26 Απρ 2013

5 Ερωτήσεις Σχετικά με την Νηστεία!


Είμαστε στην τελική για ευθεία για το Πάσχα! Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει και ενώ η Σαρακοστή και η νηστεία έχει ξεκινήσει για κάποιους από την Καθαρή Δευτέρα, οι περισσότεροι δεν νηστεύουν από φόβο μην κάνουν κακό στην υγεία τους. Κάποιοι έχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο πλήρης θα είναι η διατροφή τους για μια τέτοια περίοδο. Σας δίνω λοιπόν πέντε απαντήσεις στις πιο σημαντικές διατροφικές απορίες σχετικά με την νηστεία:

Θα έχω αρκετές πρωτεΐνες στην διατροφή μου?

Η αρκετή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι η πρώτη ανησυχία για αυτούς που σκέφτονται να νηστέψουν. Αποκλείεται να έχει κάποιος έλλειψη πρωτεΐνης,  αν έχει καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών στο πιάτο του. Θα πρέπει να προσπαθήσει κάποιος για να τα καταφέρει να γίνει υποπρωτεϊνικός. Τυπικά στην διατροφή μας παίρνουμε διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από όση χρειαζόμαστε γιατί θα την βρούμε παντού, ακόμα και στο μπρόκολο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τρώμε ποικιλία τροφών χωρίς ιδιαίτερους συνδυασμούς. Και δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Πως θα παίρνω το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μου?

Όλοι μας σχεδόν μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι πρέπει να πίνουμε γάλα καθημερινά. Ξέρετε όμως ότι μπορείτε να βρείτε ασβέστιο σε φυτικές τροφές? Το ασβέστιο για παράδειγμα στις λαχανίδες είναι δυο φορές πιο βιοδιαθέσιμο από ότι στο αγελαδινό γάλα. Ικανοποιήστε λοιπόν την ανάγκη για 1000mg ασβέστιο ημερησίως, τρώγοντας σταυρανθή λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο. Επίσης καλές πηγές ασβεστίου είναι το τόφου και γάλα φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Θα νιώθω πως χόρτασα ή θα πεινάω όλη μέρα?

Βιολογικά δεν χρειάζεστε ζωική πρωτεΐνη για να νικήσετε την πείνα, αλλά φυτικές ίνες. Θα αισθάνεστε πιο γεμάτοι αν τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες όπως βρώμη ή φασόλια και θα καταναλώνετε και λιγότερες θερμίδες. Ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να τρώμε τουλάχιστον 40 γρ. φυτικών ινών καθημερινά, συνήθως τρώμε κατά μέσο όρο έως 15 γρ. Για να γεφυρώσουμε την διαφορά καλό θα ήταν σε κάθε γεύμα να φροντίζουμε να έχουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως : κινόα, ρύζι, μπιφτέκια λαχανικών ή όσπρια. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρέφονται ακλουθώντας τέτοια ισορροπημένη δίαιτα ζουν περισσότερο.

 Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι!

Δεν μπορείτε χωρίς παρμεζάνα? Έστω δοκιμάστε, κι ας τρώτε παρμεζάνα. Τα επιπλέον οφέλη στην υγεία είναι τόσα πολλά που δεν γίνεται να τα παραβλέψει κανείς. Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι άνθρωποι που έτρωγαν τα πάντα και σταμάτησαν να τρώνε ζωικά προϊόντα μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν πειράζει και αν κάνετε λάθη ή αν δεν ακολουθείτε όλους τους κανόνες. Τουλάχιστον κάνετε μια προσπάθεια και θα είστε άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε ότι η “επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως”, άρα την επόμενη φορά θα τα πάτε καλύτερα.

Και τι γίνετε όταν οι άλλοι τρώνε κρέας?

Αν ξεκινήσετε να νηστεύετε πρώτον θα διαπιστώσετε την διαφορά στο σώμα σας και δεύτερον θα δείτε ότι οι επιλογές για τροφές χωρίς ζωικά προϊόντα είναι αμέτρητες. Οπότε αυτά τα δύο συν το γεγονός ότι θα νιώθετε τόσο καλά με τον εαυτό σας που τα καταφέρνετε θα σας δώσουν την δύναμη να αντισταθείτε για αυτές τις λίγες μέρες! Και ίσως και για πολλές ακόμα!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Υγειοφάγος
Photo Credit: james.thompson via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου