27 Απρ 2013

Γενικές Συμβουλές Για Σωστή Αποτοξίνωση!

 
Το σώμα μας εκτελεί λειτουργίες καθαρισμού κάθε μέρα, αλλά αν προσθέσουμε τις τοξίνες της μοντέρνας μας ζωής και την όχι και τόσο τέλεια δίαιτα μας καταλαβαίνουμε ότι οι φυσικές αποτοξινωτικές λειτουργίες του μπορεί να χρειάζονται μια μικρή ενίσχυση.

Αμερικανοί διαιτολόγοι δίνουν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε για μια καλή αποτοξίνωση.

Τα οφέλη είναι πολλά: αυξάνεται η ενέργεια, έχουμε καλύτερο ύπνο, μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, από δυνατά νύχια, δέρμα που ακτινοβολεί και λαμπερά μαλλιά. Η εποχή είναι η πιο κατάλληλη γιατί ο καιρός είναι ζεστός, μπορείς να πας έξω να γυμναστείς και το σώμα δεν αντιδρά στην προσπάθεια του να προστατευτεί από το κρύο. Οι περισσότεροι ωφελούνται από ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, μα περισσότερο αυτοί που κουβαλούν επιπλέον βάρος, αυτοί που νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι και κακόκεφοι και όσοι έχουν χρόνιους πόνους.

Ποιες αλλαγές στο διαιτολόγιο μας είναι αναγκαίες? Ξεκινήστε ελαττώνοντας τις τέσσερις τροφές που είναι οι πιο ύποπτες για δυσανεξία: την γλουτένη, την καζεΐνη (πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών) το καλαμπόκι και την σόγια. Επίσης μειώστε την μαγιά και τροφές που περιέχουν μαγιά, κόψτε τη ζάχαρη και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως την ασπαρτάμη.

Εξαφανίστε από την διατροφή σας γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, χημικά πρόσθετα τροφών, τεχνητές γεύσεις και χρωματισμούς τροφών. Χρειάζεται να εξαγνίσετε οτιδήποτε τρώτε σ’ αυτό το σημείο. Αν τρώτε κρέας ή κοτόπουλο είναι βιολογικό? Το ψάρι είναι αλιείας και όχι ιχθυοτροφείου?

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις αποτοξίνωσης είναι οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη D3, ενώ  το γαϊδουράγκαθο είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για την τόνωση του ήπατος. Μιας και το συκώτι μας είναι το όργανο που θα καθαρίσει το σώμα μας θέλει μια μικρή βοήθεια, που την προσφέρει το γαϊδουράγκαθο (milk thistle). Η αποτοξίνωση απαιτεί και καλή λειτουργία το εντέρου οπότε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών θα βοηθούσε πολύ. Και οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χρήσιμες προκειμένου να προστατευτούν τα κύτταρα. Η βασίλισσα των αντιοξειδωτικών είναι η γλουταθειόνη αλλά σημαντική είναι η βιταμίνη C και το σελήνιο. Απαιτείται βέβαια μια διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά και φρούτα.

Αν υποφέρετε από κάποιο πρόβλημα στο ήπαρ ή τα νεφρά ή κάποιο άλλο σοβαρό θέμα υγείας καλό είναι οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού να γίνετε με ιατρική παρακολούθηση. Αλλιώς γενικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τις ακρότητες.
Υγειοφάγος
Photo Credit: Hamed Saber via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου