια οι εταιρίες βγάζουν μπουκάλια χωρίς ΒΡΑ και αυτά δεν είναι λιγότερο επικίνδυνα και τοξικά. Για να μην αναφέρουμε τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που χρειάζονται για την κατασκευή τους.
Αντί για πλαστικό μπουκάλι λοιπόν επιλέξτε γυάλινο ή μπουκάλι από ανοξείδωτο χάλυβα.
Αντικολλητικά σκεύη
Όταν πρωτοανακλύφθηκαν την δεκαετία του 60’ όλοι σκέφτηκαν πως ήταν θεόσταλτα.  Από τότε πέρασαν 40 χρόνια και μάθαμε πως η τόσο εύκολη στο καθάρισμα επιφάνεια είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) το οποίο όταν θερμανθεί απελευθερώνει τοξικά αέρια που ευθύνονται για καρκίνο, προβλήματα οργάνων, αναπαραγωγική δυσκολία, και τόσες ακόμη επιβλαβείς επιδράσεις για την υγεία.
Το να αποφεύγεται να μαγειρεύετε σε σκεύη με αντικολλητική επίστρωση Teflon είναι το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε. Καλύτερες εναλλακτικές είναι τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, σίδηρο ή χυτοσίδηρο. Αν σκέφτεστε την ποσότητα παραπάνω λαδιού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε να ψήσετε ή να μαγειρέψετε στον ατμό καλύτερα.
Χημικά λιπάσματα
Είναι περιβόητα για την μόλυνση των υδάτινων πόρων καθώς και για την καταστροφή της χλωρίδας των ποταμών και των λιμνών. Όποτε βρέχει ή όποτε ποτίζετε το γκαζόν σας ή τον κήπο σας για παράδειγμα, τα νερά που κυλούν παρασύρουν μαζί τους οποιοδήποτε χημικό λίπασμα έχετε ραντίσει. Έτσι δημιουργείται ρύπανση στο υγρό οικοσύστημα σκοτώνοντας  τα ψάρια και υποβιβάζοντας την ποιότητα του νερού.
Ξεκινήστε να εμπλουτίζετε το χώμα που καλλιεργείτε με την μέθοδο της  κομποστοποίησης. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνετε ανέξοδα, το δικό σας λίπασμα για τα φυτά και  τα λουλούδια σας με υπολείμματα από την κουζίνα σας και από τον κήπο σας.
Αποσμητικά χώρου
Ακριβώς όπως τα προϊόντα καθαρισμού, περιέχουν απίστευτα τοξικές ουσίες και μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα, έως και άσθμα. Ακόμα και αυτά που αναγράφουν “αγνό” ή ”φυσικό” βρέθηκαν να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες προκαλούν ορμονικές διαταραχές, αναπαραγωγικά προβλήματα μέχρι και γενετικές ανωμαλίες.
Αφήνετε αρκετή ώρα κάθε μέρα τα παράθυρα ανοικτά να αερίζετε ο χώρος σας, αφήστε σε διάφορα μέρη κανελόξυλα ή καρφάκια γαρύφαλλου για μυρωδιά φρεσκοψημένου γλυκού. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα πυρέξ με νερό στο φούρνο να ζεσταθεί για λίγο και να προσθέσετε το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, ή να κάνετε χρήση ενός διαχύτη.
Πλαστικές σακούλες
Θυμάστε το τραγούδι “Diamonds are for ever  τα διαμάντια είναι παντοτινά? Το ίδιο ισχύει και για τις πλαστικές σακούλες. Έχετε ακούσει ποτέ για το Great Pacific Garbage Patch? Πρόκειται για ένα νησί σκουπιδιών με μέγεθος όσο η Γαλλία που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις  πλαστικών, χημικής λάσπης και άλλα συντρίμμια που έχουν παγιδευτεί από τα ρεύματα του Βόρειου Ατλαντικού. Δυστυχώς μόνο το 2% από τις πλαστικές σακούλες ανακυκλώνεται που σημαίνει ότι το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές ή στην φύση ή στην θάλασσα. Σκεφτείτε μέσω της τροφικής αλυσίδας τι εύκολα που μπαίνουν και οι σακούλες στο πιάτο μας.
Μπορούμε να μειώσουμε την χρήση τους όμως, χρησιμοποιώντας για τα ψώνια μας επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες. Καλό θα ήταν να βάζουμε και τα πιτσιρίκια μας να υιοθετήσουν τέτοιες συνήθειες  λέγοντας τους να μας φέρνουν τις τσάντες κάθε φορά που φεύγουμε για ψώνια.
Υγειοφάγος
Photo Credit: audi_insperation via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου