27 Απρ 2013

Χημικές Ουσίες στα Αποσμητικά & Ασφαλείς Εναλλακτικές Λύσεις!


Από όλες τις καθημερινές μας συνήθειες καλλωπισμού τώρα που ο καιρός είναι πιο ζεστός, ίσως η μοναδική που δεν τολμάμε να παραμελήσουμε είναι η χρήση του αποσμητικού! Στικ, υγρό, ρολ-ον όποια μορφή κι αν χρησιμοποιείτε σίγουρα είναι σε καθημερινή βάση. Καλό όμως θα είναι να ξέρουμε ποιές από τις ουσίες που περιέχονται στα αποσμητικά είναι βλαβερές και πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Σε αντίθεση με τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα, τα αποσμητικά δεν τα ξεβγάζουμε αφού τα χρησιμοποιήσουμε. Παραμένουν στο δέρμα για πολλές ώρες επιτρέποντας την συσσώρευση χημικών ουσιών στην περιοχή της μασχάλης, και κοντά στην περιοχή του στήθους.
 Η περιοχή της μασχάλης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη γιατί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος βρίσκονται πολλοί σημαντικοί λεμφαδένες. Πρόκειται για μικρούς σχηματισμούς μεγέθους λίγων χιλιοστών, οι οποίοι φιλτράρουν υγρά, που κυκλοφορούν στο σώμα κι έτσι αποτελούν σταθμούς συλλογής ξένων σωμάτων, όπως βακτηρίων, ιών ή καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα ξένα αυτά σώματα εντός των λεμφαδένων και τα εξολοθρεύουν.
Με την παρατεταμένη χρήση αποσμητικών με ακατάλληλα συστατικά, τελικά αυτές οι περιοχές υπερφορτώνονται με χημικές ουσίες που είναι τοξικές για την περιοχή και βλάπτουν και το υπόλοιπο σώμα.
Οπότε αποφεύγουμε τα αποσμητικά που περιέχουν:
Ενώσεις αλουμινίου
Μπορεί να έχουν τις παρακάτω ονομασίες (aluminum zirconium) και (aluminum chlorohydrate). Οι ενώσεις αλουμινίου μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος και έτσι δεν απελευθερώνεται ιδρώτας. Το αλουμίνιο όπως και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα παρεμβαίνουν στην σωστή επεξεργασία των ορμονών.
Προπυλενογλυκόλη(Propyleneglycol)
Το συγκεκριμένο συστατικό είναι αυτό που βοηθάει έτσι ώστε το αποσμητικό να διεισδύσει όσο γίνεται πιο βαθιά στο δέρμα και σε συνδυασμό με άλλα χημικά συστατικά γίνεται πιο βλαβερό. Ενώ ακόμα και ποσοστό 2% από αυτή την ουσία μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό του δέρματος οι κατασκευαστές επιμένουν να βάζουν έως και 50% και μπορείτε επίσης να τη βρείτε και σε “φυσικά” αποσμητικά.
Τρικλοζάνη (Triclosan)
Πρόκειται για συστατικό που λειτουργεί ως συντηρητικό και αντιμικροβιακό σε αυτά τα προϊόντα, όμως όταν η τρικλοζάνη έρθει σε επαφή με το νερό της βρύσης, τότε γίνεται αντίδραση από την οποία προκύπτει “χλωροφόρμιο αέριο” – καρκινογόνος ουσία.
Steareths
Θα δείτε να αναγράφεται συνήθως μαζί  με κάποιον αριθμό : π.χ. Steareth-15 ή Steareth-20 (υπάρχουν πολλά). Είναι το πρόσθετο που κάνει πιο απαλή την υφή του προϊόντος, όμως κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας (αιθοξυλίωση) παράγεται 1,4-διοξάνη. (καρκινογόνος)
Μπορείτε να πείτε όχι στα αποσμητικά που είναι συνδεδεμένα με τοξικές ουσίες και χημικά συστατικά. Υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα που στηρίζονται σε πιο φυσικά συστατικά.
Ανόργανα Άλατα
Οι κρύσταλλοι αμμωνίου ή καλίου είναι 100% φυσικοί και περιορίζουν την περιεκτικότητα του ιδρώτα σε πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι την τροφή των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία. Θα τους βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε φαρμακεία.
Πηλός και σκόνες
Τα αργιλικά ορυκτά όπως μπεντονίτη, καολίνη και οι φυσικές σκόνες, όπως το άμυλο καλαμποκιού ή το αλεύρι αραρούτι (arrowroot) βοηθάνε στην  απορρόφηση της υγρασίας.
Στυπτικές ουσίες
Η αμαμελίδα (βότανο) και το φασκόμηλο λειτουργούν όπως το και οινόπνευμα : συστέλλουν τους πόρους του δέρματος και εξατμίζουν την υγρασία που υπάρχει στην περιοχή της μασχάλης. Μπορείτε να κάνετε παράλληλη χρήση τους με αιθέρια έλαια που έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες όπως ευκάλυπτος, λεβάντα, δεντρολίβανο, γεράνι.
Ίσως η μετάβαση να μην είναι εύκολη, μιας και χρειάζεται λίγος χρόνος για τους αδένες, το δέρμα και για εσάς να συνηθίσετε. Είναι σημαντικό όμως την πρώτη εβδομάδα να κάνετε ένα ήπιο στεγνό βούρτσισμα στις μασχάλες σας καθημερινά, ή να απλώνετε μια ζεστή πετσέτα για λίγα λεπτά και να τρίβετε με φυσικό σαπούνι για να μπορέσετε να λιώσετε και να διώξετε τα στερεοποιημένα αντιιδρωτικά υλικά που έχουν μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος. Τα σημάδια στις μπλούζες σας δίνουν μια εικόνα για το τι λέμε!  
 
Επεξεργασία: Υγειοφάγος
Πηγή: Natural Solutions Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου