29 Απρ 2013

Γύρη των Μελισσών! Η Σούπερ Τροφή!


Η γύρη των μελισσών είναι η γύρη-σπόρος των λουλουδιών, φρούτων και όλων των φυτών στις μεγάλες καλλιέργειες  και είναι απαραίτητη για την γονιμοποίηση τους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν “ζωοποιό σκόνη” .

Όταν η μέλισσα μπαίνει σε ένα λουλούδι ξύνει με τα σαγόνια και τα μπροστινά της πόδια την γύρη. Στην συνέχεια συλλέγει την γύρη με το λεπτό τρίχωμα της και χρησιμοποιώντας προσκολλητικές ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο της καλύπτει κάθε γυρεόκοκκο με μεγάλη τέχνη και την αποθηκεύει στα καλαθάκια που έχει στα πίσω πόδια της. Μόλις επιστρέψει στην κυψέλη οι εργάτριες παραλαμβάνουν την γύρη την ανακατεύουν με νέκταρ, ένζυμα και βακτήρια και την μετατρέπουν πια στην πολλή υψηλής διατροφικής αξίας “γύρη μελισσών”. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί από το μελίσσι σαν η κύρια πηγή πρωτεϊνών του.

Το πιο απίθανο σχετικά με την γύρη των μελισσών είναι ότι δεν μπορεί να γίνει παραγωγή της με επιτυχία σε εργαστήριο. Όταν για παράδειγμα ερευνητές προσπάθησαν να ταΐσουν μέλισσες με τεχνητή γύρη αυτές πέθαναν.

Αρχαίες παραδοσιακές ιατρικές όπως η κινέζικη την έχουν χρησιμοποιήσει για ποικιλία παθήσεων, το ίδιο και οι Ινδιάνοι της Αμερικής. Στην αρχαία Αίγυπτο οι Φαραώ ενταφιάζονταν μαζί με γύρη μελισσών, τυχαίο? Ενώ έρευνες που έγιναν σε μελισσοκόμους στην περιοχή του Καυκάσου οι οποίοι έκαναν συχνή κατανάλωση της, έδειξαν ότι οι περισσότεροι έφταναν τα 100 χρόνια ζωής και παραπάνω!

Σήμερα  την χρησιμοποιούμε επίσης σαν θεραπευτική και αναζωογονητική τροφή αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που βρίσκεται ανάμεσα στις σούπερ τροφές.

Η γύρη των μελισσών θεωρείται ως μια από τις πιο πλήρης τροφές που μας παρέχει η φύση και περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας σύμφωνα με το Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφών. Επιπλέον ιδιότητες:

Επεκτείνει την μακροζωία

Βελτιώνει την αντοχή και την ζωτικότητα

Ενισχύει την ανάρρωση από μακροχρόνιες ασθένειες

Προσθέτει σωματικό βάρος κατά την διάρκεια ανάρρωσης

Ρυθμίζει τα έντερα

Δημιουργεί νέο αίμα

Μειώνει την έλλειψη σε περιπτώσεις εθισμού

Βοηθά να ξεπεραστούν προβλήματα ανάπτυξης

Αυτή η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί και να είναι μακριά, βασισμένη σε αυτά που πιστεύονταν ανέκαθεν από διάφορους πολιτισμούς του πλανήτη μας, όμως δεν θα είναι πλήρως επιβεβαιωμένη από επιστημονικές έρευνες. Ξέρουμε όμως ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπίδια, φολικό οξύ και είναι η μοναδική φυτική πηγή της βιταμίνης Β12. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών και αμινοξέων από το μοσχαρίσιο κρέας τα αυγά ή το τυρί ενώ θεωρείται ότι προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και στην αρθρίτιδα λόγω των εκατοντάδων ενζύμων που περιέχει. Οι εταιρίες καλλυντικών ψάχνουν τρόπους να την συμπεριλάβουν στα καλλυντικά τους μιας και θεραπεύει πληγές και ακμή.

Βρείτε φρέσκια, καλής ποιότητας γύρη μελισσών που να μην είναι παστεριωμένη ή θερμασμένη. Πρέπει να είναι μαλακιά και αρωματική, σε χρώματα κίτρινο, πορτοκαλί ή καφέ! Ανάλογη με την προέλευσή της είναι και η γεύση της και μπορείτε να την ανακατέψετε με χυμούς φρούτων, ή σε νερό με μέλι. Μπορείτε να την ρίξετε πάνω από την σαλάτα σας ή την φρουτοσαλάτα σας.

Αν γνωρίζεται ότι έχετε κάποιας μορφής αλλεργία καλό θα ήταν να εισάγετε αυτή την τροφή στο διαιτολόγιό σας σιγά-σιγά, ξεκινώντας με έναν κόκκο και αυξάνοντας την ποσότητα καθημερινά. Μπορείτε να βάλετε 1-2 κόκκους κάτω από την γλώσσα σας μέχρι αυτοί να διαλυθούν τελείως για να δείτε πιο άμεσα αν υπάρχει αλλεργική αντίδραση. Τυχόν συμπτώματα περιλαμβάνουν φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και καταρροή, βήχα ή φαγούρα στο λαιμό.

Ο Αϊνστάιν είχε πει «Όχι πια μέλισσες, όχι πια επικονίαση, όχι πια φυτά, όχι πια ζώα, όχι πια άνθρωποι." Οι μέλισσες και η γύρη που συλλέγουν είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο.
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: blmurch via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου