15 Απρ 2013

Τα Γλυκά Οφέλη της Στέβια!


Το φυτό Στέβια είναι απίστευτα γλυκό και απίστευτα υγιεινό για τον οργανισμό. Τα φύλλα της στέβια είναι 30 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη ενώ το απόσταγμά της 300-400 φορές πιο γλυκό. Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία:

·                    Η στέβια βοηθάει στην διαχείριση βάρους, μιας και περιέχει λίγα έως καθόλου σάκχαρα, θερμίδες ή υδατάνθρακες.
·                    Με την στέβια δεν μας πιάνει συχνά λαχτάρα για γλυκό μιας και η γλυκιά της γεύση διαρκεί περισσότερο από της ζάχαρης.
·                    Η στέβια “τρέφει” το πάγκρεας το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έτσι δεν δημιουργεί θέματα ινσουλίνης που σχετίζονται με Διαβήτη και Υπογλυκαιμία.
·                    Υπάρχει φήμη ότι μειώνει την πίεση, άρα βοηθάει και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
·                    Βοηθάει στην μάχη ενάντια στην τερηδόνα, μιας και δεν τρέφει τα βακτήρια του στόματος που την δημιουργούν και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
·                    Περιποιηθείτε το πρόσωπό σας με στέβια αφού η χρήση της σε υγρή μορφή απαλύνει τις ρυτίδες και με τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής.
·                    Βοηθά στην χώνεψη, αν μετά το φαγητό πιείτε ένα τσάι από τα φύλλα της και καταπραΰνει το στομάχι.
·                    Καταπολεμάει μυκητιάσεις με τις ελαφρώς αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει, αλλά και δεν ταΐζει την κάντιντα (μύκητας) όπως η ζάχαρη.
·                    Ο πιο εύκολος τρόπος να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι η στέβια είναι να σκεφτούμε το ακριβώς αντίθετό της.
Οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής την χρησιμοποιούσαν για αιώνες στην φυσική της μορφή. Στην Ιαπωνία κάνουν χρήση και των αποσταγμάτων της και μάλιστα και σε αναψυκτικά.
Είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές.
 1.Τα φρέσκα φύλλα της για παράδειγμα μπορούν να γίνουν τσάι αλλά δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα.
2. Τα  αποξηραμένα φύλλα της είναι πιο γλυκά από τα φρέσκα και μπορούμε να τα βρούμε και σε μορφή πράσινη σκόνης (αλεσμένα).
 3. Απόσταγμα στέβιας σε μορφή άσπρης σκόνης. Έχει υποστεί μια χημική επεξεργασία και μάλλον δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα.
4. Στέβια σε υγρή μορφή από την ανάμειξη νερού με την άσπρη σκόνη της στέβια. Όχι κάτι διαφορετικό σε σχέση με την στερεή μορφή της.
5.Υγρή στέβια που εξάγεται από τα φύλλα με την χρήση όξινης αλκοόλης , κάτι που ούτε σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να καταναλώνουμε.
6. Τέλος η υγρή στέβια που εξάγεται απευθείας από το φυτό με την προσθήκη νερού. Αυτή είναι και η σωστή προς κατανάλωση στέβια.
Επειδή όπως είπαμε η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι η ζάχαρη ή το μέλι, δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με αναλογίες ένα προς ένα, αλλά:
1 κούπα ζάχαρη = 1 κουταλάκι υγρή στέβια.
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη = 6-9 σταγόνες υγρή στέβια
1 κουταλάκι ζάχαρη = 2-4 σταγόνες υγρή στέβια
Σαν γενική συμβουλή πάντως σημειώνουμε ότι προκειμένου να πάρετε  όλα τα οφέλη από την στέβια, όπως και από οποιαδήποτε τροφή πρέπει αυτή να είναι όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστη, πιο κοντά στην φυσική της μορφή και χωρίς χημικά πρόσθετα. Ως εκ τούτου η υγρή μορφή της στέβια με βάση το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για την μαγειρική χρήση.
 
Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου